Na Mole National Park en Kakum National Park maak ik in deze blog een stap naar een hele andere kant van Ghana. De parken voor de toeristen zijn allemaal grootste opgezet en vaak bezocht. In het zuiden van Ghana vlakbij de Akosombo dam vind je het dorpje Nyame Ben. Het dorpje ligt erg afgelegen en veel mensen in de omgeving hebben er niet vaak van gehoord.

Boottocht

Het was dan ook vrij lastig om het dorp te bereiken. Onze busdriver stopte ergens langs de weg waar wij het idee hadden van wat gaan we hier doen. Hij wees naar een klein paadje dat de struiken in ging. Het pad was erg begroeid en we moesten allemaal achter elkaar lopen om fatsoenlijk door het pad te kunnen. Halverwege het pad kwamen wij een half afgebroken houten hutje tegen. De gids vertelde ons dat dit het oude schooltje van Nyame Ben was. De Hogeschool Rotterdam heeft namelijk een geheel nieuw schoolgebouw voor de kinderen van Nyame Ben gemaakt. Het gebouw staat een stuk verder op en is van steen en ingericht met stoelen en bankjes. We vervolgden onze tocht naar het dorpje en na zo’n 20/25 minuten lopen kwamen we aan in Nyame Ben.

Alle kinderen kwamen gelijk hun huisjes uitgerend en wilde met ons spelen. De ouders waren minder enthousiast en trokken zich in het vooral terug in hun huisjes. De kinderen wilde ons gelijk het hele dorp laten zien. Het dorp was echter maar een meter of 200 groot.De meisjes en jongens hebben ons alle plekken laten zien, waar ze koken etc.. Na alle huisjes van binnen te hebben gezien en gekeken hoe ze een nieuw huisje aan het maken waren, gingen we samen met de kinderen naar het strand.

Dansen

Daar hebben we hoofd-schouders-kniën-teen wel tientallen keren gedaan. Ook hebben de kids verschillende leuke dansjes gedaan en ons geprobeerd te dansjes te leren. Helaas zijn wij niet allemaal zo soepel als daar in Ghana. Zo hebben we een tijdje doorgebracht maar toen was het helaas tijd om Nyame Ben weer te verlaten. Deze keer namen we een andere route en verlieten we het dorp via het meer. Met een man of 8/9 moesten we in een houten bootje dat aan alle kanten lekten maar we zijn er gekomen.  Het was een erg indrukwekkende ervaring om zo dichtbij de lokale bevolking te komen en daar rond te lopen.

Zou jij ook willen zingen met de kinderen uit Nyame Ben? Of zou jij liever een dansje wagen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Ghana?

~ Verjaardag in Beyin

– Olifanten in Mole National Park

~ De reis (route)

5 gedachten over “Indrukwekkend bezoek aan Nyame Ben”

  1. Mooi zeg, Ghana lijkt me echt een bijzondere bestemming. Ik weet er maar weinig over, vroeger op school hadden we Ghana week en dan zamelden we geld in ‘voor de arme kindjes daar’ …

  2. Juist dit soort, wat lastig te bereiken plekken, zijn vaak zo de moeite waard. Ghana lijkt me sowieso bijzonder, ik heb echt nog te weinig van Afrika gezien. Leuk om zo met jou mee te kijken!

  3. Ach wat een schatties die kinderen! Ziet er mooi uit zo aan het water. Maar vast ook confronterend zeker? Ik schrik ook altijd een beetje als ik die huisjes zie (al ben ik nog nooit in het noorden geweest, shame on me maar ook in het zuiden zie ik huizen waar ik van schrik)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge