Wanneer je naar de prachtige Faeröer eilanden reist, is het hebben van een auto een must. Zonder een auto is het extreem lastig om de eilanden te verkennen. De enige andere opties zijn te voet, met de bus en delen te voet of liftend. Maar om zelf te kunnen genieten van de mooie omgeving is auto rijden op de Faeröer eilanden de makkelijkste optie. Daarom deel ik vandaag al mijn tips!

Auto huren bij Budget

Allereerst te beginnen bij het huren van een auto op de eilanden. Er zijn niet veel plekken waar je een auto kunt huren op het eiland. Na veel vergelijken kwamen wij uit bij Budget car, hier hebben wij ook op IJsland gebruik van gemaakt. Het makkelijkst is om de auto op te halen en weer terug te brengen op Vagar Airport, het internationale vliegveld op de eilanden. Je kunt hier een auto huren vanaf ongeveer €500 per week (afhankelijk van het seizoen), dan heb je de kleinste auto. Wij hebben voor een grotere auto gekozen omdat wij met vier volwassenen + vier grote koffers niet genoeg zouden hebben aan een kleine auto. Dan moet je al snel denken aan €800 per week, helaas geen goedkope optie.

Zelf met de boot naar de eilanden

Een andere optie is natuurlijk zelf met de boot naar de eilanden gaan en op die manier jouw eigen auto mee te nemen. De boot vertrekt vanuit Hirtshals in Denemarken, vanuit Utrecht ongeveer tien uur rijden zonder stops. Om 15:00 uur vertrekt je de boot op en om 07:30 kom je aan in Tórshavn, je slaapt dus op de boot. De kosten hiervan zijn ongeveer €1000 voor vier personen inclusief het meenemen van de auto en de twee overnachtingen. Afhankelijk van de lengte van de vakantie kan dit dus een goedkopere optie zijn.

De wegen, tijdens het auto rijden op de Faeröer eilanden

Over het algemeen zijn de wegen op de Faeröer eilanden goed, het is anders rijden dan in Nederland. Er zijn vrijwel nergens straatlantaarns dus in het donker rijden kan een uitdaging zijn. Er wordt gewoon aan de rechterkant van de weg gereden en de automobilisten zijn over het algemeen erg geduldig. Via Google Maps zijn alle wegen goed aangegeven en is het navigeren eenvoudig. Het is dus niet nodig om een kaart of iets dergelijks aan te schaffen.

Tolwegen

Er zijn verschillende tolwegen maar deze worden automatisch via de autoverhuurder verrekend dus daar krijg je aan het eind van de vakantie een rekening voor. In 11 dagen waren wij totaal €88 kwijt aan tol dus denk eraan dat je niet onnodig veel over tolwegen rijdt. Als je met een eigen auto gaat kun je via Tunnil.fo een automatische afschrijving instellen. Zodat je ook de hele vakantie gebruik kunt maken van de tolwegen en achteraf wordt alles van jouw creditcard afgeschreven.

auto rijden op de Faeröer eilanden

Tunnels tijdens het auto rijden op de Faeröer eilanden

Dan het hoofdstuk tunnels, een belangrijk onderdeel van het wegennet op de Faeröer eilanden. De verschillende eilanden zijn namelijk of met een tunnel, brug of boot verbonden met elkaar. Ook op de eilanden zelf komt het voor dat tunnels zijn gebruikt om bergachtig terrein te omzeilen. Het grootste gedeelte van de tunnels is eenrichtingsverkeer. Dit betekent dat er een stoplicht aan beide kanten staat en dat je soms wel 15 minuten moet wachten totdat het stoplicht op groen springt en je door de tunnel kunt rijden. Het is handig om hier rekening mee te houden als je een excursie hebt die op een bepaalde tijd begint.

Maar soms zijn er ook tunnels waar geen stoplicht bij staat. Je zult dan op goed geluk de tunnel in moeten rijden en als je iemand tegenkomt, achteruit moeten gaan om elkaar te kunnen passeren. Over het algemeen zijn er in elke tunnel een aantal passage plekken waar je elkaar kunt passeren. Verder is er in vrijwel alle tunnels geen verlichting dus dat maakt het allemaal nog lastiger. Rustig rijden en elkaar helpen is in dit soort gevallen erg belangrijk.

auto rijden op de Faeröer eilanden

Met de auto op ferry’s

Als laatste is het gebruiken van ferry’s ook een belangrijke manier om naar andere eilanden te kunnen komen. Sommige ferry’s zoals die naar Sandoy kun je online boeken maar andere zoals die naar Kalsoy is het een kwestie van wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Ruim twee uur van te voren staan hier al rijen klaar om mee te gaan met de ferry. Op de ferry zelf is het een kwestie van passen en meten dus goede stuurmanskunsten zijn een pluspunt. Gelukkig zijn er op alle ferry’s mensen die je helpen met de juiste plek bepalen en met het neerzetten en weer wegrijden van de auto.

Ook zijn er op sommige ferry’s auto’s die op een bewegend platform komen te staan. Belangrijk is dus om in de goede rij te gaan staan, zodat je niet een te hoge auto hebt voor de desbetreffende plek.

Zou jij gaan auto rijden op de Faeröer eilanden? Heb jij al wel eens van de eilanden gehoord? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Faeröer eilanden?

~ Boottocht naar Mykines

~ Faeröer eilanden met een budget

Bewaren op Pinterest?

11 gedachten over “Alle tips voor auto rijden op de Faeröer eilanden”

  1. Het is niet direct een bestemming die op mijn lijstje staat, maar mocht het er ooit van komen dan zouden we zeker met de auto gaan. Mijn vriend heeft daar totaal geen moeite mee, gelukkig.

  2. Ahwww zo mooi IJsland! Zou zo graag ook op avontuur willen, maar ik zie een hoop haken en ogen voor mezelf (claustrofobisch in vliegtuig en op schip bijvoorbeeld, is niet perse voor kleine ruimten, maar vooral het niet weg kunnen wanneer nodig). Wat top dat je het verhuurbedrijf deelt en als ik het zou durven, zou ik zeker op de Faeröer eilanden willen rijden ❤️
    Amina onlangs geplaatst…10 x het leukste jurkje voor de zomerMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge