Drenthe is natuurlijk bekend om zijn hunebedden. Dus zodra onze oudste hoorde dat we een weekendje naar Drenthe zouden gaan, wilde zij graag bij de hunebedden kijken, die besproken waren tijdens de geschiedenislessen op school. Ook dochter nummer twee was direct enthousiast. Ja, wij hebben twee kinderen die geschiedenis erg leuk vinden!

Op de site Hunnenbeddenwijzer is heel veel informatie over hunebedden te vinden; de geschiedenis, een uitleg, een overzicht en kaart van alle 52 hunebedden die er te vinden zijn in de provincie Drenthe. Per hunebed wordt er een korte beschrijving gegeven. Houd er rekening mee dat de site op een mobiele telefoon minder goed leesbaar is.

Uiteindelijk kozen wij voor de hunebedden in Rolde, daar liggen de hunebedden D17 en D18 (alle hunebedden zijn genummerd) vrijwel naast elkaar. Eenmaal in Rolde staan de hunebedden goed aangegeven. Het was er heerlijk rustig en wat zijn het toch een bijzondere bouwwerken, die hunebedden!

Bij de hunebedden staat een informatiebord, maar verder is het vooral aan jezelf om eens een discussie te starten over hoe onze prehistorische voorouders toch in vredesnaam die enorme stenen zo gestapeld kregen.

hunebedden Drenthe

Na deze prachtplek reden we door naar het Boomkroonpad van Staatsbosbeheer in Drouwen. Voor een klein bedrag kun je tussen de toppen van de bomen lopen. Je start onder de grond, waar men op een leuke manier laat zien welke dieren er allemaal onder de grond leven, dat zij daar hun voedsel verstoppen en hun eieren leggen. Vervolgens begint het echte werk, je beklimt een trap en staat vervolgens tussen de boomtoppen. De hoge uitkijktoren bevindt zich op 22,5 meter hoogte. Daar kijk je echt over de boomtoppen heen.

Routes

In dit gebied, de Hondsrug, zijn diverse MTB- en wandelroutes uitgezet. De MTB routes kun je voor vertrek downloaden van de site van Staatbosbeheer. Van de wandelroutes in de omgeving van het Boomkroonpad zijn ter plekke ook folders met de route beschikbaar. De routes variëren in lengte van drie tot 16 km. Wij kozen voor de bomenroute, die ons het verschil liet zien tussen o.a. de spar, de den, de lariks, de beuk en de eik. Alle routes zijn duidelijk gemarkeerd met gekleurde paaltjes. Bij sommige paaltjes was een nummer in de kop gekerfd, dat correspondeerde met hetzelfde nummer in de folder. Zo kon je op de juiste plek de juiste informatie lezen. Een eenvoudig systeem, dat onze jongste, die gek is op weetjes, een schat aan informatie opleverde. Levert die route nog meer op? Ja, prachtige plekjes!

Grootste hunebed

Na de wandelroute gingen we door naar het grootste hunebed, in Borger. Ook deze staat weer prima aangegeven, en is zelfs niet te missen, want ernaast bevindt zich ook het Hunebedcentrum. Wij sloegen dat over en brachten zelfs maar kort bij dit hunebed door. Het is het grootste hunebed in Drenthe en, voor zover mijn ondeskundige oog kon zien, is het ook een compleet hunebed. Maar het was er ontzettend druk en dan wordt het, wat ons betreft, al snel minder leuk. Dus na een paar foto’s en natuurlijk het beklimmen van dit reusachtige hunebed, gingen wij snel verder.

Het laatste hunebed op onze route ligt om de hoek bij ons vakantiepark. Het is hunebed D52, een mooi en bijna compleet hunebed, op een rustig plekje!

hunebedden Drenthe

Ben jij wel eens bij de hunebedden in Drenthe geweest? Vind jij ze ook zo gaaf? Laat het weten in de reacties!

Meer Drenthe?

~ Landal Orveltermarke

~ Landgoed ’t Wildryck

Bewaren op Pinterest?

8 gedachten over “Zeg je Drenthe, zeg je hunebedden! De leukste tips”

  1. Wij zijn hier vorig weekend nog geweest, heerlijk gewandeld. Het boomkroonpad vond ik alleen echt geldklopperij, wat een onzin! Zo’n kort pad voor 4,50. En zo interessant vond ik het zicht niet, haha. De wandeling erna was gelukkig leuk, wij gingen naar hunnebed d26 volgens mij.

  2. Wij wonen in Drenthe! Toen we nog in Zuidlaren woonde kwamen we regelmatig bij de Hunebedden.
    Mijn man komt uit Drenthe dus weet de meeste wel te zitten 🙂 Altijd leuk en leerzaam om zo een wandeling te doen 🙂

    Je was ook nog eens in de buurt 🙂 Rolde ligt naast Assen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge