Mont Royal is een heuvel gelegen in het centrum van de Canadese stad Montreal. Montreal is een stad in het Franse gedeelte van Oost-Canada, gelegen in de provincie Quebec. Montreal heeft hierdoor ook veel gebouwen die geïnspireerd zijn op de Franse bouwstijlen. Midden in de stad ligt dus Mont Royal vanaf waar je een adembenemend uitzicht hebt over de stad. Zowel het oude als nieuwe gedeelte zie je hier in één oogopslag!

mont royal
mont royal
mont royal

Het uitzicht

De heuvel is maar liefst 233 meter hoog, een beter uitzichtpunt ga je niet krijgen. En het centrum van de stad ligt direct tegen de heuvel aan. Het is erg mooi om vanaf zo’n hoog punt de stad te bekijken. Natuurlijk zijn sommige wolkenkrabbers bijna even hoog als de heuvel maar dat maakt het juist bijzonder. Het leukst om te weten is dat alle uitzichtpunten geheel gratis zijn. Het enige is dat je op de heuvel moet komen, daarover later meer. Je kunt hier makkelijk uren kijken naar het uitzicht over de stad. Toen ik er was, was het herfst en was het uitzicht helemaal bijzonder door de herfstkleuren die mooi afsteken tegen de moderne stad.

mont royal

Het park

Leuk om te weten is dat de uitzichtpunten zich midden in een mooi park bevinden. Mont Royal is dus een heuvel midden in de stad maar ook een prachtig park. Het park is ongeveer drie kilometer lang en twee kilometer breed. Nu lijkt het een klein park maar door de hoogteverschillen ben je wel even onderweg. Als je van het ene uitzichtpunt naar het andere wilt lopen, is het allemaal goed aangegeven met de borden. Onderweg kom je enorm veel eekhoorns tegen. Ook de inwoners van Montreal komen hier graag om hard te lopen of met de kinderen in het bos te spelen. Meer informatie over het park kun je vinden op hun website.

De verschillende uitkijkpunten

Hoewel je hier weinig over kunt vinden, zijn er twee verschillende uitkijkpunten. Het is handig om te bepalen welke je wilt bezoeken maar ik zou aanraden ze allebei te bezoeken. Je kunt van Soleil naar Kondiaronk lopen, dit duurt ongeveer 30 minuten. Andersom kan ook maar dit kost minstens 45 minuten.

mont royal
Belvedère Soleil
Belvedère Soleil

Uitzicht: Belvedère Soleil

Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht voornamelijk over het oude gedeelte van de stad. De wolkenkrabbers liggen meer naar het oosten van de stad. Je kunt hier genieten van schommels met een prachtig uitzicht. Een mooi bord geeft aan wat je allemaal kunt zien en neemt je mee door de jaren heen.

camperroute door Oost-Canada
Belvedère Kondiaronk
Platform van Belvedère Kondiaronk

Belvedère Kondiaronk

Midden in het park bevindt zich een chalet, wat tegenwoordig is omgetoverd tot een café. Voor dit chalet is een prachtig platform waar je kunt genieten van het uitzicht over de stad. Hier vind je voornamelijk het moderne gedeelte van de stad. De wolkenkrabbers maken het uitzicht helemaal af en geven het uitzicht een totaal ander beeld dan bij Belvedère Soleil.

Hoe kun je bij Mont Royal komen?

De belangrijkste vraag, die voor ons ook erg onduidelijk was is, hoe kun je er komen? Het lijkt namelijk niet ver om er naartoe te lopen vanuit het centrum maar je bent dan minimaal drie uur onderweg. Mocht je dit willen kun je bij de VVV een wandelkaart vragen die je de weg naar boven wijst. Wij hebben ervoor gekozen om met de bus te gaan, bus 11 brengt je vanuit het centrum binnen 20 minuten naar Mont Royal. Er zijn twee haltes waar je uit kunt stappen namelijk Belvedère Soleil of Camilien-Houde / Remebrance. Bij die eerste stap je uit bij het uitzichtpunt met de hangende stoelen (die je hier boven vindt). Bij Camilien-Houde of Remebrance stap je uit op de parkeerplaats vlakbij uitzichtpunt Kondiaronk.

Zou jij Mont Royal ook willen gebruiken om Montreal te kunnen bekijken? Het uitzicht vanaf welk punt vind jij het mooist? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Canada?

~ De ultieme camper route door Oost-Canada

– CN Tower – uitzicht over Toronto

Wandelen in Algonquin park

Bewaren op Pinterest?

8 gedachten over “Mont Royal: fantastisch uitzicht over heel Montreal”

 1. Wauw, wat een uitzicht heb je daar. De mooie herfstkleuren maken het compleet. Ik denk dat het in de avond, wanneer de lichtjes in de stad aan zijn, ook erg mooi is om te zien.

 2. Ik zou dolgraag weer terug willen naar Canada om deze kant van het land te zien. Jaren geleden zijn we in British Columbia en Alberta geweest, ook prachtig om te zien

 3. Hi Globegirl,
  Leuke blog!!
  Vandaag heb Mount Royal of Mont Real beklommen. Prachtig uitzicht inderdaad over de stad.
  Door jouw blog begon ik wel een beetje te twijfelen of ik er goed aan deed al wandelend de berg te beklimmen, een tocht van 3 uur ?.
  Ik heb als eerste met google maps genavigeerd naar het uitzichtpunt Belvedère Soleil en daar ook even fijn geschommeld. Google gaf aan datndeze wandeling ongeveer 43 minuten zou duren. Ik ben vertrokken vanaf het congrescentrum downtown, het gebied waar veel toeristen verblijven en heb er circa 45 minuten over gedaan. En ik ben niet echt een geweldige klimmer.
  Deze route is overigens aan te raden omdat, zou je eerst naar het andere platform gaan, Chalet Mont Royal zijn de borden die je moet volgen, (via Peelstreet), je voornamelijk trappen moet beklimmen, heel veel trappen!! Dit is beter te doen op de terugweg is mijn mening.
  Ik was uit en thuis in ongeveer 3,5.uur.
  Lopend is naar mijn idee, als je een beetje in goede doen bent, heel goed te doen.
  Let wel op dat de route naar Belvedère Soleil niet heel duidelijk wordt aangegeven dus een map of navigatietool is handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge