Tijdens onze reis door Ghana zijn we langs verschillende prachtige plekken gekomen en hebben wij gave activiteiten gedaan. In deze blog een moeilijker onderwerp: slavernij verleden in Ghana. Tijdens de reis door Ghana zijn wij op drie plekken geweest waar het slavernij verleden nog duidelijk zichtbaar was.
Slave Camp in het noorden van Ghana
De eerste plek waar wij kwamen en de eerste plek in de chronologische volgorde is het slave camp. Dit voormalige slavenkamp bevindt zich net onder de grens met Burkina Faso, in het noorden van Ghana. Hier werden de slaven verzameld na een gigantisch lange reis, de slaven kwamen lopend uit Mali en andere noordelijk gelegen landen. Ze kwamen hier aan en kregen een plekje in het kamp. Hier kwamen rijke mannen en als je uitgekozen werd, mocht je weg uit het kamp. Sommige slaven hebben hier jaren doorgebracht tot ze werden gekozen. Je moet je hierbij voorstellen dat het zo’n 40 graden is en er weinig beschutting was voor de slaven.
De slaven speelde ter vermaak met de stenen om zich heen. Ze maakte muziek door op de grote stenen te tikken met kleinere stenen. De lokale bevolking heeft ons laten zien hoe dit er in die tijd aan toe ging.
Slave river in het zuiden van Ghana
Nadat de slaven waren “gekozen” door de rijke westerse mannen werden ze richting de kust gebracht. Ditmaal mochten ze per boot en hoefden ze niet meer te lopen. Zo’n 55 kilometer voor de kust mochten de slaven de boot uit en voor het laatst badderen. De slave river is dus de laatste plek waar de slaven zichzelf schoon konden maken. Ze noemen dit ook wel “last bath” het laatste bad dus. Dit werd uiteraard niet tegen de slaven verteld en de slaven vonden het dus juist een feest hier. Op deze plek heerst een erg dubbel gevoel.
Fort Elmina aan de kust van Ghana
De slaven werden vanuit het slave camp via de slave river uiteindelijk naar Fort Elmina gebracht. Hier verbleven de slaven om vervolgens naar Amerika te vertrekken per boot. Ook hier waren de omstandigheden slecht, het was erg warm en er waren geen toiletten of douches. De dungeons waar de slaven verbleven waren dan ook een levende hel. Er werden ook vaak te veel slaven in één ruimte gestopt, hierdoor ontstonden veel opstootjes. Helaas hebben de Nederlanders ook een tijdje de macht gehad in Fort Elmina. Als Nederlander schaam je je daar eigenlijk rot. De Nederlanders hebben het fort veroverd van de Portugezen. Je kunt hier het slavernij verleden van Ghana heel erg goed terug zien.
Het meest interessante wat de gids ons verteld heeft hier, vond ik, dat de meeste slaven stierven bij het naar de boot gaan. De slaven werden ’s nachts per 8 aan kettingen naar de boot gebracht, vanuit het fort moesten ze op de boot stappen. De meeste slaven kwamen uit het binnenland van Afrika en hadden nog nooit de oceaan gezien. Doordat ze geketend waren en de slaven ’s nachts de boot in moesten, vielen er vaak slaven het water in. Deze slaven verdronken en de andere geketende slaven, verdronken ook. Dit verhaal is bijna niet te geloven! Ik ben blij dat we momenteel in een vrije wereld leven, maar ik vind het toch belangrijk om stil te staan bij dit soort gebeurtenissen uit het verleden.
Zou jij een bezoek brengen aan één van deze drie plekken met een slavernij verleden in Ghana? Ben jij al eens in aanraking gekomen met slavernij op reis? Laat het ons weten in de reacties!
Meer Ghana?
– Door de bomen lopen in Kakum
Ik ben dol op Scandinavië en ook de Caraïben zijn gewild. Zonder mijn camera ga ik nooit op reis en ook mijn notitieboekje neem ik altijd mee. Prachtig is het om mijn Aardrijkskundige kennis met de wereld te delen. Wintersport is mijn favoriete vakantie van het jaar, heerlijk. Mijn lievelingseten? Saté! Bovenaan mijn bucketlist staat momenteel Zuid-Afrika, gevolgd door Jordanië. Door mijn reis naar de Noordkaap werd ik verliefd op de wereld.
Indrukwekkend dit soort plaatsen en verhalen. Helaas hebben heel veel landen een verleden met slavernij en hebben wij als Nederlanders ook een duit in het zakje gedaan. Ik was zelf een paar jaar geleden op de indrukwekkende Killing Fields in Cambodja. Niet echt slavernij in de zin als in Afrika, maar even pijnlijk.
Het lijkt me echt zo indrukwekkend om dit soort plaatsen te bezoeken. Wat ik zo bizar vind is om me te bedenken dat Nederland zich hier ook schuldig aan heeft gemaakt. Echt niet tof!!
Goed dat je deze plaatsen wel bezocht hebt. Heel indrukwekkend! Helaas hoort het bij onze geschiedenis, laten weten hopen dat deze zich nooit meer zal herhalen. Goed om bij stil te staan.
Dit soort plekken zijn altijd enorm indrukwekkend én confronterend. Toch goed om af en toe toch even stil te staan bij de geschiedenis, zelfs als die niet altijd even leuk is..
Heel raar om te zien. Al kunnen wij Nederlanders er ook wat van. Al enigzins wat van gezien in Indonesië en ook Curacao was een doorvoer eiland voor slaven.
Het blijven toch plekken waar je het verleden haast kunt herbeleven. Heel indrukwekkend allemaal. Daar hebben we vroeger toch iets verkeerd gedaan. Goed om hier eens bij stil te staan.