Voor alle actieve berggeiten onder ons is er ook genoeg te beleven in Ghana. Op twee plekken kun je jezelf helemaal uitleven op het gebied van klimmen en klauteren, namelijk de Tongo Rocks en Tano Boase Sacred. Wij begonnen in het noord-oosten met de Tongo Rocks nabij de stad Bolgatanga. Tongo is een dorpje dat omringd is door een halfronde bergrug. Je vindt er geweldige rotsformaties en grotten. Interessant is het om te vertellen dat de Tongo Rocks kandidaat zijn om op de werelderfgoedlijst geplaatst te worden.

Tongo Rocks

Ook hier kom ik weer aan met mijn boomhutten ervaringen waar ik altijd gezekerd was. Maar in Ghana doen ze daar niet aan. We klimmen op rotsen en door grotten zonder enkele zekering. De Tongo Rocks werden vroeger door de bewoners van het dorp Tongo gebruikt om te schuilen voor gevaar. De verschillende rotsformaties hebben verschillende functies; de eetzaal, de keuken en de schuilplaats. Als je de Tongo Rocks bezoekt raad ik het zeker aan om een gids mee te nemen. De gids weet precies welke stenen vast liggen en wijst je zo de goede weg door de rotsen. Verder zal ik je aanraden om vooral later op de dag de Tongo Rocks te bezoeken. Overdag is het echt te warm in Ghana om actief te klimmen en klauteren. Als laatst is het handig om dichte schoenen en een makkelijke broek aan te doen. Ik had niet heel goed nagedacht over mijn kleding keus en ging op mijn teenslippers met een lange jurk de Tongo Rocks beklimmen. Ik moet zeggen, ik heb het overleeft maar het was wel erg onhandig.

tongo rocks en tano boase sacred

Tano Boase Sacred

Lager in Ghana vind je Tano Boase Sacred. Deze klim was nog een stapje heftiger dan de rotsen de Tongo Rocks. Ik was blij dat ik deze keer wel goed gekleed was en begon vol enthousiasme aan de klim. We moesten door smalle kieren en gaten en hebben weer veel geleerd van de gids. Tano Boase Sacred was een belangrijke rotsformatie voor het nabij gelegen dorpje Tano. Veel rituelen werden uitgevoerd in de Tano Boase Sacred maar ook boden de rotsen veiligheid in oorlogstijden. We kwamen aan het einde van de klim en de gids wilde met ons gaan afdalen terug naar de bus…. Tot de gids ineens vertelde dat we terug moesten, het bos via die route stond volledig in de brand. We gingen terug via de route waar we ook heen langs zijn geweest en kwamen na een omweg toch bij de bus!

Zou jij ook een de Tongo Rocks en Tano Boase Sacred willen bezoeken? Of lig jij liever een dagje aan het zwembad? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Ghana?

~ Jurk laten maken in Bolgatanga

– Indrukwekkend Nyame Ben

~ Grootste E-waste van Afrika

Eén gedachte over “Klimmen in Ghana? Tongo Rocks en Tano Boase Sacred”

  1. Heb deze bezienswaardigheden nog nooit ergens anders gezien. Tof! Het lijkt me best wel spannend zonder zekeringen en zo, maar misschien het proberen waard. Kan altijd teruggaan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge