De winter staat weer voor de deur en dat betekent dat je weer voorbereidingen moet treffen voor de auto. Meestal rond deze tijd legt iedereen zijn winterbanden weer onder de auto en komen de sneeuwkettingen weer van zolder. Vandaag deel ik mijn tips voor een vakantie met de auto in de winter.

Wintersport in Monts Jura

Koelvloeistof en ruitenwisservloeistof met antivries: auto in de winter

De winters kunnen af en toe extreem koud zijn en dat hebben wij ook een keer ondervonden. Onze koelvloeistof was namelijk bevroren, geen pretje. Daarom is het belangrijk om in de winter koelvloeistof met antivries te hebben. Je kunt dit gewoon bij de meeste tankstations en garages kopen. Op vakantie met de auto in de winter gaat bijna niet zonder deze tip. Je wilt het risico niet lopen want je loopt veel oponthoud op als je koelvloeistof bevriest. Dit geldt overigens ook voor ruitenwisservloeistof, die kan ook bevriezen bij extreme temperaturen.

auto in de winter

Controleer of een tolvignet nodig is

Een autovakantie naar Zwitserland in de winter is aan te raden. De omgeving is prachtig en je kunt hier geweldig wandelen, langlaufen en natuurlijk ook wintersporten. Maar een vignet Zwitserland heb je wel nodig anders kom je de grens niet over. Een belangrijke tip is daarom om van te voren te checken of een vignet nodig is voor de bestemming. Gelukkig kun je de meeste vignetten gewoon online bestellen tegenwoordig en kan je daarom met een opgelucht gevoel op pad.

Pilatus - auto in de winter

Het verschil tussen platteland en steden

Het is handig om na te gaan waar je precies naartoe wilt gaan. Als je een stedentrip naar Parijs gaat maken heb je waarschijnlijk niet veel last van ingesneeuwde wegen en dergelijke. Let wel op dat je een milieusticker Frankrijk nodig hebt, sinds 2016 zijn er 12 steden in Frankrijk waarvoor je een milieusticker moet hebben. Omdat Parijs een grote stad is wordt hier meer gestrooid en de weg wordt sneller vrijgemaakt voor en door alle auto`s. In een klein dorp kan het zijn dat je eerder sneeuwkettingen of iets dergelijks nodig hebt.

Wintersport in Monts Jura

Neem een setje winterspullen mee: belangrijk als je met de auto in de winter gaat

Een aantal belangrijke spullen voor de winter zijn: krabber, anti-ijsdeken, sneeuwborstel en een sneeuwschep om de auto geheel sneeuwvrij te maken. Het is belangrijk om een aantal van deze producten standaard in de auto te hebben wanneer je met de auto in de winter op vakantie gaat. Een opvouwbare schep kan erg handig zijn wanneer je naar een afgelegen bestemming gaat. Het hebben van een anti ijsdeken is voor iedereen nodig want dit voorkomt een hoop krabben en sneeuwvrij maken in de ochtend.

wintersport naar Oostenrijk

Ga op pad met winterbanden

Het hebben van winterbanden is in veel landen zelfs verplicht. Afhankelijk van jouw bestemming is het dus zelfs verplicht om de banden aan te schaffen en onder de auto te leggen. Daarnaast is het natuurlijk gewoon een stuk veiliger om meer grip te hebben. Zeker als je richting bergachtige plekken gaat dan is het hebben van winterbanden een must. Je kunt de banden altijd combineren met sneeuwkettingen die je eromheen kan leggen waar en wanneer je wilt. Het meenemen van sneeuwkettingen wordt ten alle tijden aangeraden.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Ga jij met de auto in de winter op pad? Of laat je de auto liever thuis als je op vakantie gaat? Laat het ons weten in de reacties!

Winterbestemmingen?

~ Mount Pilatus in Zwitserland

– Monts Jura in Frankrijk

~ Willingen in Duitsland

Bewaren op Pinterest?

10 gedachten over “Op vakantie met de auto in de winter: tips & tricks”

  1. Het zijn handige tips, het is al weer zo lang geleden dat wij er met de auto in de winter op uit gingen. Even de kennis opfrissen kan geen kwaad !

  2. De laatste keer was Winterberg, toen ons dochtertje drie jaar was (dus alweer drie jaar terug). Goede tips om te lezen. Ik wil in de winter eigenlijk ook standaard een (fleece) deken en laarzen in de auto hebben. Ook zo’n deken die je in EHBO-dozen vindt met twee kanten, een om te koelen en een om te verwarmen. Eigenlijk dus gewoon ook een goed gevulde EHBO-doos. Maar dat is niet persé voor de winter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge