Als je zeilen zegt, dan zeg je Friesland. Sam en ik hebben allebei nog nooit echt gezeild en dus toen we tijdens ons bezoek aan Friesland: leren zeilen in Friesland op het programma zagen staan, waren we meteen enthousiast. Alleen voorspelde het weer niet veel goeds dus we hoopten dat de weergoden aan onze kant zouden staan. In dit artikel neem ik je mee op ons avontuur in Friesland.

Zuid Oost Friesland - Leren zeilen in Friesland
Leren zeilen in Friesland

Zeilen en Friesland

Zeilen en Friesland is natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Doordat Friesland ontzettend veel meren en sloten heeft, kun je hier uitstekend zeilen. Buiten een aantal keer meezeilen met vriend Bas, hebben Sam en ik nog nooit echt samen gezeild. Normaal volgen we gewoon wat Bas zegt maar nu waren wij zelf de baas. Gelukkig kregen we daarbij hulp want zelf zouden we het nooit gekund hebben. We verbleven in Tusken de Marren, in het dorp Akkrum, direct aan het water. Je ziet daardoor ook constant heel veel mensen langs zeilen en varen. De tweede dag was het zo ver, we gingen zeilen!

Zeilschool Pean

Wij werden vrolijk ontvangen bij zeilschool Pean in Nes. Emil is een enthousiaste jonge man die ons vandaag op sleeptouw gaat nemen. Eerst legt hij van alles over de theorie uit. De verschillende soorten wind die je kunt hebben zoals ruime wind, halve wind en voor de wind. Voor mij is het allemaal nog een beetje abracadabra maar Sam begrijpt het meteen. Na alle theorie is het tijd om richting het water te gaan. Wij gaan vandaag op pad met de Valk, inclusief buitenboordmotor.

Het eerste stuk is ontzettend wennen, ik merk meteen dat Sam het een stuk beter snapt dan ik. Ik vind het lastig om de aanwijzingen van Emil op te volgen, zeker omdat de wind vandaag sterk is. We besluiten te wisselen, Sam bedient de zeilen en ik stuur. Dit is een betere taakverdeling en zo gaat het een stuk beter. We varen het eerste meer over en komen aan bij een rustiger gedeelte. Hier legt Emil ons nog allerlei dingen over zeilen, de wind en de boot uit. Het is ontzettend interessant en ook ik begin het steeds meer te begrijpen.

Leren zeilen in Friesland
Leren zeilen in Friesland

Nationaal Park de Alde Feanen

We zijn vlakbij de Alde Feanen dus wij willen graag richting het nationaal park. Het is een lang stuk zeilen maar dat hebben we er zeker voor over. Het nationaal park is ontzettend mooi en heel rustgevend. Als zeilboot mag je hier aan de speciale steigers maar liefst drie nachten verblijven. Een hele leuke manier van vakantie vieren dus. Het park stelt ons niet teleur en we zijn allebei blij dat we voor de langere route hebben gekozen die langs de Alde Feanen gaat. We eten samen met Emiel in het gras een boterham en nemen natuurlijk ons afval mee in de boot. De Alde Feanen is meteen een plek die wij op onze wensenlijst nog eens hebben toegevoegd. Een vakantie in dit gebied lijkt ons heerlijk.

Leren zeilen in Friesland

Ontspannen en uitdagend

Het zeilen is na een tijdje ons eigen geworden en we beginnen ondertussen ook te kunnen ontspannen. In het begin ben je volledig bezig met de handelingen en later kun je ook onderweg genieten en ontspannen. Maar doordat het windkracht 6 was, hebben we wel op sommige momenten ook flink uitdagende golven gehad. Ik vond het wel echt super gaaf om te doen, je krijgt er ook echt een adrenaline kick van als je zo samen over de golven zeilt. Voor ons allebei is het een activiteit dat we zeker nog eens zouden willen doen.

Disclaimer: Ik bezocht Friesland op uitnodiging van ZuidOost Friesland en ‘n Goudenplak. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijk mening.

Heb jij leren zeilen in Friesland? Heb je al eens gezeild in de Alde Feanen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Friesland?

~ 10 tips voor Zuid-Oost Friesland

~ Overnachten in Friesland

Bewaren op Pinterest?

6 gedachten over “Leren zeilen in Friesland: uitdagend en ontspannen tegelijk”

  1. Ik ben nog nooit in Friesland geweest, ook heb ik nooit gezeild haha maar lijkt me heerlijk zo. Mijn zoontje zat op zeilkamp vroeger, hij vond het super.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge