Montreal is een prachtige stad in Oost Canada. Doordat de Fransen hier heel lang de baas zijn geweest, heeft de stad veel weg van Parijs en Bordeaux. Het is een bijzondere ervaring om aan de andere kant van de oceaan zo’n Europese stad te bezoeken. Maar wat te doen in Montreal? In dit artikel deel ik vijf tips om te bezoeken in de stad en drie tips in de omgeving van Montreal. De stad ligt in de provincie Quebec.

In de stad

Wat te doen in Montreal

Place d’Armes

Dit plein vormt het hart van het oude centrum van de stad. Het is het tweede oudste plein van de stad en is met name bekend door de ligging aan de Notre Dame, de meest bekende kerk van de stad. Op het plein is een monument te vinden van Paul de Chomedey, de oprichter van Montreal. Het heeft veel weg van de Notre Dame in Parijs en daardoor heb je op dit plein echt het gevoel dat je in Frankrijk bent. Place d’Armes mag je absoluut niet overslaan tijdens een bezoek aan de Canadese stad.

Wat te doen in Montreal

Place Jacques-Cartier

Het plein Place Jacques-Cartier is een bijzonder gevormd plein, het is namelijk langgerekt. Het plein loopt helemaal van het stadhuis en de Notre Dame naar de waterkant. Op deze plek stond in 1723 een kasteel met prachtige tuinen, toen het kasteel afbrandde in 1803 werden de tuinen omgebouwd tot een openbaar plein. Later in 1847 werd het plein vernoemd naar Jacques Cartier, de ontdekkingsreiziger die in 1535 Canada ontdekte en namens Frankrijk claimde. In de zomerperiode is het een autovrije zone en vind je er veel straatartiesten en leuke kraampjes.

Oratiore St-Joseph

Om toch maar steeds weer terug te komen op de vergelijking met Parijs, is dit net een kopie van de Sacre Ceour. Het gebouw ligt op de noordelijke heuvel van Mont Royal en heeft daarom een fenomenaal uitzicht over de hele stad. Na de Sint-Pietersbasiliek in Rome is dit de grootste basiliek ter wereld. De kathedraal is dagelijks te bezoeken tussen 08:00 en 17:00 uur, behalve als er een dienst bezig is. De entreekosten zijn doordeweeks 2$ en in het weekend 4$. De lange witte trappen zorgen voor een erg mooie aanloop naar de kathedraal vanaf de Chemin Queen Mary straat.

Wat te doen in Montreal

Wat te doen in Montreal? Bezoek Mont Royal

Mont Royal is naar mijn mening DE reden dat je Montreal sowieso moet bezoeken. Het uitzicht vanaf de heuvel aan de rand van de stad is adembenemend. Je kunt hier echt uren genieten van het uitzicht. Verder is Mont Royal ook een mooi park waar je kunt wandelen, fietsen of sporten. Het is heel gaaf om hier de combinatie van het oude centrum en het moderne gedeelte van de stad te zien. De heuvel is 233 meter hoog en is dus hoog genoeg om de hele stad te overzien. Het mooiste uitzichtpunt is zonder enige twijfel de Kondiaronk.

Wat te doen in Montreal

La Grande Roue de Montreal

Dit reuzenrad is gebouwd in 2017 omdat de stad toen 375 jaar bestond. Op 1 september werd La Grande Roue de Montreal feestelijk geopend en is het een belangrijke bezienswaardigheid in de stad. Het reuzenstad is 60 meter hoog en is dagelijks geopend van 11:00 tot 22:00 uur. Je kunt je tickets het beste van te voren online bestellen via de website. Het reuzenrad bevindt zich in de oude haven van de stad en geeft je daardoor een totaal ander uitzicht dan vanaf Mont Royal.

In de omgeving

Parc De La Riviere Des Mille

Dit prachtige natuurgebied ligt op ongeveer 25-320 minuten rijden van Montreal. Rivere des Milles Iles is de rivier waarin zich dit natuurgebied bevindt. In de zomermaanden kun je hier geweldig mooi kanoën of zwemmen. Helaas is het in de herfst en winter te fris om hier activiteiten uit te voeren. Toch is het ook in die periode mooi om deze plek te bezoeken, de rust en ruimte van dit gebied is waarschijnlijk de reden waarom je naar Canada bent gekomen.

Cathedrale de Saint-Jérôme

Als je voorbij Parc De La Riviere Des Mille naar het noorden rijdt, dan kom je na ongeveer 15 minuten in de stad Saint-Jérôme, een kleine stad in Quebec die met name bekend staat om de mooie kerk. En dat is naar mijn mening ook niet zonder reden. De kathedraal van Saint-Jérôme is namelijk een ontzettend indrukwekkend bouwwerk. Met name het zilveren dak zorgt er even voor dat je stil bent. De kerk werd in 1897 gebouwd en verving een oude kerk in de buurt die te klein werd voor de gemeente. De kerk is maar liefst 76 meter hoog en het orgel is daarnaast ook erg uniek.

Route 138 van Montreal naar Quebec

Door heel Canada heb je verschillende nationale routes, waaronder de route 138 die van Montreal naar Quebec loopt. Deze route staat op het lijstje van mooiste routes van het land. Wij hebben in onze planning rekening gehouden met deze route, zodat we dus van Montreal naar Quebec moesten rijden. De route is zeker de moeite waard, in de herfst is het prachtig met alle kleuren bomen langs de weg. De route is ongeveer 2,5 uur maar ik zou er zeker meer tijd voor uittrekken zo kun je onderweg op mooie plekken gewoon stoppen.

Heb jij nu een idee van wat te doen in Montreal? Welke plekken zou jij graag bezoeken? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Canada?

~ Camper rondreis Canada

~ Mont Royal

Bewaren op Pinterest?

6 gedachten over “Wat te doen in Montreal en omgeving? 8 tips in Canada”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge