Deze zomer kiezen veel Nederlanders voor vakantie in eigen land, maar wij kozen ervoor om ervoor om verder op pad te gaan. De uiteindelijke bestemming? Luxemburg, een land waar een verplichting is tot het dragen van een mondkapje. Voordat we boekten lazen we ons goed in over de geldende coronamaatregelen en over de coronasituatie in het land. We raadpleegden de site van de Rijksoverheid, de ANWB, maar vooral de Engelstalige site van de Luxemburgse overheid. Al met al vonden wij het verantwoord om te gaan. Vakantie in een land met mondkapjesplicht: hoe werkt dat?

Vooraf kochten we een aantal wegwerpmondmaskers. Voor onze jongste schaften we leukere exemplaren aan, zij gaat na de zomer gebruik maken van het openbaar vervoer. Dan wil je wel een paar leuke stofjes voor je snuit. Het inlezen en de aanschaf van mondkapjes waren de enige extra voorbereidingen die nodig waren. Bij de entree van onze vakantiewoning was het duidelijk dat het dit jaar anders is dan anders: een folder en handgel stonden voor ons klaar.

In het begin was het voor ons even zoeken wat nu precies de geldende regels zijn rondom het gebruik van het mondkapje in Luxemburg. Na een paar dagen kregen we het in de gaten: overal waar het niet lukt om voldoende afstand (2 meter in Luxemburg) te bewaren, moet je het mondkapje gebruiken. Wandelen, fietsen, een rustige attractie bezoeken: het kan allemaal zonder mondkapje. Boodschappen doen, langs een kassa, een drukke attractie of stad: mondkapje. Ergens iets drinken of eten? Mondkapje op, totdat het eten op tafel staat. In het begin vroegen we of het nu wel of niet nodig was, maar al snel hadden we door waar en wanneer je het masker moet dragen en wanneer het mag.

Voor zover wij hebben kunnen zien, houdt iedereen zich keurig aan deze regels. Luxemburgers, maar ook toeristen. We bezochten kasteel Vianden, een enorme toeristische trekpleister. Online reserveren was niet nodig, dus zonder extra voorbereidingen gingen we naar Vianden. Op de parkeerplaats werd het duidelijk: veel anderen hadden die dag hetzelfde bedacht. We zagen vooral veel auto’s met Nederlands kenteken. Dit was zo’n attractie met veel bezoekers waar het niet mogelijk is om voldoende afstand te houden. En iedereen droeg keurig zijn mondkapje. Mooi om te zien dat de Nederlandse toeristen zich aanpassen aan de geldende regels in het land van ontvangst.

En zo’n mondkapje wordt uiteindelijk een fashion statement. We zagen de meest mooie exemplaren.  Maar ook de manier waarop je het kapje draagt als het niet op hoeft, draagt bij aan je uitstraling. Onder je kin, op je hoofd, bungelend aan één oor, over je elleboog. We zagen allerlei versies. Mooi man, zo’n extra accessoire! Toch nog een voordeel aan vakantie in een land met mondkapjesplicht.

Vakantie in een land met mondkapjesplicht

Is het comfortabel? Het gaat. Bij hogere temperaturen is het niet prettig. Maar omdat je het niet overal hoeft te dragen, is het prima te doen. Went het? Ja. En snel ook, binnen een paar dagen weet je niet beter. Overal hangen bordjes die je helpen herinneren aan de mondkapjesplicht.

Is het gedoe? Nee, maar het is wel even iets extra’s om aan te denken om mee te nemen. Wij hadden de voorraad mondkapjes in de auto liggen, dat is het makkelijkst. En vergeet je je mondkapje mee te nemen als je een ijsje wil halen bij restaurant van de zwemplas? Dan loop je helemaal terug om dat @#$%@masker op te halen. Dat gebeurt je één keer, daarna niet meer. Raden hoe ik dat weet.

Is het te doen om op vakantie te gaan naar een land met deze verplichting? Want ons betreft: ja. Want zeg nou zelf, na maanden zicht op je eigen huis en tuin, dan is zo’n uitzicht als dit vanuit je vakantiewoning een welkome afwisseling.

Vakantie in een land met mondkapjesplicht

Nog een laatste opmerking: hou er rekening mee dat er een beperkt aanbod is van activiteiten. Voor veel activiteiten moet je online reserveren, activiteiten zijn snel volgeboekt. Daarom moet je deze zomer je plannen eerder van te voren maken dan gebruikelijk. Dit ervoeren we zowel in Luxemburg als in Duitsland, waar we ook af en toe waren, want de grens was dichtbij.  

Ga jij op vakantie in een land met mondkapjesplicht? Heb je iets gehad aan mijn ervaring? Laat het ons weten in de reacties!

Meer COVID-19 informatie?

~ Vliegen met een mondkapje

~ Oranje landen: geen verzekering

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “Vakantie in een land met mondkapjesplicht: hoe werkt dat?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge