Voor een familiebezoekje reisden wij af naar het verre (voor ons) Groningen. Ik was alleen in de stad geweest toen ik een jaar of 9/10 was. Ik wist hier dus niet veel meer van en wilde de stad graag nog eens ontdekken. En natuurlijk moet je dan de Martinitoren beklimmen want dat is toch wel de trekpleister van Groningen.

Martinitoren beklimmen

Het beklimmen van de Martinitoren is nog een hele uitdaging want je moet 311 treden bedwingen om boven te komen. Maar dat is helemaal geen probleem voor jonge actieve reizigers als wij toch? Verder lijkt het helemaal niet zo hoog als je aan het lopen bent, want er zijn verschillende zolders waar je onderweg kunt stoppen. Zo heb je de luizolder, de klokken en de eerste trans. Op de eerste trans kun je naar buiten en kun je genieten van het mooie uitzicht. Als je nog verder durft dan is er ook nog een tweede en derde trans. Het jammere van de tweede & derde trans is dat er gaas voor zit, je kunt dus lastig foto’s maken. Excuses dus voor de mindere kwaliteit van de foto’s, ik hoop dat jullie door (het hek) heen kunnen kijken.

Op de luizolder en de klokkenzolder vind je informatie en kun je even rond kijken. Ik zou dit wel aanraden, het is fijn om even een rustmoment te nemen tijdens zo’n lange klim. Je kunt je vooral op de klokkenzolder goed vermaken, iedere klok is namelijk uniek en heeft zijn eigen verhaal en kenmerken.

Martinitoren beklimmen

Wij zijn natuurlijk helemaal naar boven geweest want daar is het uitzicht toch het mooist. Toen we beneden begonnen aan onze klim regende het erg hard en gingen we op goed geluk naar boven. Eenmaal aangekomen op de eerste trans, die zich buiten bevindt, regende het nog steeds. Maar als echte toeristen zijn we gewoon naar buiten gegaan en hebben een aantal mooie foto’s gemaakt en genoten van het mooie uitzicht.

Martinitoren beklimmen
Martinitoren beklimmen

We lieten ons niet kisten door de regen en zijn verder omhoog geklommen. De Martinitoren beklimmen doe je nou eenmaal niet elke dag. We hoopten op goed weer boven en klommen verder. Eenmaal boven aangekomen, hadden we geluk. Het was open getrokken en we hadden een geweldig uitzicht over de stad. Je kunt hier heerlijk rondlopen want het is overdekt.

Martinitoren beklimmen

Let wel even op wanneer je de kerk beklimt… Toen wij boven waren, was het precies half 1 en sloegen de klokken. Je begrijpt wat een immens geluid dat is als je er zo dichtbij staat. Ik schrok me een hoedje en moest even bijkomen van de schrik. We hebben gelukkig niet opgegeven en zijn nog een tijdje boven gebleven. Ik denk ook dat wij geluk hadden want er waren maar twee andere mensen boven tegelijkertijd met ons.

Nadat we alle bezienswaardigheden van Groningen en natuurlijk de molens van boven hadden gezien was het tijd om weer naar beneden te gaan. Ook konden we ons hotel, the Student Hotel vanaf boven zien. Het was erg grappig om dat van boven te zien terwijl je er net had geslapen.

Praktische informatie:

  • De Martinitoren beklimmen kost €3 per persoon.
  • Een muntje om de toren te beklimmen kun je kopen bij de VVV Groningen, tegenover de kerktoren.
  • De toren is geopend op maandag van 12.00-17.00, dinsdag tot en met zaterdag van 11.00-17.00 en op zondag van 12.00-16.00.
  • Let op, vanwege weersomstandigheden kan de toren gesloten zijn.

De Martinitoren beklimmen, zou jij dat doen? Ben jij wel eens in Groningen geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Groningen?

~ Overnacht in het Student Hotel

Meer Nederland?

~ Beklim de kerk van Schiedam

~ Beklim de kerk van Delft

Bewaren op Pinterest?

8 gedachten over “De Martinitoren beklimmen en heb uitzicht over Groningen!”

  1. Wij hebben ooit, met een vrijgezellenfeestje, een enorm spandoek van de Martinitoren naar beneden gehangen. Geen hekwerk toen nog, dus de vrijgezel die nog beneden stond, werd verrast met dat enorme spandoek. De kreet die er op stond begreep alleen ons kleine groepje, dus hilariteit bij ons en dikke vraagtekens bij de Groningers!

  2. Altijd leuk om een toren te beklimmen en van bovenaf de stad te zien! Jammer dat er tralies voorzaten. Dat is vanuit het veiligheidsoogpunt natuurlijk begrijpelijk maar wel jammer als je foto´s wilt maken. Wij worden ook vaak verrast als we en toren ingaan, door de klokken. Toch maar even de handen voor je oren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge