Isla Holbox is een prachtig paradijselijk eiland in Mexico. Je kunt het bezoeken vanaf Cancun en komt echt terecht in een heerlijke relaxte wereld. Wij waren hier twee dagen maar je kunt hier makkelijk vier of vijf dagen verblijven en tot rust komen. In dit artikel lees je alles over het eiland.

Yucatán rondreis - isla holbox

Hoe kom je er?

Vanaf Cancun is het ongeveer twee uur rijden naar Chiquilá. Dit is de plek waar de boot vertrekt. Je kunt ook vanaf Valladolid naar Chiquilá reizen, het is maar net welke route je rijdt. Eenmaal aangekomen in Chiquilá kun je hier de auto op een veilige plek parkeren voor 100 pesos per 24 uur. De auto staat dan op een bewaakte parkeerplaats en staat ook nog eens in de schaduw, ideaal dus. De boot vaart ieder half uur en doet er ongeveer twintig minuten over. Er zijn twee verschillende maatschappijen. Wij namen 9 Hermanons, waarbij we vermaakt werden door een zanger, deze vaart om .00. De andere maatschappij Holbox express vaart op de .30 tijden. De boot is 200 pesos voor een enkeltje, let op dit kun je alleen in cash betalen.

Wat te doen op het eiland?

Op het eiland zijn veel leuke dingen te doen maar het fijnste is gewoon lekker aan het strand liggen.

Wil je toch een ander eiland ontdekken? Denk dan aan Isla Mujereces, Jeltje deelt daarover haar mening is haar reisroute door Yucatan.

isla holbox

Strand

Aan het einde van de hoofdstraat vind je het strand, de hele noordelijke kust van Isla Holbox is strand. Je kunt hier gaan liggen bij verschillende hotels of restaurants. Als je verder naar links loopt, richting het westen, dan kun je rustige stranden tegenkomen. Houd er dus rekening mee dat je hier geen parasol of iets dergelijks kunt huren. Het is dus een keuze of je wilt gaan voor het drukkere strand met faciliteiten of het rustige strand zonder faciliteiten.

Bekijk hier ook de tips van de reisblog Young Wild & Free voor Isla Holbox.

Plankton – zeevonk

Op Punta Coco kun je bioluminescentie zien. Dit is het beste tussen juni en september. Wij zijn hier heen gegaan, ongeveer 1 uur na de zonsondergang want dan is de kracht van de plankton het sterkt. Helaas is het slecht op camera vast te leggen maar het is echt ontzettend gaaf om te zien. Wanneer je met je voeten door het water loopt, die je overal lichtvonkjes ontstaan. Het is een aan te raden om met een golfkar taxi naar de plek toe te gaan want het is vrij afgelegen. Zelf de weg vinden in het donker is lastig.

Isla Holbox

Rijden in een golfkar

Rijden in een golfkar moet je natuurlijk doen als je op Isla Holbox bent. Op het eiland mogen namelijk geen auto’s maar alleen golfkarren of fietsen. Zelfs de taxi’s hier zijn golfkarren, ontzettend leuk. Je kunt op de hoofdstraat eenvoudig een golfkar huren voor een paar uur, een dag of meerdere dagen. Het is een fijne manier om de minder begaanbare stukken van het eiland te ontdekken.

Salsa dansen bij Hot Corner

Salsa dansen bij de Hot Corner vindt plaats op verschillende avonden. Je kunt overdag langs de bar lopen om te ontdekken wanneer het is. Wij gingen op dinsdagavond en hebben ontzettend genoten. De live band speelt heerlijke muziek en de Mexicanen dansen salsa. Ons plan was eigenlijk om zelf ook te gaan dansen maar toen we het niveau zagen besloten we om de Hollandse lichamen toch maar aan de bar te laten zitten.

Zonsopgang in de haven

Dan de laatste tip, de zonsopgang in de haven. Wij sliepen in de haven dus het was geen grote moeite om hier naartoe te gaan maar het is zeker een aanrader. Afhankelijk van de periode komt de zon tussen 6 en 8 uur op. Ik was rond 7 uur buiten en het was prachtig. Je kunt hier lekker aan de haven met je benen over de rand bungelen en genieten van de mooie zonsopgang. Het hele eiland slaapt nog, behalve de dieren. Je ziet onder andere mooie vogels langs komen.

Waar eten op het eiland?

In de hoofdstraat heb je verschillende restaurants, cafés en andere barretjes. Ik deel graag de leukste plekken om te eten.

Ontbijt – Pianapol

Pianapol zit aan de hoofdstraat en alleen de inrichting al zorgt dat je hier wilt ontbijten. Je kunt hier echt heerlijk ontbijten met homemade smoothie en sapjes en daarnaast pannenkoeken, eieren of powebowls. Ze hebben ontzettend veel keus en alles is heel lekker. De prijzen zijn wel Europees vergeleken met andere plekken maar het is het zeker waard.

Lunch – El Encuentro

Bij El Encuentro kun je heerlijk lunchen, de Quesdillas zijn echt goddelijk. Boven kun je heerlijk buiten zitten en de mensen op straat voorbij zien lopen. De gerechten worden allemaal in de buitenkeuken bereid en het is ontzettend leuk om dat te zien gebeuren. Ik zou de kip quesdillas echt aanraden, als lunch.

Isla Holbox

Cocktails – Roots bar

De cocktails bij de Roots bar zijn echt heel leuk om te zien. Tijdens het happy hour (tussen 5 en 6) zijn de cocktails twee voor 150 pesos. Een goede reden natuurlijk om hier even neer te strijken. Ook deze bar zit aan de hoofdstraat en je kunt dus ondertussen heerlijk mensen en dieren kijken.

Diner – El Hornito

Om de dag af te sluiten kun je heerlijk bij El Hornito neerstrijken. Hier hebben ze de meest lekkere pizza’s die ik in jaren hebt gegeten. Er is ontzettend veel keuze en je hebt ook de optie, half half. Een pizza is groot dus je kunt makkelijk delen. De heerlijke Mexicaanse muziek maakt de sfeer in het restaurant helemaal compleet.

Overnachten op Isla Holbox

Het is verstandig om van te voren een accommodatie te regelen. Omdat het eiland vrij klein is, zijn er niet veel opties. Wij kozen voor Maya hotel Residence, een echte aanrader. De ligging is iets verder van het centrum en daardoor heb je geen last van de muziek en dergelijke. Het Maya hotel ligt letterlijk aan de haven dus als je aankomt of vertrekt hoef je maar één minuut te lopen naar de boot toe.

Praktische informatie

  • 200 pesos per enkeltje voor de boot, dit kan alleen in cash.
  • Parkeren op het vaste land is 100 pesos per 24 uur. Ook dit kan alleen in cash betaald worden.
  • De enige pinauotmaat op het eiland is vaak leeg of buiten bedrijf. Neem dus voldoende contanten mee.

Zou jij naar Isla Holbox willen reizen? Welke plekken zou jij willen bezoeken? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Mexico?

~ 14 dagen in Yucatan

~ Wereldwonder: Chichen Itza

Bewaren op Pinterest?

10 gedachten over “Isla Holbox: paradijselijk eiland in Mexico”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge