Wanneer je in Lissabon bent zal je waarschijnlijk snel ontdekken dat er enorm veel moois te zien valt. Als je vervolgens een lijst gaat maken van bezienswaardigheden die je echt niet mag missen, is de kans groot dat Castelo de São Jorge (kasteel van Sint Joris in het Nederlands) een plek verdient op je lijst. Je kunt er in Lissabon eigenlijk niet omheen, er zijn veel doorkijkjes waar je een glimp opvangt van het statige kasteel bovenop de hoogste heuvel in de omgeving.

Wat te doen in Lissabon - Castelo de São Jorge

Lissabon

Lissabon is een sprookjesachtig mooie stad, en een middeleeuws kasteel past perfect in dat plaatje. Om echt bij het kasteel te komen moet je wel wat moeite doen. Vanwege de strategische ligging bovenop de heuvel is het een flinke klim naar de ingang van het kasteel. Ons appartement lag een stuk verder beneden in de stad vlakbij het plein Martim Moniz, en Lissabon kan soms net een doolhof zijn. Zo ook de weg naar boven de heuvel op, je loopt door smalle steegjes en over meerdere trappen. Gelukkig is de weg naar boven goed aangegeven met borden. Er is sinds een aantal jaren ook een lift die je een flink stuk op weg kan helpen, de elevador Castelo. Desondanks zijn wij de gehele weg, op- en neer, gewandeld en persoonlijk raad ik aan om ten minste heen of terug te lopen. Je loopt namelijk door een heel puur en sfeervol stukje Lissabon. Waar de was aan de balkonnetjes hangt en waar oude vrouwtjes elkaar op straat bijpraten over de laatste roddels. Wij waren in het zomerseizoen in de stad, en dan is het raadzaam om de wandeling ’s avonds te doen als het al lekker wat is afgekoeld. Castelo de São Jorge is tussen maart en oktober van 9 tot 9 te bezoeken. ’s Winters is dat van 9 tot 6. Ga dan dus vooral wél op tijd heen.

Wat te doen in Lissabon - Castelo de São Jorge

Entree van het kasteel

Eenmaal boven betaal je de entree voor het kasteel, 10 euro voor een volwassene. Goed om te weten: voor studenten en ouderen geldt een lager tarief en kinderen tot 12 mogen gratis naar binnen. Met je ticket in de hand krijg je toegang tot het kasteel. Overdag kun je eventueel met een gids mee, maar het is zeker ook leuk om lekker zelf rond te struinen. Dit is wat wij gedaan hebben, en eenmaal binnen valt het pas op hoe groot het complex is. Al ver voor Christus woonden er hier mensen, en vele volken hebben hier hun sporen achtergelaten. Zo is voor zowel de Romeinen als voor de Moren het kasteel een belangrijk punt van verdediging geweest. In 1147 werd het kasteel heroverd op de Moren en toen Lissabon later hoofdstad werd van Portugal betrok de koning hoogstpersoonlijk het kasteel. Na de middeleeuwen werd het kasteel langzaamaan minder belangrijk en is het voor verschillende doeleinden gebruikt. Men kon echter niet voorkomen dat het in verval raakte. Gelukkig zag men in de 20e eeuw in hoe belangrijk het kasteel is geweest in de Portugese geschiedenis en werd besloten het kasteel te restaureren. Toen werd het kasteel zoveel mogelijk teruggebracht naar de middeleeuwse toestand en is sindsdien in goede staat gebleven. Als je hier rondloopt, over de hoge muren, langs de torens en door de vertrekken een poorten voel je de historie. In sommige ruimtes kun je ook het een en ander lezen over de geschiedenis van het kasteel en zie je mooie afbeeldingen uit vroeger tijden.

Castelo de São Jorge

Uitzicht vanaf Castelo de São Jorge

En dan is er nog die ultieme reden om naar Castelo de São Jorge te gaan: het overweldigende uitzicht. Vanaf boven heb je vanaf meerdere kanten een panoramisch uitzicht over het oude centrum van Lissabon en rivier de Taag. Zoals ik al benoemde vind ik Lissabon een prachtige stad en van bovenaf gezien wordt het misschien nog wel mooier. Ga je net als wij op een zomerse avond, als de rivier glinstert in de avondzon, dan kun je rekenen op een onvergetelijk schouwspel.

Zou jij Castelo de São Jorge ook willen bezoeken? Ben jij wel eens in Lissabon geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Lissabon?

~ Tips in Lissabon

~ Auto huren in Lissabon

Bewaren op Pinterest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge