Naast de stad Porto zelf, is ook de omgeving van dit gebied in Portugal enorm mooi. Je kunt hier een heerlijke vakantie beleven, ook in het laagseizoen. Ik was hier in januari en had daardoor veel van de mooiste plekjes helemaal voor mezelf. Ik verbleef in het noordelijke gebied van Porto en heb daarom de leukste tips voor dit gebied verzamelt. Het is een must om een huurauto te hebben in deze omgeving, anders kan je veel van deze bezienswaardigheden niet bezoeken.

Porto omgeving

Wandel over de vlonders van Santo André

Santo André is een dorp dat tegen de grotere stad Póvoa de Varzim aan ligt. Santo André was ook het drop waar ik verbleef in dit fijne hotel. Vanaf het hotel kun je meteen de vlonders op wandelen en ongeveer twee kilometer over de vlonders wandelen richting Póvoa de Varzim, waarover je een prachtig uitzicht hebt. Als je niet bij het hotel overnacht kun je daarnaast wel parkeren of je kunt voor deze parkeerplaats gaan, iets ten zuiden van het hotel. De wind je de haren en genieten van het prachtige uitzicht langs de noordkust van Portugal.

Porto omgeving

Bezoek het strand van Praia de Antas

Naar mijn mening het mooiste strand van noord-Portugal, Praia de Antas. Het is hier rustig, je kunt hier alleen te voet komen. Een prachtige plek om neer te strijken voor een lunch, lange wandeling of om gewoon een boekje te lezen. Het is adembenemend als je over de duinen via de trap naar het strand loopt, de hoge duinen komen niet veel voor in Portugal. Verder ga ik niet veel woorden weiden aan dit prachtige strand, ga er naartoe en geniet!

Porto omgeving

Ga cultuur snuiven in Esposende

Esposende is een centraal gelegen stad in het noorden van Portugal en daarom een niet te missen onderdeel op een vakantie in de omgeving. Esposende is een stad die het allemaal heeft, een mooie langgerekte boulevard, een fijn strand en een eeuwenoud fort. Het Forte de São João Baptista werd gebouwd tussen 1699 en 1704 en is nog in goede staat. Zelf ben ik meerdere keren in Esposende gaan lunchen omdat dit steeds een centrale ligging had. Je kunt jezelf hier echt een hele dag vermaken zonder problemen, er is genoeg te zien en doen.

Porto omgeving

Waterpark van Gerês, op 1,5 uur rijden van Porto

Het waterpark van Gerês ligt in het gelijknamige nationaal park maar daarover hieronder meer. Het waterpark is ontzettend leuk om te bezoeken met kinderen maar ook voor volwassenen is het tof. Helaas was het begin januari toen ik hier was dicht maar in de lente- en zomermaanden kun je hier van alles beleven. Toffe stormbanen op het water, het buren van een kano of waterfiets en voor de echte daredevils zijn er ook jetski’s. Het is leuk om dit sportieve en verkoelende waterpark te combineren met een bezoek aan het nationaal park.

Porto omgeving

Ontelbare uitzichtpunten in Nationaal park Peneda-Gerês

Het nationale park dat ongeveer 700 vierkante kilometer groot is, ligt in het noordwesten van Portugal en ligt op de grens met Spanje. Het is een prachtig park met voornamelijk veel mooie uitzichtpunten, bergpassen en mooie hikes. Daarnaast leven er hier ook veel bijzondere dieren zoals wilde zwijnen, herten, vossen en zelfs de Iberische wolf komt hier voor. Het park werd in 1971 officieel nationaal park en is daarmee het oudste park van Portugal. Je kunt hier ook toffe wandelingen maken maar alleen al rijden door het park is de moeite waard. Het is totaal anders dan bijvoorbeeld de Algarve en daarom voor veel mensen niet gekoppeld aan landschappen in Portugal.

Porto omgeving

Igreja de Santiago de Castelo de Neiva

In de plaats Santiago, één van de oudste dorpen van heel Portugal vind je deze indrukwekkende kerk. De kerk staat bovenop een heuvel en is daardoor ook een goed uitzichtpunt. De oudste aanwijzingen van deze kerk duiden al uit 1220. Toen ik hier was, was er een dienst bezig dus kon ik helaas niet naar binnen. Maar ook het interieur van de kerk schijnt indrukwekkend te zijn. Het hout in combinatie met wit en goud maakt het een sierlijke kerk. Zeker een prachtige plek om de schoonheid van de omgeving ten noorden van Porto te ontdekken. Je kunt dit goed combineren met Praia de Antas.

Spot dolfijnen vlakbij Porto in de Atlantische Oceaan

Rondom Porto kun je ook absoluut dolfijnen spotten als je goed kijkt. Het is gaaf om lekker op een terrasje, strand of mooi dakterras te gaan zitten en wachten. Zelf heb ik vanaf mijn balkon in mijn hotel meerder dolfijnen in de Atlantische Oceaan kunnen spotten. Er zijn ook boottochten in het hoogseizoen waarmee je op zoek gaat naar de mooie dieren. Zelf vind ik het leuker om ze vanaf het land te spotten omdat ze dan geen enkele last van ons hebben. Heb jij wel eens wilde dolfijnen gezien?

Welke tips ten noorden van Porto vind jij het leukst? Wist jij dat deze omgeving zo mooi was? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Portugal?

~ Algarve

~ Lissabon tips

Bewaren op Pinterest?

Eén gedachte over “De unieke omgeving ten noorden van Porto: mijn tips!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge