Op deze pagina vind je alle praktische informatie Indonesië die je nodig hebt voor een mooie reis naar dit land. Je kunt heel makkelijk naar Indonesië reizen tegenwoordig maar de reis vereist wel een beetje voorbereiding. Daarom deel ik graag mijn tips & tricks met jullie. Inmiddels ben ik meerdere keren in Indonesië geweest en heb ik voldoende informatie verzameld om deze met jullie te delen. Denk er wel aan dat het land natuurlijk uit verschillende eilanden bestaat, er zitten veel verschillende in de eilanden dus heb je nog een vraag over een specifieke plek? Laat het dan zeker even weten.

jungle trekking in Bukit Lawang

Visum voor Indonesië

Om naar Indonesië te mogen reizen heb je een geldig paspoort nodig. Daarnaast moet je ook een visum voor Indonesië aanvragen als je langer dan 30 dagen in het land wilt blijven. Wanneer je korter dan 30 dagen blijft, kun je zonder visum het land betreden. Het visum voor meer dan 30 dagen kost €89,95 per persoon. Denk eraan dat je het visum op tijd aanvraagt, aangezien het 10 werkdagen kan duren voor het reisdocument wordt toegekend. Zorg dus dat je voldoende tijd neemt om het reisdocument aan te vragen.

praktische informatie Indonesië

Vliegen naar Indonesië

Mijn favoriete manier om naar Indonesië te vliegen is met Garuda Indonesia. Deze Indonesische luchtvaartmaatschappij is naar mijn mening één van de fijnste ter wereld. Ze hebben al een aantal jaar achter elkaar de prijs gewonnen voor beste cabinepersoneel ter wereld. Voorheen vlogen ze altijd rechtstreeks van Amsterdam naar Jakarta maar nu wordt er rechtstreeks gevlogen naar Medan en Bali en kun je vanaf daar overstappen. In het laagseizoen kun je deze vluchten al boeken vanaf €500 – 600 euro. In het hoogseizoen moet je rekening houden met prijzen tussen de €700 en 900 euro voor een retourvlucht. Andere opties zijn ook het vliegen met Qatar Airways, Emirates of de KLM. Afhankelijk van welke bestemming in Indonesië jij wilt bezoeken.

Praktische informatie Indonesië

Vervoer in het land

Indonesië bestaat uit ruim 17.000 eilanden en daarom is het lastig om over het vervoer in het hele land te praten. Over het algemeen is de makkelijkste manier om jezelf te verplaatsen per auto. Je kunt deze zelf huren maar ik zou aanraden om een chauffeur te regelen. Deze kent de weg en kent ook de verkeersregels, hoewel het soms lijkt of deze er niet zijn. Verder kun je binnen een stad of dorp goed verplaatsen met een becak of scooter. Dit is natuurlijk afhankelijk van de afstanden. Op Java zijn er verschillende treinverbindingen die echt een aanrader zijn zoals die van Bandung naar Jokjakarta en vervolgens door naar Surabaya. Verder moet je op alle eilanden rekenen op lange reistijden, een afstand van 30 km kun je makkelijk drie uur over doen. Zorg dus dat je op tijd vertrekt. Heb je een chauffeur nodig op een bepaald eiland? Twijfel niet en mail mij voor contactgegevens.

hotel tip Gili Trawangan

Accommodaties in Indonesië

In Indonesië kun je eigenlijk overal wel goede accommodaties vinden via internet. Zelf boek ik eigenlijk al mijn hotels en accommodaties via Booking.com en dat kun je in Indonesië ook gewoon gebruiken. Voor Sumatra, West-Kalimantan, Bali, Gili en Nusa Penida heb ik mijn hotel gedeeld, je vindt de hotels hier. Een gemiddelde overnachting kost rond de €25 euro als je in een gemiddeld hotel wilt verblijven. Je kunt ook overnachtingen vinden van €5 tot 10 euro. Maar zelf kies ik altijd voor een beetje luxe en komt dat dus vaak neer op zo’n €25 tot 30 euro per nacht. In vrijwel alle accommodaties in het land kun je betalen met creditcard.

West-Kalimantan

Praktische informatie Indonesië rond het betalen

In Indonesië betalen ze met de Indonesische roepia . Je kunt het best meteen bij aankomst op de luchthaven contant geld opnemen. In de meeste winkels en restaurants kun je namelijk alleen contant betalen. Het handigst is om dan meteen de maximale limiet van 1,5 miljoen roepia op te nemen.

1,5 miljoen Roepia is ongeveer €100 euro. (Anno januari 2020)

Op Bali kun je op veel plekken tegenwoordig wel pinnen maar op Java, Gili, Nusa Penida, Sumatra en West-Kalimantan is dat een stuk minder. Het is dus echt aan te raden om altijd contant geld op zak te hebben. Belangrijk is wel om het geld goed te verdelen en niet alles in één portemonnee te bewaren.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening. 

Heb jij iets aan deze praktische informatie Indonesië gehad? Welke tips neem jij mee als je naar het land gaat? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Indonesië?

~ Wat te doen op Bali – 45 tips

Orang oetans spotten op Sumatra

~ Wat te doen op Nusa Penida

Bewaren op Pinterest?

6 gedachten over “Praktische informatie Indonesië – visum, betalen en meer”

  1. Goede info, ik bewaar je post want wie weet staat Indonesië binnenkort op de planning. Het lijkt me een geweldige bestemming in ieder geval!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge