Gran Canaria; Eiland van de Eeuwige Lente. Dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren! Het is dan ook het meest populaire van alle Canarische eilanden. Waarschijnlijk weet je al het een en ander over deze parel in de Atlantische Oceaan. Bijvoorbeeld dat het paradijselijke stranden herbergt, dat je kameel kunt rijden in de zandduinen van Maspalomas, en dat de hoofdstad het bruisende Las Palmas is.

Maar Gran Canaria is veel meer dan dat. En we willen hier graag de leukste en meest interessante weetjes over het eiland met je delen. Wist je bijvoorbeeld dat…

1. Het eiland niet is vernoemd naar kanaries, maar naar honden?

Hoewel je zou denken dat de Canarische Eilanden vernoemd zijn naar kanaries, is de naam Gran Canaria afgeleid van de Latijnse naam ‘Canariae Insulae’. Dit betekend ‘Hondseilanden’. De gelijknamige vogels zijn juist vernoemd naar de eilanden, omdat ze daar vandaan komen.

Er zijn een aantal theorieën over waarom het eiland naar honden is vernoemd. Zo zegt men dat er veel grote honden rondlopen, dat de oorspronkelijke bewoners honden aanbaden, of dat de Romeinen het zo noemden omdat ze er zoveel zeehonden zagen…

Één van de natuurlijke symbolen van het eiland is bovendien de ‘Perro de Presa Canario’. Daarnaast staan er acht standbeelden van honden op de Plaza de Santa Ana in Las Palmas.

2. Gran Canaria beroemd is vanwege het ‘Canarisch Worstelen’?

De Canarische Eilanden hebben hun eigen traditionele vorm van worstelen. ‘Lucha Canaria’ komt oorspronkelijk van de ‘Guanchen’, de vroegst bekende inwoners van de Eilanden. Canarisch worstelen is een sport waarbij twee tegenstanders technieken gebruiken (die mañas worden genoemd), om hun tegenstander uit balans te brengen. Teams worstelen om de beurt in een zandcirkel. En een wedstrijd eindigt wanneer alle leden van een team zijn verslagen.

Na de Spaanse verovering werd Lucha Canaria onderdeel van de folklore van de eilanden. Vooral op Gran Canaria kun je vaak naar wedstrijden kijken tijdens lokale feesten en festivals.

3.  Thuisbasis is van de enige koffieplantage van Europa?

In Agaete ligt de enige koffieplantage van Europa, waar ze nog echt koffie verbouwen: ‘Finca los Castaños’. In de 18e eeuw begonnen boeren hier met het telen van Arabische koffiebonen. En tegenwoordig zijn er 40 boeren die op deze koffieplantage werken. Er worden hier tevens fruit en verschillende soorten wijn verbouwd. Ben je op vakantie in Gran Canaria? Dan kun je een rondleiding boeken om de plantage te leren kennen. Én natuurlijk om de overheerlijke koffie te proeven!

4. Je er kunt wandelen over een enorme krater?

Tijdens je bezoek aan Gran Canaria kun je in een oude krater gaan staan ​​en over de rand van de vulkaan lopen. ‘Caldera de Bandama’ is een 200 meter diepe vulkanische krater, met een grond die zo vruchtbaar is, dat deze begroeid is met palmbomen en andere prachtige planten.

De wandeling naar beneden duurt ongeveer 30 minuten. Maar als je de volledige ‘vulkaan’-ervaring wilt, kun je ook een wandeling langs de rand maken. Hierbij wordt je getrakteerd op een fantastisch uitzicht op de krater, Las Palmas, de oceaan en soms zelfs Fuerteventura. Bovendien is er ook een observatieplatform aanwezig.

Gran Canaria

5. Vliegtickets naar Gran Canaria vaak goedkoop zijn?

Ondanks dat het ongeveer 4,5 uur vliegen is naar de Canarische Eilanden, kun je prima goedkope vliegtickets voor Gran Canaria vinden. Het is namelijk één van de belangrijkste vliegvelden van de archipel en de meeste vluchten zijn rechtstreeks. Zowel vanuit Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven én Groningen gaan wekelijks vluchten. Check dus wat voor jou het dichtst bij én het meest voordelig is. We raden aan om je vliegtickets zo vroeg mogelijk te boeken. Buiten het hoogseizoen vindt je al vluchten voor rond de 150 euro retour.

6. Het eiland vol ligt met naaktstranden?

Nudisten houden van Gran Canaria. Er zijn hier namelijk verschillende naaktstranden te vinden voor iedereen. Het is volkomen legaal én normaal om naakt rond te lopen op stranden op het eiland. Ben jij hier wel voor in? Dan zit je op Gran Canaria dus goed! De enige regel luidt: trek je zwemkleding niet uit in de buurt van eigendommen of restaurants en luister naar de signalen van mensen om je heen.

Genoeg weetjes dus over Gran Canaria die de meeste toeristen niet weten. En er is natuurlijk nog veel meer om te ontdekken. Stap dus snel in het vliegtuig en dompel jezelf onder in het eilandleven!

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening. Afbeeldingen in dit artikel zijn afkomstig van Pixabay.

Welke van deze weetjes wist jij al over Gran Canaria? Ben jij wel eens op het eiland geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Canarische eilanden?

~ Tenerife

~ Hotel op Tenerife

8 gedachten over “6 dingen die je nog niet wist over Gran Canaria”

  1. Ik schaam mij een tikje want ik ben er twee keer geweest (een keer in 1991 en een keer in 2018) en eerlijk gezegd wist ik niets van deze weetjes. We vonden er niet zo heel veel aan moet ik je bekennen. Tweede ‘schaam’-moment want ik had er ook echt niet veel moeite voor gedaan. Het waren echt ‘relax’-vakanties. Zonde, want zoals ik lees had ik mij wel iets meer in mogen leven.
    Rory onlangs geplaatst…JouwBox, ga je mee op supermarkt-safari?My Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge