Inmiddels is het wel duidelijk dat ik dol ben op skiën. Afgelopen maand was het dan ook weer zover, een wintersport deze keer naar Zweden. Het skigebied Sälen zou ik zeker aanraden en daarom geef ik jullie vandaag alle informatie die je nodig hebt. Ben je na het lezen van dit artikel ook meteen enthousiast over Sälen? Dat is zeker de bedoeling!

Bereikbaarheid

Sälen ligt in de provincie Dalarna en ligt ruim 1.500 kilometer vanaf Utrecht. Hierdoor zijn er ontzettend veel mogelijkheden om hier te komen.

Auto (+boot)

Te beginnen met de auto, dit kan helemaal gereden worden via Duitsland, Denemarken en Zweden. Dit kost ruim 20 uur en is daardoor niet echt een aanrader. Het is natuurlijk een mogelijkheid om dit te doen met een overnachting. De volgende optie is de auto en de boot, ook hier zijn veel opties voor. Je kunt met de boot van Kiel – Göteborg gaan, vanuit daar is het nog zes uur rijden. Of de boot van Kiel – Oslo, vanuit daar is het nog maar drie uur rijden. Een andere optie is de boot van Hirtshals (Denemarken) naar Larvik (Noorwegen) en vanuit daar is het nog vier uur rijden. Kortom ontelbaar veel opties.

Vliegen (+auto)

De makkelijkste manier is het vliegen van Groningen Airport naar Scandinavian Mountains Airport, die ligt 20 minuten van Sälen af. Verder kun je ook vliegen naar Oslo of Göteborg en vanuit daar een auto huren of de trein en bus nemen. Het vliegen naar Oslo is over het algemeen een stuk goedkoper dan naar Göteborg maar een auto huren is dan weer in Zweden goedkoper.

Skigebied Sälen

Pistes in skigebied Sälen

Het gebied hoort bij Skistar, een organisatie die meerdere gebieden in Scandinavië onderhoudt. Er is maar liefst 116 kilometer pistes in het skigebied.

  • Groen: 10 km
  • Blauw: 16 km
  • Rood: 30 km
  • Zwart: 60 km

Het gebied is opgedeeld in vier dorpen: Lindvallen, Högfjallet, Tandädalen en Hundfjället. Lindvallen en Högfjallet zijn gebieden voor beginners en gezinnen. De pistes zijn overzichtelijk en je kunt elkaar niet snel uit het oog verliezen. Tandädalen en Hundfjället zijn een grotere uitdaging, de gebieden hebben met name rode en zwarte pistes. Overal zijn de pistes rustig, zelfs in de vakanties. Eigenlijk kun je bijna overal meteen doorlopen bij de liften en kom je weinig andere skiërs op de piste tegen.

Eten & drinken

Eten & drinken ligt qua prijs hoger dan in bijvoorbeeld Oostenrijk en Duitsland. Maar alsnog is goed te betalen, een broodje hot dog met friet kost ongeveer €18-20 euro en een biertje kost €5 euro onderaan de piste. In de dorpen bevindt zich allemaal een supermarkt die ook op zondag open is. De prijzen hier zijn ook iets hoger dan in Nederland maar goed te doen. Het is wel aan te raden om tussen de middag brood mee te nemen want iedere dag uit lunchen is vrij duur. Daarnaast is er ook op de piste niet echt veel keuze qua restaurants of cafés.

Accommodaties

Er zijn ontzettend veel accommodaties te vinden in Sälen, dit omdat het gebied over vier dorpen is verdeelt. Over het algemeen is het niet moeilijk om een huisje te vinden in het skigebied Sälen, behalve langs de piste. Dat is lastig en het is dus handiger om te rekenen op een huisje waarbij je nog 5-10 minuten naar de piste moet rijden. Daarnaast is er ook een skibus waar je gratis gebruik van kunt maken dus dat maakt het een stuk makkelijker. Het is wel zo dat alle accommodaties gericht zijn op het Zweedse publiek, vaak zijn alle instructies en dergelijke volledig in het Zweeds. Een accommodatie kost gemiddeld voor een week €500-1000 als je vijf tot 20 minuten van de piste af zit. En €1000 tot 1500 euro als je aan de piste wilt zitten.

Skigebied Sälen

Het dorpje en de omgeving

Het dorpje is gezellig en heeft veel te bieden. Meerdere supermarkten en zelfs een Mac Donalds voor degene die de verbrandde calorieën er meteen weer aan willen eten. Verder zijn er ook meerdere skiverhuurlocaties en ook winkels waar je nog skikleding en dergelijke kunt kopen. Op ongeveer één uur rijden is het gebied Trysil in Noorwegen te vinden, waar je één dag gratis kunt gaan skiën met een weekpas in Sälen. In de omgeving is verder niet veel te doen, als het gaat om après skiën of iets dergelijks.

Zou jij skigebied Sälen willen uitproberen? Ga jij graag naar Scandinavië? Laat het ons weten in de reacties!

Meer wintersport?

~ Hemsedal – Noorwegen

– Schoppernau – Oostenrijk

~ Monts Jura – Frankrijk

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “Skigebied Sälen: rust en ruimte in Zweden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge