Tot mijn grote schaamte was ik tot drie weken geleden nog nooit bij de Zaanse Schans geweest. Eén van de grootste trekpleisters van ons kikkerlandje. Zeker nu met een molenaar als vriend, had ik geen keus meer. De Zaanse Schans werd op de agenda gezet. In deze blog zal ik jullie meenemen naar de Zaanse Schans!

Een groot voordeel is dat een bezoek gratis is. Je kunt gratis het dorpje rondlopen en alle molens bekijken. Ik hoor je denken, gratis maar hoe kan dat… Je moet voor het parkeren wel 9 euro betalen en wil je een molen in? Dan kost dat ook 4 euro per molen. Niet helemaal gratis dus maar als je met de bus komt en je wilt alleen de molens van buiten zien kun je een goedkoop bezoekje aan de Zaanse Schans brengen. Je kunt ook het museum bezoeken.

Als je aankomt loop je gelijk het schattige dorpje in. Daar vindt je een oude bakker, snoepwinkel en je kunt er ouderwetse spelletjes spelen op het dorpsplein. Je hebt het gevoel dat je jezelf waant in het verleden. Je kunt alle winkeltjes in en krijgt vaak nog uitleg van de vriendelijke vrijwilligers. Maar we komen natuurlijk voor de molens dus lang is ons bezoek aan het dorpje niet.

Elke molen heeft een andere taak en daarom is het erg leuk om de verschillende molens te bezoeken. Als je langs alle molens wandelt heb je ook gewoon een leuke wandeling. Verfmolen, oliemolen, specerijenmolen, zaagmolen, je vindt ze allemaal bij de Zaanse Schans. Ik vind het prachtig om alle molens te zien en de verschillen in uitstraling en taken te weten. In het dorpje kun je een gratis plattegrond pakken en zo kun je zelf meer leren over de molens en de wandelroute.

Natuurlijk moesten we één molen van binnen bekijken en onze keuze viel op de verfmolen de Kat. We hadden geluk want de molen was in bedrijf toen wij er waren. Het is een prachtig proces om dit van dichtbij te bekijken. Aangezien de molens die wij gewend zijn vooral korenmolens zijn. Je kunt ook even buiten kijken en dat deden dan ook veel mensen, waaronder wij.

Ben jij al eens bij de Zaanse Schans geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Nederland?

~ Fietsen in de Hoge Veluwe

– Rondvaart in Utrecht

~ Delft en omgeving

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “De Zaanse Schans, waan je in het verleden!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge