Je eigen stad op een andere manier ontdekken is altijd leuk. Helemaal wanneer je een route gaat wandelen die langs alle molens van Schiedam gaat. Iedereen weet dat er in Kinderdijk een hele rij met molens staat, maar weinig mensen weten dat er ook in Schiedam nog meerdere molens staan. Door middel van deze molenroute door Schiedam kun je langs alle molens lopen en zo de stad beter leren kennen.

De route

Molenroute door Schiedam

De route begint bij molen de Kameel, deze molen staat vlakbij het station en is daarom een goed beginpunt. Je kunt natuurlijk zelf kiezen waar je begint, maar de Kameel is het officiële beginpunt. De molenroute door Schiedam kun je in ongeveer één uur lopen, maar ik raad aan hier langer voor uit te trekken. Als je een molen wilt bezoeken of ergens even een kopje koffie wilt drinken dan ben je al gauw twee a drie uur bezig. Mijn tip is om de molenroute door Schiedam op zaterdag te lopen. De meeste molens, cafés en winkels zijn dan geopend dus je kunt op die manier zoveel mogelijk meekrijgen.

Molen de Kameel

Zoals ik al schreef, de route begint bij molen de Kameel. De meeste mensen die wel eens in Schiedam komen, of langs Schiedam, kennen deze molen. Je kunt hem namelijk goed zien vanuit de trein en vanaf de snelweg. Deze molen verloor in 1865 zijn wieken, as en kap, en is na een brand uiteindelijk gesloopt. De Kameel zoals je hem nu ziet, is gebouwd in 2011. Wat leuk is dat je in de gehele molen herinnert wordt aan hoe de originele molen functioneerde en hoe die molen eruit zag.

Na molen de Kameel loop je langs de Schie richting het zakkendragershuisje. Langs de Schie zie je de mooie binnenstad van Schiedam, de branderijen en je loopt langs de prachtige Korenbeurs die tegenwoordig fungeert als bibliotheek. Via de Lange Haven loopt je naar de volgende molen, Molen de Walvisch.

Molen de Walvisch museummolen en molenwinkel

Deze molen dankt zijn naam aan de tegenover gelegen Walvischstraat, die zijn naam weer te danken heeft aan de walvisvaart waaraan Schiedam ooit heeft meegedaan. De molen langs de Westvest is open voor bezoekers. Dit is de museummolen, iedereen kan hier dus naar binnen en naar boven. Vanaf hier vertrekken ook de fluisterboten, lees hier meer over de fluisterboot. De molen is ’s zomers geopend op dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 en ’s winters op zaterdag van 11.30 -17.00 en zondag en feestdagen van 12.30 -17.00. Je kunt hier dus even stoppen om pannenkoekenmeel, cakemix of andere bakproducten te kopen.

Je loopt  via de Nieuwe Haven naar de volgende molen, molen de Drie Koornbloemen.

Molen de Drie Koornbloemen

Dit is de oudste molen die nog te vinden is in Schiedam, gebouwd in 1770. De molen staat langs de Vlaardingse dijk en is gebruikt voor vele bedrijven. Van het malen van veevoer tot het verpulveren van stenen. Je kunt dit in de molen nog terugzien op de verschillende zolders.

Je loopt via de Noordvest naar de volgende molen, molen de Vrijheid.

Molen de Vrijheid

Bijzonder aan molen de Vrijheid is dat deze vandaag de dag nog steeds maalt. De hele molen is dan ook ingericht voor het maalbedrijf dat in de Vrijheid gevestigd is. Het malen gebeurt nog steeds op de originele manier, met een molenaar. Gelukkig zijn ze niet meer geheel afhankelijk van de wind en kunnen ze met één elektrische hulpaandrijving ook malen wanneer er geen of weinig wind is. De molen levert nog steeds meel aan jeneverstokerijen, maar ook aan bakkerijen en andere horeca in de omgeving. En natuurlijk aan het Jenevermuseum in Schiedam!

Je loopt de Noordvest verder uit, langs Herman Jansen en aan de andere kant van de brug is de volgende molen al zichtbaar, molen de Noord.

Molen de Noord

Molen de Noord is de hoogste molen ter wereld! Dat is ook wel te zien wanneer je er onder staat. Je nek doet zeer als je te lang naar boven kijkt. In molen de Noord is tegenwoordig een restaurant gevestigd. Je kunt hier genieten van een echte klassieke Hollandse kaart. Het schijnt dat premier Rutte hier ook af en toe aanschuift.

Vanaf molen de Noord kun je de volgende molen ook alweer zien, namelijk de Nieuwe Palmboom.

Molen de Nieuwe Palmboom

. De oorspronkelijke molen de Palmboom werd in 1901 verwoest door een brand. Pas vele jaren later werd de molen herbouwd en in 1993 opende de Nieuwe Palmboom zijn deuren. Vanaf hier kun je de molenroute door Schiedam afsluiten door terug de lopen naar de Kameel. Ook leuk is om een tochtje te maken met de fluisterboot.

TIP: Geniet van lekker eten & drinken

Leuk is om naast de molenroute door Schiedam ook kennis te maken met het lekkere eten en drinken in Schiedam en omgeving. Een leuke optie is Café Sjiek, een echt begrip in Schiedam. Momenteel bevindt Sjiek zich op de Korte Haven en kun je hier genieten van hapjes & drankjes. Ook kun je genieten van een heerlijke molentosti bij de bibliotheek. In de bibliotheek zit een kleine brasserie en de tosti’s zijn vernoemd naar de molens van Schiedam. En eigenlijk mag een glaasje jenever natuurlijk niet ontbreken! Dit kun je het beste doen bij het Jenevermuseum, een klein ommetje maar het is het zeker waard.

Praktische informatie molenroute door Schiedam:

  • Een stadskaart van Schiedam kun je krijgen bij het I-punt S’dam aan de Lange Kerkstaat.
  • De molenwinkel is geopend van woensdag t/m zaterdag.
  • Café Sjiek is gevestigd aan de Korte Haven 5.
  • De bibliotheek is gevestigd aan de Lange Haven 145.
  • Als je geen hoogtevrees hebt kun je in molen de Nieuwe Palmboom naar de balie klimmen en genieten van het uitzicht over heel Schiedam.
  • De entreeprijs van museummolen de Nieuwe Palmboom is €5 en gratis met een vriendenpas, museumpas of Rotterdampas.

Disclaimer: Voor deze route ben ik uitgenodigd door Miss Publicity & Stichting de Schiedamse molens. Ik deel echter niets anders dan mijn persoonlijke mening.

Zou jij deze molenroute door Schiedam wel eens willen wandelen? Heb jij nog een leuke wandelroute in jouw thuisstad? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Schiedam?

~ Ontdek Schiedam vanaf het water met de fluisterboot

– Beklim de Grote kerk en geniet van het uitzicht

~ Eeuwenoude trots van Zuid-Holland: Schiedam

Bewaren op Pinterest?

8 gedachten over “Wandel de historische Molenroute door Schiedam”

  1. Wat een ontzettend leuke en uitgebreid omschreven wandelroute! Ik moet eerlijk bekennen dat ik molens nog nooit van heel dichtbij heb bewonderd en het lijkt me een leuke manier om Schiedam beter te leren kennen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge