Tulum en Coba waren misschien wel mijn favorieten plekken tijdens onze reis door Yucatán. Vandaag deel ik mijn ervaringen en tips voor deze twee mooie plekken. Er zijn meerdere opties waar vandaan je de plekken bezoekt. Je kunt de plekken bezoeken vanuit Cancun, dan ben je ongeveer twee uur aan het rijden richting Coba en vervolgens 50 minuten naar Tulum. Vanuit Tulum is het ook weer 2 uur naar Cancun. Een goede optie voor een dagtrip dus. Ook leuk is om in Tulum te verblijven, dan kun je overal net iets eerder zijn en de drukte voor zijn.

Coba

Entree & naar de tempel komen

De entreekosten moet je direct bij de ingang betalen, toen wij hier kwamen stond er geen rij en waren we meteen aan de beurt. Dit kan natuurlijk in het hoogseizoen anders zijn. Vanaf de ingang is het nog wel 20 tot 30 minuten lopen naar de echte Cobá tempel. In het begin van het complex zijn nog wat mooie ruïnes te vinden waaronder een aantal speelvelden waar het Maya spel Pok-a-tok werd gespeeld. Verder zijn in het begin van het complex de tunnels te vinden waar de Maya’s doorheen moesten lopen. Nadat je dit hebt gedaan, werd je een echte strijder volgens de Maya’s. Je kunt dus 20 tot 30 minuten lopen naar de hoofdtempel maar je kunt het ook per fiets of bakfiets doen.

Geschiedenis

Cobá is één van de oudste nederzetting van de Maya’s die nog goed bewaard is gebleven. De stad werd namelijk net na Christus opgericht en is tot ruim 800 na Christus een bekende stad geweest in de omgeving. In de hoogtijdagen tussen 600 en 800 woonden hier maar liefst 50.000 inwoners en had de stad een enorme omtrek. Dit is ook wel te zien wanneer je bovenop de grote tempel staat, in de wijde omgeving zie je namelijk nog verschillende bouwwerken die uit deze tijden dateren. De stad is zo goed bewaard gebleven door de ligging in de jungle. Vanaf 800 begon de stad te krimpen en werd al snel niet meer gebruikt. Pas in 1920 werd de stad weer gevonden door wetenschappers en in de tussentijd is er weinig veranderd aan de Mayastad.

Yucatán rondreis
Tulum en Coba

Tempel beklimmen

In deze regio is het één van de weinige tempels die nog beklommen mag worden. De bouwwerken stammen al uit de 5e eeuw en zijn daardoor op sommige plekken niet erg stevig meer. Maar hier is het nog veilig genoeg en mogen reizigers de tempel beklimmen. Maar wees voorbereid, het is steil en warm. Mijn conditie is goed en ik vond het redelijk zwaar, gelukkig is het niet erg hoog. Verder is het erg lastig omdat de treden allemaal ongelijk zijn, concentratie is dus nodig. Boven heb je een mooi uitzicht over de hele omgeving, met name jungle. In de nabije omgeving zie je vooral kleine tempels die op het complex zelf staan. Als je hier bent, zou ik zeker aanraden om de grote tempel te beklimmen.

Tulum

Tulum en Coba
Yucatán rondreis - Tulum en Coba

Entree complex

De entree van het park is $80 pesos en daarnaast is er geen mogelijkheid om een gids te huren. Je moet dus zelf ingelezen zijn of al met een georganiseerde tour meegaan. Wij hebben onszelf van de voren ingelezen en daarmee kom je een heel eind. Zelf vind ik dat meestal ook leuker, zo kun je zelf het tempo bepalen en kun je alles bekijken wat jij graag wilt zien. Op sommige plekken op het tempelcomplex kun je ook bordjes lezen met verdere informatie. Belangrijk om te weten is dat er maar één ingang is en een andere uitgang. Je komt dus niet meer terug bij het eerste punt, wees jezelf hiervan bewust.

Tulum en Coba

Tempelcomplex

Het tempelcomplex van Tulum dateert al uit 564 en heeft tot de vijftiende eeuw zijn hoogtijdagen beleeft. De Mayastad lag aan de zee en heeft daarmee een prachtige ligging. Het tempelcomplex is ontzettend groot met veel ruïnes die nog herinneren aan de Mayadagen. In de hoogtijdagen was het met name een religieuze plek waar de Maya’s naartoe kwamen om het geloof te betuigen. Door de gunstige ligging aan de kust, werd er ook veel handel gedreven en is de stad daardoor uiteindelijk “rijk” geworden. Nadat de eerste westerling de stad bezocht, trokken de Maya’s hier langzaam weg.

Tulum en Coba

Stranden in Tulum

Op het strand Santa Fe kun je heerlijk genieten van de rust, ruimte en prachtig zee van Tulum. Je kunt voor $150 pesos een strandbedje huren of tegen betaling van een drankje een tafel met stoelen en parasol gebruiken. Het strandbedje is erg duur en daarnaast moet je alsnog drinken en eten kopen bij de strandtent. Je kunt natuurlijk ook zelf een parasol meenemen, want zonder parasol kun je hier amper verblijven, het is daarvoor echt te heet. Het water is hier ruim 20 graden dus je kunt hier echt heerlijk in de zee zwemmen. Ook is het water helder, helaas zie je langs de kust geen mooi koraal of vissen. Santa Fe ligt op slechts vijf minuten lopen vanaf het tempelcomplex Tulum.

Tulum en Coba

Praktische informatie Tulum en Coba (jan 2020):

  • Entreegelden Coba $80 pesos per persoon, parkeren is $60 pesos per dag. Een fiets huren kost $60 pesos per persoon en een fietstaxi kost $90 pesos per enkele weg.
  • Wachtrij bij de ruïnes voor een kaartje; 0/5 minuten in het laagseizoen.
  • Openingstijden Coba: dagelijks van 08.00 tot 17.00. Zorg dat je voor 11.00 het park betreed, dan is het nog rustig.
  • Entreegelden Tulum tempelcomplex $80 pesos per persoon, parkeren is $100 pesos.
  • Wachtrij bij het tempelcomplex van Tulum voor een kaartje; 0/5 minuten in het laagseizoen.
  • Openingstijden Tulum tempelcomplex: dagelijks van 08.00 tot 16.30. Zorg dat je er voor 13.00 uur bent, dan ben je voor de grote bussen.

Zou jij Tulum en Coba willen bezoeken? Heb jij wel eens een tempelcomplex van de Maya’s bezocht? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Mexico?

~ Yucatan 14 dagen rondreis

– Auto rijden in Mexico

~ Wereldwonder Chichen Itza

Bewaren op Pinterest?

8 gedachten over “Tulum en Coba – strand, tempels en meer”

  1. Oh echt wel dat ik hier heen zou willen en deze tempels zou willen bezoeken, mijn zus is hier ooit geweest en ik herken het van de foto’s. Wat is het prachtig. Sinds ik ooit voor het eerst de film True Romance zag ( echt mijn lievelingsfilm) wil ik al naar Cancun. Maar ook de rest lijkt me heel erg mooi. Dat je niet kiest voor georganiseerd herken ik helemaal, ik ga ook liever zelf op stap en lees me dan van te voren in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge