Tijdens ons bezoek aan de Noorse stad bergen, stond Ulriken bovenaan mijn lijstje. Deze berg ligt aan de rand van stad en is verreweg de hoogste die je rond Bergen kunt vinden. Daarom deel ik vandaag alles over ons bezoek aan dit letterlijke hoogtepunt, van 643 meter, van Bergen.

Ulriken
Ulriken
Ulriken

Naar boven met de kabelbaan

Om bij Ulriken te komen moet je een bus nemen richting Haukeland Sjukehus N, je kunt dan bus 2, 3 of 12 nemen vanuit het centrum. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Vanaf de bushalte is het nog ongeveer 5 tot 10 minuten lopen naar het beginpunt van de kabelbaan. Op zijn Noors is het allemaal erg strak en netjes geregeld dus er is geen lange wachtrij. Toen wij hier waren bestond het uitzichtpunt 10 jaar en mochten we daardoor gratis, lucky us. Het duurt ongeveer tien minuten voor je boven bent. Helaas merkten we al snel dat het weer niet meezat.

Het uitzicht

Eenmaal boven moet het uitzicht ontzettend mooi zijn, helaas was het erg mistig. Vanaf boven hebben wij dus helaas vrijwel niets gezien van het hele uitzicht. Natuurlijk wel een goede reden om nog eens terug te gaan, ieder nadeel heeft zijn voordeel. Ben jij hier wel geweest met een mooi uitzicht? Laat het dan zeker weten in de reacties, ik ben benieuwd naar het uitzicht.

Naar beneden wandelen

Omdat we niet echt van het uitzicht konden genieten, waren we boven snel klaar. We besloten daarom naar beneden te wandelen. Sinds 2016 liggen hier namelijk de sherpa steps. Dit is een 1500 treden lange trap die helemaal naar beneden loopt. In 2016 is deze aangelegd door sherpa’s uit Nepal en het is een populaire attractie sinds dat moment. De inwoners van Bergen gebruiken het om te sporten of wandelen. Je hebt na twintig treden al wel last van je kuiten maar het is het zeker waard. Door de mist konden wij steeds meer zien, normaliter zie je de hele route de stad liggen. Onderweg zijn er een aantal plekken waar je kunt zitten om uit te rusten of wat te eten en drinken.

Ga goed voorbereid op pad

Het naar beneden wandelen is erg tof vanaf Ulriken maar ook een uitputting. Het is daarom verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Je kunt namelijk maar beter een aantal spullen meenemen. Allereerst is het belangrijk om stevige schoenen aan te hebben, die ook de enkels goed ondersteunen. Doordat de treden allemaal ongelijk zijn, is het voor de enkels een makkelijke valkuil. Verder is het boven een stuk kouder dan je verwacht dus neem ook in de zomermaanden een jas mee. Misschien wel het belangrijkste is voldoende water. Het kost enorm veel energie en het zweet staat na vijf minuten al op je voorhoofd. Je kunt daarom het best goed drinken. Als laatste hadden wij boterhammen mee en een thermoskan met thee en koffie. Een goede keus want nu hebben we halverwege kunnen lunchen en zijn we daarna vol energie aan het laatste stuk begonnen.

Praktische informatie Ulriken:

Klikt het tof? Dan wil je natuurlijk meer informatie hebben. Het is aan te raden om te berekenen of een Bergen City Card de moeite waard is. Dan even een aantal praktische zaken:

  • Openingstijden: 09.00 tot 21.00 iedere dag.
  • Een enkele reis kost: 125 Noorse kronen voor een volwassenen.
  • Een retour kost: 185 Noorse kronen voor een volwassenen. Alle informatie vind je op de website van Ulriken.
  • Als je naar beneden gaat wandelen kun je het beste via de sherpa steps gaan. Denk er aan dat je schoenen aan doet die je enkels goed beschermen.

Zou jij naar Ulriken gaan? Ben jij hier geweest met een goed uitzicht? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Noorwegen?

~ Tromso uitzichtpunt

Bewaren op Pinterest?

6 gedachten over “Ulriken: het letterlijke hoogtepunt van Bergen – Noorwegen”

  1. Ik ben hier nog nooit geweest, maar dit zou zeker een wandeling voor ons zijn. Jammer dat het uitzichtpunt zo mistig was, maar als ik de foto’s zie was de wandeling zelf prachtig. Goede tips geef je mee, want hoeveel mensen zie je niet op verkeerde schoenen naar beneden lopen. Als wij de bergen in gaan, nemen we ook altijd een trui mee. Ik denk dan altijd, ‘why’ maar als ik op de top ben en ik zweet, ben ik zo blij dat ik even een trui aan kan trekken ivm de koude lucht.

  2. Al sinds het hoogtepunt van het Hanzetijdperk, toen Bergen een van de belangrijkste handelssteden in Europa was, zijn vis en zeevruchten de trots van de stad. De traditionele openluchtvismarkt Fisketorget is een absolute must voor bezoekers .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge