De Noorse hoofdstad is perfect voor een stedentrip of om te bezoeken tijdens het begin van een roadtrip door Scandinavië. Tijdens mijn stedentrip naar Oslo werd ik verliefd op de stad. Maar wat te doen in Oslo? Vandaag deel ik mijn 10 favorieten bezienswaardigheden en tips!

Wat te doen in Oslo

Noors volksmuseum – 160 NOK

Het Noors Volksmuseum ligt op het eiland Bygdøy, dit eiland wordt ook wel het museumeiland genoemd omdat hier bijna alle musea van de stad liggen. Verreweg mijn favorieten museum is het Norsk Folkemuseum. Het is een groot openluchtmuseum waar je kunt zien hoe het er in Noorwegen aan toe gaat en ging. Het werd al in 1894 opgericht en vanaf dat moment zijn er allerlei gebouwen, kerken en schuren vanuit het hele land naar dit museum gehaald. Het hoogtepunt vind ik zelf de stavkirke, een typisch Noorse bouwstijl waarbij er alleen maar hout gebruikt wordt op een kerk te bouwen. De kerk komt oorspronkelijk uit Gol, een dorp vlakbij Hemsedal maar is in begin 1900 verplaatst naar het museum. Volgens berekening stamt de kerk al uit 1200.

Wat te doen in Oslo

Frognerpark & Vigelandsparkin Oslo – gratis

In de wijk Frogner vind je dit park, voornamelijk bekend door het Vigelandspark waar maar liefst 200 standbeelden te vinden zijn. Toch is het hele park de moeite waard, je kunt hier namelijk heerlijk relaxen en genieten van het mooie weer. De beelden in het Vigelandspark zijn af en toe vreemd maar refereren voornamelijk naar de levensloop van de mens. Ik vond het heerlijk om hier rond te wandelen en te genieten van de beelden, de omgeving en de gezelligheid. Veel lokale bewoners komen hier met lekker weer omdat er weinig huizen in de stad zijn met een tuin.

Wat te doen in Oslo

Fram museum – 120 NOK

Dit museum ligt ook op het eiland Bygdøy en is volledig gewijd aan de Noorse poolexpedities. Je vindt hier namelijk het schip de Fram, die vanaf 1893 gebruikt werd voor onderzoeken rond de Noordpool. Het schip is gebruikt en vervolgens geschonken aan het museum, het is erg bijzonder dat het schip nog in goede staat is. Je kunt er ook naar binnen en kunt zelfs de kamers van de toenmalige expeditieleden nog zien. Verder vind je hier ontzettend veel informatie over alle pogingen om goed wetenschappelijk onderzoek te doen naar de Noordpool. Dus wat te doen in Oslo? Het Fram museum bezoeken!

Wat te doen in Oslo

Wat te doen in Oslo? Akershus bezoeken – gratis

Het Akershus is een kasteel dat al in de 13e eeuw gebouwd werd om Oslo te beschermen tegen indringers. Je kunt het grootste gedeelte van het kasteel gewoon gratis bezoeken. Mocht je de exposities willen bezoeken die aan de kunst uit die tijd gewijd is, dan moet je wel betalen. Hierover heb ik niet veel goeds gehoord dus zou ik gewoon alleen in het Akershus rondlopen. Vanaf hier heb je ook een geweldig uitzicht over de archipel van Oslo. En kozen wij ervoor om een boterhammetje te eten op één van de bankjes die in het kasteel te vinden zijn.

Nationaal theater

Dit theater is één van de mooiste monumenten van de stad. Het theater wordt vandaag de dag ook nog steeds gebruikt en dat maakt het helemaal mooi. Maar daarnaast heeft het ook een metro station wat ook een geweldig bouwwerk is. Je moet gewoon eventjes in deze buurt rondwandelen want je vindt hier ontzettend veel mooie bouwwerken die echt bewijzen dat Oslo een historische stad is.

Wat te doen in Oslo

Operagebouw – gratis

Dit moderne gebouw lijkt misschien gek tussen de andere historische gebouwen maar desondanks past het geweldig binnen het beeld van Oslo. Het operagebouw werd pas in 2008 gebouwd en lijkt op een ijsberg die uit het water omhoog komt. Je kunt aan de zijkant van het gebouw helemaal naar boven lopen en daar heb je een leuk uitzicht over de stad. Als het goed weer is, bruist het hier van de mensen die lekker van de zon genieten of actief bezig zijn met een balletje trappen of skaten. In het gebouw is een cafetaria te vinden waar je maar liefst €6 euro betaalt voor een kopje koffie. Het is dus niet aan te raden om hier te gaan zitten.

Wat te doen in Oslo

Stortinget (parlement)

Helaas kun je het parlementsgebouw niet altijd van binnen bezoeken omdat er tegenwoordig het parlement nog steeds huist. Maar alleen de buitenkant vond ik al geweldig. Wat te doen in Oslo? Zeker even langs het Stortinget lopen. Het gebouw werd al in 1866 gebouwd en wordt dus tot op de dag van vandaag gebruikt als parlementsgebouw. Op zaterdagen vanaf april tot oktober kun je hier een tour met gids doen en kun je dus het parlementsgebouw van binnen bekijken.

Wat te doen in Oslo

Koninklijk paleis – 135 NOK

Ons hotel lag ongeveer naast het koninklijk paleis dus we liepen hier meerdere keren per dag langs. Momenteel woont hier nog steeds de huidige koning van Noorwegen. Je kunt het paleis van binnen bezoeken op enkele momenten, helaas was dit niet mogelijk toen wij hier waren. Maar ook de buitenkant is de moeite waard en de mooie tuinen. De tuinen zijn prachtig aangelegd en een heerlijke plek om te wandelen. Het paleis werd al in 1825 gebouwd voor de toenmalige koning Karel III Johan die toen regeerde over Noorwegen en Zweden.

Wat te doen in Oslo

Dom kerk – gratis

Midden in het centrum van de historische stad vind je de Dom kerk, een prachtige kerk met een brede kerktoren. De kerk werd al in 1697 geopend en is een Evangelische Lutherse kerk, wat de meest voorkomende religie is in Noorwegen en dus ook in Oslo. Je kunt de kerk gratis van binnen bekijken en dat zou ik zeker aanraden. De binnenkant is prachtig en als je geluk hebt, dan is er een concert. Vooral de mozaïek op het plafond vond ik persoonlijk erg mooi.

Wat te doen in Oslo? Universiteit bezoeken

Het is de meest bekende universiteit van het hele land, als je hier slaagt dan heb je het gemaakt. Er zitten maar liefst 32.000 studenten en dat is veel voor een stad met in totaal 600.000 inwoners. De campus is een bezoek waard, de gebouwen komen namelijk vrijwel allemaal uit 1800 en zijn nog in goede staat. Als je er langs loopt denk je misschien dat het een paleis of iets dergelijks is. Maar doordeweeks merk je dat het hier bruist met studenten. De klassieke studies bevinden zich allemaal in dit adembenemende gebouw.

Wat te doen in Oslo? Heb jij nog tips? Welke bezienswaardigheden wil jij niet missen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Noorwegen?

~ Praktische informatie Oslo

– Wat te doen in Bergen?

~ Kabelbaan Ulriken

Bewaren op Pinterest?

12 gedachten over “Wat te doen in Oslo? 10 tips & bezienswaardigheden!”

  1. Helaas nog nooit geweest, maar het is zeker een stad die op mijn lijstje staat! Leuk ook dat er zoveel dingen gratis zijn, dat maakt het in ieder geval mogelijk om tijdens zo’n stedentrip veel van een stad te kunnen ontdekken.

  2. Wij waren in het Kon Tiki museum. Het verhaal van Thor Heyerdahl met zijn boot naar Polenesie.
    geweldig mooi, in het volksmuseum is een hele gezellige koffie shop
    Goed betaalbaar en lekkere koffie. En ook nog een prachtig museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge