Een superleuke stad voor een stedentrip is Lissabon zonder twijfel. Afgelopen zomervakantie zijn we hier geweest en hebben we een superleuke tijd gehad. De Portugese hoofdstad is een combinatie van prachtige authentieke gebouwen en mooie nieuwbouw. Goed te zien is overal in de stad dat Portugal jarenlang veel kolonies over de hele wereld heeft gehad en dat het in deze tijd een rijk land was. Hoewel het nu geen arm land is, zie je duidelijk dat vrijwel alle mooie gebouwen uit deze koloniale periode stammen. In dit artikel vind je wat te doen in Lissabon, bestaande uit 15 tips.

Wat te doen in Lissabon

Castelo de Sao Jorge

Verreweg de bekendste bezienswaardigheid van de hele stad, is het kasteel. Bovenop de heuvel vind je dit kasteel waarvandaan je over de hele stad uitkijkt. Het kasteel is een leuke bezienswaardigheid om te bezoeken. Het is wel even een stukje de heuvel oplopen voordat je bij de ingang aankomt maar daar krijg je zeker iets voor terug. Doordat het de bekendste bezienswaardigheid is, is het hier helaas wel druk. Je kunt het beste vroeg in de ochtend komen of tegen de avond. Het kasteel sluit om 20uur dus als je rond 18.30 komt dan zal het al een stuk rustiger zijn. Hierdoor heb je overigens ook een gaaf uitzicht over de stad terwijl de zon steeds verder ondergaat.

Wat te doen in Lissabon

Elevator Santa Justa

Deze supergave lift kun je bijna vanaf ieder uitzichtpunt zien. Het bijzondere ontwerp trekt zeker veel aandacht. Doordat Lissabon op heuvels is gebouwd, is één ding wat te doen in Lissabon zeker het nemen van een lift. En Santa Justa is daar een goed voorbeeld van. Zo kunnen de locals namelijk van de 30 meter lager gelegen wijk naar de hogere wijk komen zonder veel moeite. Helaas wordt het steeds meer een toeristiscche trekpleister en moet je vaak meer dan 30 minuten wachten voordat je in de lift naar boven mag. De ultieme tip is daarom om met de Ascencor da Gloria naar boven te gaan en met de Santa Justa naar beneden te gaan. Je kunt overigens met een metro dagkaart gratis in de lift.

Wat te doen in Lissabon

Neem tram 15, vergeet tram 28

Als je aan Lissabon denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan de beroemde tram 28. Een ouderwetse tram die een rondje maakt door de binnenstad. Maar de rij voor deze tram is gigantisch, soms moet je wel meer dan twee uur wachten totdat je erin kan. Gelukkig is er een goed alternatief, namelijk tram 15. Je kunt bij tram 15 ook in de rij komen te staan maar dan wacht je maximaal 30 minuten. Ook deze historische tram rijdt een rondje door de binnenstad en komt langs een aantal bezienswaardigheden. Het grootste verschil is dat je hier voor niet zo lang hoeft te wachten, ideaal!

Deze afbeelding is afkomstig van Pixabay

Eet een pastéis de Belem

Dit pasteitje komt van origine uit de Portugese hoofdstad en dat is overal te merken. Vrijwel iedere bakkerij verkoopt ze en je mag ze dan ook zeker niet missen. Het is een geheim recept met eieren, deeg en room. De Portugezen zijn er gek op en eten het als lunch, tussendoortje en zelfs als ontbijt. Zelf zou ik het aanraden als je een lekkere kop koffie of thee besteld. Een goed tussendoortje dus, het is echt heel lekker vind ik. Maar het is door de room wel een vrij vullend tussendoortje.

Wat te doen in Lissabon

Christus beeld

Aan de overkant van de Taag vind je dit Christus beeld die velen zullen koppelen aan Rio de Janeirio en dat klopt ook. António de Oliveira Salazar vond dat Portugal ook zo’n beeld nodig had om de stad te beschermen. Het idee kwam op tijdens de Tweede Wereldoorlog en de regering beloofde dat het beeld er mocht komen als ze gespaard zouden blijven in deze oorlog. En gelukkig gebeurde dat en kwam er in 1945 een Christus beeld dat de stad beschermd. Je kunt naar boven gaan en vanaf daar heb je een adembenemend uitzicht over de hoofdstad. Maar vanaf beneden kun je ook goed over de stad heen kijken en de Ponte 25 de Abril goed zien.

Wat te doen in Lissabon

Belém toren

Deze toren bevond zich ooit midden in de Taag maar tegenwoordig ligt hij aan de kade. Door de aardbeving in 1755 verplaatste de rivier zich en lag de toren niet meer in het midden maar aan de oever. Het is gebouwd als verdedigingswerk tijdens de hoogtijdagen van het Portugese koninkrijk. In 1910 werd het gebouw uitgeroepen tot nationaal monument en sinds 1983 staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een prachtig gebouw om te bezoeken!

Wat te doen in Lissabon

Ponte 25 de Abril – Rode brug – Wat te doen in Lissabon?

De rode brug waardoor je eigenlijk het gevoel hebt dat je even in Californië bent. Dat klopt ook want dezelfde organisatie, American Bridge Company, heeft deze brug gebouwd in 1966, precies 30 jaar na die in Californië. Het ontwerp is bijna gelijk doordat deze brug goed tegen aardbevingen en schokken kan. In Lissabon is dit wel nodig, zeker kijkend naar de schade die de aardbeving van 1755 in de stad heeft aangericht. Leuk is om over de brug te rijden en dan naar het Christus beeld te gaan!

Arco do rue Augusta

Deze triomfboog herinnert de stad aan de verschrikkelijke aardbeving in 1755, gelukkig is alles heropgebouwd en heeft de stad weer een opmars gemaakt. Deze triomfboog doet de Portugezen herinneren aan dit moment. Je vindt de boog op de kruising van het Praca do Comercio en de Rue Augusta. Je kunt de boog beklimmen en vanaf daar heb je een geweldig mooi uitzicht over deze mooie stad. Wat te doen in Lissabon? In ieder geval genieten van het uitzicht, maakt niet uit vanaf waar!

Wat te doen in Lissabon

Padrão dos Descobrimentos

Een monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers in de 14e en 15e eeuw. Dit monument is daarnaast ook nog eens een uitzichtpunt. Persoonlijk vond ik dit het mooiste uitzichtpunt dat de stad rijk is. Het gebouw is vrij smal, namelijk maar twee meter, dus als het druk is kun je bijna niet bewegen. Maar wij waren er vroeg in de morgen, waardoor het niet erg druk was en we optimaal konden genieten van het uitzicht. Je vindt de Padrão dos Descobrimentos vlakbij de Belém toren dus die twee bezienswaardigheden kun je goed combineren.

Wat te doen in Lissabon

Museum Arquelogico do Carlo

Deze kathedraal die tijdens de aardbeving van 1755 bijna helemaal is ingestort vormt nu het theater van het archeologisch museum van Portugal. Ik ben niet echt een museummens maar de ruïne alleen al is zo mooi. Maar als je gek bent op archeologie dan kun je hier al helemaal lang rondlopen. Denk er wel aan dat er ook vaak voorstellingen worden gegeven en andere optredens. Het kan daarom zijn dat het museum tijdelijk niet te bezoeken is. Om 10.00 uur opent het museum en ik zou aanraden om er dan meteen naartoe te gaan, dat is het nog relatief rustig.

Praca di Comercio – grote plein

Als je naar het kloppend hart van Lissabon op zoek bent, dan is dat Praca Di Comercio. Dit grote plein is het centrale punt van de stad. Vanuit hier kun je overigens de meeste bezienswaardigheden gewoon te voet bezoeken. Het plein ligt aan de Taag, de rivier dit midden door de stad stroomt. De reden waarom Portugal en Lissabon tijdens de opkomst van kolonies en schepen een erg belangrijke rol kregen. Vanaf hier kun je overigens meteen Rue Augusta op lopen, wanneer je onder de Arco do Triunfo doorloopt.

Wat te doen in Lissabon? Bezoek de Kathedraal

Voordat hier een kathedraal stond, was hier de hoofdmoskee van de stad te vinden. Nadat de stad katholiek werd, kwam hier de kathedraal van Lissabon te staan. Wanneer de kathedraal precies is gebouwd is niet helemaal duidelijk maar door verschillende aardbevingen is het religieuze gebouw wel meerdere keren aangetast. Gelukkig is deze steeds weer gerestaureerd en heb je vandaag de dag een mooie kathedraal om te bezoeken. Je kunt de kathedraal ook van binnen bekijken maar hou er wel rekening mee dat de rij vaak vrij lang is.

Rue Augusta

In de binnenstad is één van de meest belangrijke en grote straten de Rue Augusta, een straat waar je veel luxe winkels tegenkomt maar ook kunt genieten van gezellige terrasjes en een lekkere pastéis de Belem. Een straat die je ongetwijfeld niet zult missen tijdens een stedentrip naar de Portugese hoofdstad. Voor ieder wat wils, het is heerlijk om hier te lunchen. De prijzen bij cafés en restaurants liggen iets hoger dan in de rest van de stad maar zijn zeker goed te betalen.

Vasco da Gama – winkelcentrum

Naast alle mooie oude gebouwen en plekken in de stad, is er ook genoeg te doen als je hier geen dagen aan wilt besteden. Wat te doen in Lissabon? Shoppen in het Vasco da Gama winkelcentrum. Dit supermoderne winkelcentrum is een leuke plek om de dag door te brengen wanneer het regent of als je het lekkere zonnetje in Portugal een beetje zat bent. Je vindt hier superleuke winkels en kunt hier makkelijk een dag doorbrengen. De prijs ligt vaak iets onder de prijzen in Nederland dus dat is altijd goed!

Wat te doen in Lissabon? Neem de Ascencor da Gloria

Wat te doen in Lissabon? Natuurlijk een ascencor nemen! Er zijn er meerdere maar Ascencor da Gloria is een rustige lift waar vooral locals gebruik van maken. Hierdoor hoef je vrijwel nooit te wachten totdat je naar boven mee mag. Met een 24-uur metrokaart kun je overigens gewoon gratis gebruik maken van de lift. Een goede optie om boven te komen in tegenstelling tot de Santa Justa, waarbij je vaak 30 tot 40 minuten moet wachten voordat je naar boven kunt.

Wat te doen in Lissabon, heb jij nog meer tips? Ben jij wel eens in Lissabon geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Portugal?

~ Leukste stranden rond Lissabon

– Route rond Lissabon

~ Sintra het hoogtepunt van Portugal

4 gedachten over “Wat te doen in Lissabon? De 15 leukste tips en plekken!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge