Vandaag deel ik waarom Holland boven Amsterdam leuk is en ook eens een bezoek van jou verdiend. Noord-Holland heeft namelijk veel meer te bieden dan alleen Amsterdam. Veel mensen kijken niet verder dan de hoofdstad maar dat is onterecht. Ik bezocht de omgeving van Petten en heb een geweldige tijd gehad in de Kop van Noord-Holland. Er zijn meerdere redenen om naar deze regio te gaan en die zet ik in dit artikel op een rijtje!

Holland boven Amsterdam
Holland boven Amsterdam

De prachtige kustlijn

Het leukste van deze regio vind ik zelf de kustlijn. Overal waar je verblijft, ben je binnen een uur bij de zee. De zee geeft voor mij altijd het ultieme gevoel van vrijheid en vakantie. Je kunt dan even tot rust komen en een mooie wandeling over het strand kan nooit kwaad. Zelf vind ik het echt heerlijk om zo dichtbij het strand te verblijven en dat is in Holland boven Amsterdam geen probleem. Naast de kustlijn van de Noordzee is aan de andere kant ook voldoende water te vinden aan het IJsselmeer. Hoewel je hier geen uitgestrekte zandstranden vindt, is ook het water hier een belangrijke factor in het dagelijks leven.

Holland boven Amsterdam
Holland boven Amsterdam

je kunt hier geweldig surfen

Door de lange kustlijn kun je hier geweldig surfen, zelf vind ik het heerlijk om te doen. Eén zijn met de natuur en goed op de golven letten en de bewegingen die de zee maakt. Het is een heerlijke sport om hier te kunnen beoefenen en dat heb ik dan ook gedaan. Samen met Pascal van Surfschool Petten heb ik mijn surfniveau weer naar een nieuw level getild. Binnenkort zal er een artikel over het surfen online komen, waarin je meer kunt lezen over deze leuke ervaring. Dus stay tuned!

Holland boven Amsterdam

Mooie fietsroutes

Naast surfen zijn er ook leuke activiteiten die iets minder fysiek zwaar zijn, zoals fietsen. In bijna ieder dorp kun je een fiets huren maar je eigen fiets meenemen kan natuurlijk ook. Ik heb een mooie route gefietst door de Schoorlse duinen en over de Westfriese omringdijk. Een hele fijne route die makkelijk te fietsen is voor iedereen. Door de handige fietsknooppunten kun je hier zelf fijne routes creëren. Het is erg prettig dat het lekker rustig is op de fietspaden en dat er overal goede paden zijn. De bordjes van de knooppunten zijn overal goed aangegeven waardoor je makkelijk een hele dag in de omgeving kunt gaan fietsen.

Vriendelijke mensen

Alle mensen zijn gastvrij en behulpzaam. In het noorden van de provincie word je altijd welkom geheten. Zo bezocht ik Zand tegen de Zee, een informatiecentrum over de kustverdediging die vanwege de ligging aan zee erg belangrijk is in de provincie. Er was een enthousiaste medewerker die mij verschillende dingen liet zien en vertelde over het informatiecentrum en de omgeving. Erg interessant! Maar ook medewerkers in restaurants zijn vriendelijk en doen er alles aan om het jou naar jouw zin te maken. Het viel mij op dat dit in sommige delen in de Randstad toch wel eens anders is. Ook de anderen mensen die hier op vakantie zijn, zijn behulpzaam en maken graag een foto voor je.

Fijne plekken om te overnachten

Er is voldoende plek en mogelijkheid om te overnachten, je hoeft absoluut niet in Amsterdam te verblijven. Ik verbleef op Camping Corfwater in Petten in een gave safarihut. Een goede uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken omdat je vanuit hier overal meteen bent. Je loopt over de duinen en je kan een surfles nemen. Maar je kunt vanuit hier ook meteen mooie fietsroutes rijden. Het is dus ook heerlijk om te overnachten in Holland boven Amsterdam. Er is genoeg keuze van campings tot luxe hotels aan het strand.

Disclaimer: Ik bezocht de regio op uitnodiging van Holland boven Amsterdam. Ik deel echter niets meer dan mijn persoonlijke mening. 

Zie jij ook de charme van Holland boven Amsterdam? Wat zou jij het liefst doen in deze regio? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Nederland?

~ Bijzonder overnachting in de Veluwe

– Slapen in een boomhut

~ Rijden met een oude eend

Bewaren op Pinterest?

8 gedachten over “Holland boven Amsterdam: van surfen tot de Schoorlse duinen”

  1. Ik heb altijd in noord-hollend gewoond en in de regio die jij beschrijft heb ik veel gefietst. Het is er prachtig, ik hou van de stranden maar ook de campings waar ik wel kom.

  2. Ik ben dol op die kleine dorpjes in de kop van Noord-Holland, maar aan de kustlijn heb ik nog niet gedacht. Dank voor de inspiratie!

  3. Hier ben ik inderdaad nog nooit geweest, maar wat ziet het er mooi uit! Vaak kies ik toch voor de Maasvlakte of Zeeland als ik naar het strand wil, of Scheveningen. Dat is voor mij net wat makkelijker aan te rijden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge