Het is een veel gestelde vraag ‘Wat is nu de beste reistijd?’. Zelf vind ik het vaak ook lastig om te bepalen wanneer nou de beste reistijd voor een bestemming is. Maar gelukkig heb ik daar een oplossing voor bedacht. Holidayguru heeft namelijk een pagina met een overzicht van de beste reistijden voor veel bestemmingen. Je kunt hier per bestemming vinden wat de beste reistijd is. Dit is bepaald aan de hand van klimaattabellen, het weer en de gemiddelde temperatuur. Daarnaast zie je ook meteen wanneer er orkaanseizoen of regenseizoen plaatsvindt.

Aan de hand van deze handige pagina van Holidayguru ben ik gaan kijken naar de beste reistijden voor mijn favoriete bestemmingen: Florida, Indonesië, IJsland, Zweden en Schotland.

Indonesië

Indonesië – mei tot oktober

Indonesië is natuurlijk een supergroot land en door de eilanden zijn er veel verschillende klimaten aanwezig. Het is daarom moeilijk om één antwoord te geven. Maar in het overzicht van Holidayguru kun je per eilandengroep vinden wanneer de beste reistijd is. Zelf ben ik beide keren in Indonesië geweest binnen deze periode. De temperatuur is dan heerlijk en het regenseizoen valt erg mee. Je hoeft echt geen rekening te houden met flinke regenbuien die jouw vakantie kunnen verpesten. Het is dus goed nieuws voor mensen die vast zitten aan schoolvakanties, de zomervakantie is een ideale periode om Indonesië te bezoeken.

Gletsjerwandeling IJsland

IJsland – juni, juli en augustus

Terwijl je dit leest, bereid ik me voor om weer naar IJsland te gaan. Als je kijkt naar de datum zie je meteen dat het niet binnen de beste reistijd valt. Dat klopt inderdaad, wij kwamen daar ook achter toen we verschillende activiteiten wilden plannen, maar alsnog is het land erg mooi. De beste reistijd is daarentegen in de zomer. De vorige keer in IJsland was ik er in augustus en het was heerlijk. De zon scheen volop en alle activiteiten waren mogelijk. Je kunt daarom het beste in de zomerperiode naar IJsland gaan. Mocht je op zoek willen naar het noorderlicht dan is de periode december tot maart perfect.

beste reistijd

Florida – november tot mei

Van een koud IJsland naar een heerlijk warm Florida. Je zou denken dat het hier niet zoveel uitmaakt omdat het toch altijd lekker warm is. Maar toch kun je het beste buiten de zomermaanden naar Florida gaan. Tijdens de zomermaanden valt er namelijk veel meer regen en treden en vaak harde windvlagen op. Wij hebben zelfs wel eens in een shelter moeten zitten voor een dreigende orkaan. Het beste is daarom in onze winter of lente naar Florida te reizen. Persoonlijk vind ik de meivakantie een heerlijke uitkomst om naar Florida te gaan. Je hebt genoeg tijd en het weer is erg goed in Florida. Vaak zijn de tickets ook een stuk goedkoper dan in de zomermaanden.

archipel van Göteborg

Zweden – het hele jaar door

Aangezien ik hier gewoond heb, ben ik het eens met Holidayguru. Zweden kun je het hele jaar door bezoeken voor de natuur en het landschap. Maar als je andere doeleinden hebt dan moet je wel specifieker zijn. Zoals wintersport in Zweden kun je het beste doen tussen december en april en het noorderlicht vind je alleen in september, oktober, februari of maart. Daarvoor is het wel belangrijk dat je hoog in Zweden op vakantie gaat. Maar voor de rest kun je het hele jaar door Zweden bezoeken, mijn tweede thuisland. Ik breng daarom ook graag in de verschillende seizoenen een bezoek aan Zweden.

Rondreis Noord-Engeland & Schotland

Schotland – Mei, juni en september

Volgens het overzicht van Holidayguru zijn eigenlijk de maanden april tot oktober goed te doen qua weer en klimaat maar toch zijn deze drie maanden het beste. Dit komt eigenlijk doordat het in de zomermaanden voornamelijk erg druk is. Zelf bezocht in Schotland eind april/begin mei en dat vond ik een perfecte periode. Het weer was goed, af en toe regen maar niet storend en het land zag er prachtig uit. Tijdens de drukkere maanden is het soms lastig om bijvoorbeeld een whiskyproeverij te regelen dus mei, juni en september zijn de ultieme maanden om een rondreis door Schotland te plannen.

beste reistijd

In het overzicht van Holidayguru kun je gemakkelijk voor vrijwel alle bestemmingen vinden wat de beste reistijd is. Zo kun je zelf makkelijk bepalen wanneer je naar een bepaalde bestemming toe kunt gaan. Daarbij verschilt het natuurlijk vaak voor welke doeleinden je naar een bestemming toegaat. Ook daarvoor heeft het overzicht voldoende oplossingen! In mijn ogen een handig overzicht om te gebruiken bij het plannen van reizen.

Disclaimer: Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Holidayguru. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Wat is volgens jou de beste reistijd voor jouw favoriete bestemming? Wat is jouw top 5 bestemmingen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer tips?

~ Waar schijnt de zon wel?

– De sneeuwhoogtes vind je hier

~ Stedentrips met stranden

Bewaren op Pinterest?

22 gedachten over “De beste reistijd voor mijn persoonlijke top 5 bestemmingen!”

  1. Dat is wel heel goed om aan te geven. Niets is vervelender dan naar een land te gaan in het verkeerde seizoen. Ooit in Mexico geweest in het orkaan seizoen. Koste weinig en durfden het risico wel aan, maar straks gaat het fout zegmaar

  2. Goeie tips! Howel het met het veranderende klimaat wel steeds lastiger is om de juiste periode te vepalen. Was get vroeger droog, dan kan het nu constant regenen in een bepaalde periode.m

  3. Mijn beste reistijd is de tijd dat ik wegkan op mijn werk.

    Natuurlijk kom ik wel eens ergens in het ‘foute’ seizoen. Jammer dan. Liever dat dan veel te volle hotels

  4. Inderdaad een handig overzicht, maar ik denk dat het vooral voor niet-Europese bestemmingen erg handig is. Wij zijn jaren geleden daarom ook pas in november naar Florida gegaan terwijl we eigenlijk normaal in juni zouden gaan. Juist omdat we ontdekten dat november een betere reisperiode is, hebben we het toen gewijzigd. Tegenwoordig blijven we altijd in Europa en vind ik het wat minder van belang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge