Een fietsvakantie in Zweden is behoorlijk ‘coronaproof’ en het is een prachtig land om met de fiets te verkennen! Het fijne klimaat, de prachtige natuur, de bruisende steden, knusse dorpen én het uitmuntende netwerk van duidelijk bewegwijzerde fietspaden, zijn de perfecte formule. Natuurlijk is het ook handig om je goed voor te bereiden. Hier zijn  wat praktische tips om te fietsen in Zweden.

archipel van Göteborg - Fietsen in Zweden

Tip 1: De routes – Fietsen in Zweden

In Zweden kent men een indeling in regionale fietsroutes (aangegeven in zwart), landelijke routes (groen) en plaatselijke routes (blauw). Onderweg zijn er vele mogelijkheden om te overnachten en kamperen mag in Zweden overal. In het noorden zijn er minder dorpen en steden. Ga je daar fietsen, dan moet je dus de route goed voorbereiden en zorgen dat je voldoende eten en drinken bij je hebt.

Een paar populaire fietsroutes zijn:

  • Langs het Götakanaal (120+75 km). Stop onderweg bij het gigantische sluizencomplex in de plaats Berg. De 7 sluizen met een hoogte van 18 meter zijn indrukwekkend om te zien.
  • Klarälvs pad (210 km) is een fietsroute door de groene streek Värmland. Het begint bij Karlstad en voert je over vrij liggende fietspaden naar het noorden van Zweden bij Sysslebäck.
  • De Noordzee fietsroute (380 km), start in Varberg (bij de aanleg van de veerdienst) en voert je langs diverse steden en natuur naar Noorwegen.
  • In de steden Göteborg en Stockholm. Een citytrip met de fiets is ook ontzettend leuk. Je kunt hier gebruik maken van een Citybike en het uitgebreide fietsnetwerk.
een elektrische fiets - Fietsen in Zweden

Tip 2: De fiets

Het gemakkelijkste is om je fiets ter plekke te huren. Je kunt, afhankelijk van je reismethode, ook je eigen fiets meenemen. Zoek wel even uit hoe dat moet. Ga je met een elektrische fiets, dan is het slim om te informeren waar de oplaadpunten zijn.

Tip 3: Bagage

Hoe meer bagage je meesleept op de fiets, hoe minder comfortabel het fietsen is. Bedenk dus voor je vertrek hoe je gaat overnachten, waar je gaat eten en welke route je fietst. Pas je bagage daar op aan. Ga je onderweg kamperen, dan moet je uiteraard wel de meest noodzakelijke items bij je hebben. In dat geval is het geen overbodige luxe om goede fietstassen aan te schaffen.

Wat te doen in Göteborg - Praktische informatie Göteborg

Tip 4: Sloten

Als je je eigen fiets meeneemt, is het belangrijk om deze goed op slot te zetten. Investeer in twee verschillende sloten met minstens ART-2 keurmerk. Met ART 2 sloten is je fiets beschermd én voldoe je aan de eisen van je verzekering. Sloten van de merken AXA, Abus, SXP en Vinz zijn voorzien van zo’n keurmerk en kosten je niet de hoofdprijs. Ook van belang is dat je deze sloten op de juiste manier gebruikt en kiest voor een plek die goed verlicht is en goed in het zicht ligt. Doe één slot altijd door/om een vast object, zoals een wandanker, lantaarnpaal of boom en laat de sloten niet op de grond hangen, zodat de grond niet als weerstand voor een betonschaar of steen gebruikt kan worden.

Veel plezier!

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Zou jij ook willen fietsen in Zweden? Welke plekken lijken jou leuk om te bezoeken? Laat het ons weten in de reacties.

Meer Zweden?

~ Leukst tips in Göteborg

~ Stockholm stedentrip

Bewaren op Pinterest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge