Het is natuurlijk nog even de vraag wanneer we weer kunnen reizen. Maar het tussenjaar van je dromen komt er. En nu je tóch volop tijd hebt om het uit te pluizen, kun je net zo goed je opties verkennen. Wat valt er allemaal te doen in zo’n gap year? En wat zijn belangrijke dingen om rekening mee te houden?

Wandelroute Korenwolf

Regel je verzekeringen

Hoewel het vast niet het eerste is waar je aan wil denken, is het cruciaal dat je je reisverzekering op orde hebt voordat je andere oorden opzoekt. Het is niet verplicht, maar wel een geruststellend idee om te weten dat je goed verzekerd op reis gaat – en dus ook in het buitenland kunt rekenen op praktische hulp bij een ongeluk of ziekte.

Kortlopende reisverzekering

Er zijn twee soorten reisverzekeringen. Met eenkortlopende reisverzekering ben je goed verzekerd tijdens je vakantie. Je dient deze verzekering bij elke reis weer opnieuw af te sluiten (dit kan zelfs nog op de dag van vertrek) en bent alleen verzekerd door de aangegeven reisduur.

Tip: De standaarddekking beslaat reizen binnen Europa en de landen grenzend aan de Middellandse Zee. Reis je daarbuiten? Kies dan voor een aanvullende reisverzekering met werelddekking.

Tussenjaar

Doorlopende reisverzekering

Met een doorlopende reisverzekering ben voor een langere, aaneengesloten, periode verzekerd. De exacte duur verschilt per verzekeraar. Over het algemeen ben je na drie weken voordeliger uit met een doorlopende reisverzekering dan met een kortlopende reisverzekering. Dit is ideaal voor vrijwilligerswerk, studie, stage en als als je als au pair aan de slag gaat. Het voordeel is dat je het hele jaar door verzekerd bent, ook als je spontaan je koffers pakt.

Annuleringsverzekering voor een tussenjaar

Soms gebeurt er iets vervelends waardoor je reis onverwacht niet door kan gaan. Als je reis moet worden geannuleerd of afgebroken omdat je eerder naar huis moet, is het fijn als je een annuleringsverzekering hebt. Hiermee krijg je, bij allerlei bijzondere omstandigheden, de reissom volledig of deels vergoed.

Zorgverzekering

Misschien wist je het nog niet, maar wanneer je een aanvullende zorgverzekering hebt ben je ook in het buitenland gedekt wanneer je medische kosten maakt. Check bij je verzekeraar hoe je bent verzekerd. Heb je nog geen aanvullende zorgverzekering? Dan kan je deze bij je reisverzekering afsluiten.

Rondreizen of werken?

Wil je bijverdienen of een nieuwe taal leren? Of juist op je gemak proeven van culturen? Onderzoek wat het beste bij jou past. Een paar mogelijkheden op een rij.

Working holiday

Jongeren tot 30 jaar kunnen met een speciaal visum op working holiday in Canada, Amerika, Nieuw-Zeeland of Australië. Als fruitplukker, bijvoorbeeld. Doordat je lang op dezelfde plek werkt en blijft, leer je de taal en cultuur kennen. Daarnaast kun je in de tussentijd dus een centje bijverdienen – al verdien je vaak wel maar het minimumloon.

Tussenjaar

Backpacken

Liever gaan en staan waar je wil? Dan kun je de wereld, al backpackend, gaan ontdekken. Boek bijvoorbeeld een flexibel ticket zodat je route en reisdata niet vastliggen. Of een combinatieticket waarmee je door één of twee continenten kunt reizen. Ook kun je een (deel van het) jaar begeleid rondreizen met een groep andere backpackers. Weet wel dat backpacken prijzig kan uitpakken, dus zorg voor een fatsoenlijke buffer.

Tip: Zit hier niks voor je tussen? Er zijn meer opties. Misschien kun je een cursus volgen in je tussenjaar, of een semester in het buitenland studeren. Of bekijk of je in het buitenland als vrijwilliger iets voor anderen kunt betekenen.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Zou jij een tussenjaar willen nemen? Welke voor- en nadelen zie jij? Laat het ons weten in de reacties!

Meer reistips?

~ Wintersport dekking

~ Reisverzekering en Corona

Bewaren op Pinterest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge