Tijdens een vakantie in Drenthe, zijn er enorm veel leuke activiteiten die je kunt doen. Bijvoorbeeld wandelen over de Drenthse Aa maar ook fietsen kun je hier goed doen. En niet te vergeten hunebedden bekijken maar wat als het ontzettend warm is? Dan kun je ook varen in Drenthe, namelijk over de Hoogeveense vaart. Wij huurden een boot bij bootverhuur Noordscheschut en hebben ontzettend genoten van een heerlijke dag op de vaart.

Vakantie naar Drenthe

Drenthe is een provincie waar veel mensen naartoe gaan op vakantie, zo ook wij. Wij verbleven in Landal Aelderholt in de plaats Aalden. Over het algemeen dat de provincie met name bekend om het fietsen en wandelen. Toen wij in Drenthe waren, was het echter ruim 26 graden en dan zijn beide activiteiten toch iets minder leuk. We besloten om voor een verfrissend activiteit te gaan, namelijk varen maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Varen in Drenthe

Weinig water

Drenthe is namelijk een provincie met weinig water, je kunt hier amper varen. Buiten een aantal kleine sloten is er weinig waar je daadwerkelijk een dagje kunt varen, dachten wij. Na wat speuren op internet kwamen we uit bij bootverhuur de Noordscheshut in Hoogeveen, we besloten contact op te nemen en konden voor de volgende dag nog terecht. We hebben ons verder niet ingelezen over de wateren en besloten gewoon blanco naar Hoogeveen te rijden, ongeveer 25 minuten vanaf onze verblijfsplaats.

Varen in Drenthe

Wij komen aan in Hoogeveen en kunnen vlakbij de aanlegplaats parkeren. De eigenaar legt ons rustig en duidelijk uit hoe we met de boot moeten omgaan, het is allemaal erg eenvoudig. Je kunt eigenlijk twee kanten op, namelijk naar de Hoogeveense vaart en een klein stukje het dorp in. We beginnen met de Hoogeveense vaart, we varen hier helemaal tot aan de achterste sluis en genieten van de mooie omgeving. Er zijn veel mensen aan het fietsen, wandelen of vissen en iedereen laat elkaar in zijn of haar waarde.

Het is een rustige vaart waar je met alle gemak langs de andere boten kunt gaan. Zeker op zondag is het hier rustig aangezien dan de meeste sluizen buiten werking zijn. Je kunt vanaf de bootverhuur ongeveer 2 uur varen tot dat je bij de eerste dichte sluis terecht komt, dus in totaal ben je makkelijk vier uur op pad.

Om het rondje af te sluiten varen we nog even het dorp in, wat volgens de bewoners te vergelijken is met Giethoorn. Het is een mooi pittoresk stukje om te varen en we genieten met volle teugen. Het huren van de boot kan al vanaf twee uur voor €35,-. Wij zijn langer weggeweest en dan wordt er €17,50 per extra uur gerekend. Dit is een koopje in vergelijking met prijzen aan de Loosdrechtse plassen of rondom Rotterdam.

Zou jij willen varen in Drenthe? Vind jij varen ook altijd zo heerlijk? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Drenthe?

~ Landal Orveltermarke

4 gedachten over “Varen in Drenthe: op de Hoogeveense vaart”

  1. dat ziet er wel leuk en “cool” uit ! zelf ben ik niet zo’n bootjes mens, ik heb er – vrees ik – te weinig zitvlees voor 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge