In deze gekke tijd is wandelen iets wat we gelukkig nog steeds kunnen doen. En wandelen verveelt niet snel, want ons kikkerlandje is prachtig! De veelzijdige natuur, de vele parken en kilometers aan wandelpaden, maken wandelen in Nederland tot een waar feestje. In Oost-Nederland hebben we uiteraard de natuurrijke Achterhoek, de prachtige Veluwe en verrassend Twente, maar welke wandelgebieden zijn nou écht de moeite waard? Wij hebben de vijf mooiste wandelgebieden voor je op een rijtje gezet.

1. Romantische landschappen

Het best bewaarde beekdallandschap van West-Europa? Dat is Nationaal Park Drentsche Aa. In dit oeroude landschap vind je tal van bijzondere planten en dieren, prehistorische monumenten en slingerende beekjes. Hier proef je de geschiedenis! Verblijf in een bungalow in Drenthe en volg van daaruit bijvoorbeeld het Boswachterspad Oudemolense Diep, dat langs heide, door bos en over onverharde paden loopt. Asfalt zul je sowieso weinig zien in de Drentsche Aa. Er ligt zo’n honderd kilometer aan zandwegen en tientallen kilometers aan wandelpaden.

2. Wandelen door de wildernis

Voor wie de ongerepte natuur wil opzoeken, is Nationaal Park Veluwezoom op de Gelderse Veluwe een aanrader. Nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels en heb je zo’n prachtig uitzicht! Bedwing de beroemde heideheuvels bij de Posbank en spot met een beetje geluk edelherten, reeën en wilde zwijnen. Het oudste nationale park van Nederland is zeer gevarieerd: wandel door uitgestrekte bossen, langs heidevelden, door stuifzandgebieden en over landgoederen.

mooiste wandelgebieden

3. Waterrijk natuurgebied

Boek een vakantiehuis in Overijssel en maak de mooiste wandelingen. Zo vind je hier gezellige plaatsen als Zwolle en Giethoorn, maar ook Nationaal Park Weerribben-Wieden; het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Hier bestaat het decor voornamelijk uit plassen, meren, slootjes, moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Wandel door waterdorpen, spot zeldzame vogels en beklim de 24 meter hoge uitkijktoren Woldberg voor een prachtig uitzicht. Je kunt deze waterrijke omgeving ook prima varend verkennen.

4. Rust en ruimte in Rivierenland

In de regio Rivierenland staan rust en ruimte centraal. Het gebied omvat de Betuwe, de Tielerwaard, de Culemborgerwaard, de Bommelerwaard en het westelijk deel van het Land van Maas en Waal. Ontdek de Betuwe met de Tielerwaard Wandelroute, trek je laarzen aan en volg Laarzenpad ’t Broek of wandel over dijken en langs uitgestrekte uiterwaarden in het Land van Maas en Waal. Hier kun je urenlang wandelen zonder onderweg ook maar een mens tegen te komen!

mooiste wandelgebieden

5. On-Nederlands mooi

In Twente kom je écht tot rust. De ongerepte natuur met bossen, houtwallen en weilanden leent zich uitstekend voor een prachtige wandeltocht. Het unieke natuurgebied het Lutterzand kent een afwisselend landschap van grote dennenbossen, heidevelden en zeldzame jeneverbesstruwelen. In het Lutterzand zijn vijf verschillende wandelroutes uitgezet door middel van gekleurde paaltjes, variërend van drie tot zeven kilometer. Nog zo’n Twents juweeltje is natuurgebied het Springendal, dat ook wel ‘de tuin van Nederland’ wordt genoemd. Dankzij de kabbelende beekjes, watervalletjes, schilderachtige kwelvijvers en zandhagedisjes die voor je voeten langs schieten, waan je je even in het buitenland.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening. Afbeeldingen in dit artikel zijn afkomstig van Voordeeluitjes.

Welke van de mooiste wandelgebieden heb jij wel eens bezocht? Ben jij ook gek op Oost-Nederland? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Nederland?

~ Leukste fietsroutes

~ Escape room Eindhoven

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “5x mooiste wandelgebieden in Oost-Nederland”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge