Een aantal weken geleden ben ik samen met Sylke naar Texel geweest. Een plek die ik inmiddels al tientallen keren bezocht heb maar eigenlijk nog nooit een artikel aan heb gewijd. Hoe dit komt? Meestal ben ik gewoon heerlijk tot rust aan het komen en kom ik thuis met maximaal drie foto’s. Dus deze keer was het naast genieten zaak om ook goede foto’s te maken. Daarom deel ik vandaag wat te doen op Texel met jullie, na meerdere bezoeken aan het eiland.

Wat te doen op Texel

Vuurtoren beklimmen

De grote rode vuurtoren in de Cocksdorp zie je ongeveer vanaf het hele eiland. Na meerdere mislukte pogingen omdat de vuurtoren maar beperkte openingstijden heeft is het eindelijk gelukt om hem te beklimmen. De vuurtoren die er op dit moment staat is eigenlijk een ombouw van de originele. Je kunt dus tijdens een bezoek ook de oude vuurtoren bekijken die nog steeds voor de fundatie zorgt van de huidige toren. De 118 treden naar boven lijken veel maar omdat je op iedere etage weer iets leest over de geschiedenis ben je zo boven. Het uitzicht is prachtig!

Wat te doen op Texel

Wandelen in de Slufter

Mijn persoonlijke favoriet voor wat te doen op Texel is wandelen in de Slufter. Het is een heel bijzonder natuurgebied dat aan de westkant van het eiland te vinden is. Je kunt hier makkelijk heen fietsen of rijden en na het parkeren van de auto kun je het gebied in banjeren. In de Slufter vind je een heel bijzonder ecosysteem door de directe verbinding met de zee. Afhankelijk van het getij is het hier dus erg modderig en kun je sommige gedeeltes niet bereiken. Overal vind je paden waar je kunt wandelen en je kunt hier makkelijk een paar uur besteden.

Parachute springen

Op Texel is een kleine luchthaven te vinden waar je verschillende activiteiten kunt doen zoals parachute springen of een vliegtuigje besturen. Ik koos ervoor om te gaan parachute springen en dat is echt te gek. Het weer moet wel goed zijn dus juli en augustus zijn de beste maanden om dit te doen. De mensen van Paracentrum Texel zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Denk er wel aan dat in de zomerperiode de wachttijd lang kan zijn dus bel van te voren en neem een boek mee.

De Koog

Mijn favoriete plek om te overnachten op Texel is zonder twijfel de Koog. Het is hier altijd gezellig en je kunt hier de leukste souvenirs scoren. Daarnaast is het gewoon de meest centrale plek op het eiland, vlakbij de zee en alle andere plekken kun je binnen 20 minuten bereiken. Later volgt nog een leuke eettip in de Koog. Het kerkje in de Dorpsstraat vormt het centrale punt van de Koog. Zelfs in de wintermaanden is hier voldoende te ontdekken.

Wat te doen op Texel

Kibbeling eten in Oudeschild

Overal op Texel kun je kibbeling eten maar zonder enige twijfel moet je naar Oudeschild gaan voor de beste kibbeling. Bij vispaleis van der Star kun je de beste kibbeling halen. Je kunt hier heerlijk even opwarmen wanneer het buiten fris is en genieten van verse kibbeling. Oudeschild is ook de haven van het eiland dus hier komen de vissen vers binnen. Na de lekkere kibbeling kun je ook nog even een rondje lopen langs de winkeltjes in Oudeschild waar je allerlei wolproducten kunt kopen.

Wat te doen op Texel

Strand

Doordat het een eiland is, is eigenlijk overal wel strand te vinden. Mijn favorieten stranden zijn met name De Koog en Cocksdorp. Het strand van de Koog heeft vaak ook goede golven om te kunnen surfen en bij de Cocksdorp kun je voornamelijk heerlijk wandelen. Natuurlijk kun je hier in de zomermaanden ook gewoon heerlijk aan het strand liggen want op Texel schijnt de zon altijd. En het is ook leuk om te gaan strandjutten, je kunt allerlei leuk spullen vinden op het strand.

Wat te doen op Texel

Wat te doen op Texel? Fietsen

Hoewel heel Nederland bekend staat om de fietsen, vind ik bij wat te doen op Texel ook altijd het antwoord fietsen. Je kunt hier heerlijk fietsen, alle afstanden zijn goed te overbruggen. Ik moet wel eerlijk zijn, het waait natuurlijk altijd op Texel omdat het een eiland is. In ieder dorp is er wel een fietsverhuur te vinden en kun je dus lekker op pad gaan. Een andere optie is natuurlijk om meteen na aankomst een fiets te huren en de auto in Den Helder te laten staan.

Ecomare

Ecomare is met name een leuke plek om te bezoeken met kinderen. Hier worden namelijk zeehonden opgevangen en kun je daarnaast leren over het leven en het opvangen van zeehonden. Je kunt hier gerust een hele middag doorbrengen. Het is ook een goede plek om naartoe te gaan wanneer het regent op Texel want het grootste gedeelte van het opvangcentrum is overdekt.

Wat te doen op Texel

Eten bij Taverne in Texel

Wat te doen op Texel? Natuurlijk ook lekker eten. ’s Avonds kun je uitstekend terecht bij de Taverne in de Koog. De sfeer in het restaurant is geweldig en je kunt ook nog buiten zitten bij de vuurtjes mocht je dit willen. De kaart is niet uitgebreid maar heeft wel voldoende lekkere opties. Wij kozen voor de kaasfondue die ik zeker zou aanraden. Verder kon je ook Texels lam en andere lokale producten kiezen. Het is gewoon een leuke plek om eens neer te ploffen en de dag naar te bespreken.

Wat te doen op Texel

Wat te doen op Texel? Zeehondentocht

Vanuit Oudeschild gaan dagelijks verschillende zeehondentochten. Je kunt deze het beste een aantal dagen van te voren boeken en zo verzekerd zijn van een plek. Het is natuurlijk geweldig om op de tocht een wilde zeehond te spotten, een beetje afhankelijk van het seizoen is dat ook goed te doen. Er zijn verschillende tochten variërend van 1 tot 3 uur, het leukst is natuurlijk de langste versie maar het kan ook best koud zijn op de boot. Afhankelijk van het seizoen dat je op Texel ben is het dus aan te raden om een kortere tocht te nemen i.v.m. de kou.

Welke tips voor wat te doen op Texel kende jij nog niet? Ben jij wel eens gaan parachute springen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Waddeneilanden?

~ Wat te doen op Ameland

~ Kamperen op Texel

Bewaren op Pinterest?

8 gedachten over “Wat te doen op Texel? Parachute springen tot de slufter!”

  1. Zo grappig. Ik had via Texels (het bier) een mini weekend naar Texel gewonnen en wij hebben weer hele andere dingen gedaan. Wij hebben de Texels bierbrouwerij bezocht (tour en proeverij), een echte aanrader! Schapenboerderij De Waddel (ook enorme aanrader!) en we mochten allebei vliegen in een Cesna. Maar dat laatste heb ik overgeslagen. Gek hè, maar sinds ik een kind heb vind ik dat echt wel een dingetje. Wij samen in een klein vliegtuigje en kind thuis bij Opa en Oma. Dus H. is gaan vliegen en ik heb gefilmd vanaf buiten. Ook leuk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge