Monschau is een prachtig stadje vlakbij de Nederlandse grens in de Eifel. Wij kwamen hier per toeval terecht tijdens een rondje mountainbiken. Het bleek een ontzettend gezellig en mooi stadje te zijn dus we bleven hier hangen. Daarom wil ik vandaag met jullie delen waarom deze stad nou zo leuk is.

het Felsenpad

Wandelen

Vanuit Monschau kan je geweldig wandelen, eigenlijk in de hele Eifel kun je natuurlijk goed wandelen. In Monschau kun je ook de Eifelsteig volgen, die loopt namelijk dwars door het stadje. De Eifelsteig is de bekendste wandeling van het hele gebied. Er zijn natuurlijk ook mogelijkheden om korte wandelingen te maken van en naar de stad. Verder is het erg leuk om het riviertje de Roer te volgen en zo een lekkere wandeling langs het water te maken.

Mountainbiken in de Eifel

Fietsen/mountainbiken

Wij kwamen hier per toeval terecht tijdens een rondje mountainbiken. Maar ondanks de heuvels kun je hier ook goed fietsen met een normale fiets. Voor beide doelgroepen zijn ontzettend veel voorzieningen te vinden in de regio rond de stad. Vanuit Monschau heb je meerdere fietsroutes langs prachtige plekken. Op veel plekken is het wel de bedoeling dat de fietsers op de weg rijden dus een helm is een verstandige keuze. Het leukste is om lunch mee te nemen voor onderweg en op een bankje neer te ploffen.

Monschau

Het gezellige dorpsplein

Maar als je toevallig tijdens de lunch in de stad uitkomt, dan kun je terecht op het gezellige dorpsplein. Hier zijn voldoende tentjes waar je terecht kunt voor een echte Duitse lunch. Een schnitzel of braadworst staan overal op de kaart. Het dorpsplein grenst aan het riviertje de Roer en dat zorgt voor een idyllisch beeld. Op de achtergrond heb je de mooie historische vakwerkhuizen en zo heb je echt het gevoel dat je ver van Nederland bent. Op het plein vind je ook verschillende winkeltjes waar je souvenirs kunt scoren of echte Duitse delicatessen.

Monschau

Historische mosterdmolen

Ontzettend leuk is ook om een bezoek te brengen aan de historische mosterdmolen. Waar je kunt zien hoe ze op traditionele manier mosterd maken in deze molen. Daarnaast kun je hier in het winkeltje natuurlijk de mosterd aanschaffen en van verschillende soorten proeven. De molen bevindt zich langs de rivier omdat hier vanaf 1882 de molen werd aangedreven door een groot waterrad. Tegenwoordig is dit niet meer het geval en wordt de molen aangedreven door elektriciteit. Meer informatie over de openingstijden kun je hier vinden.

Mountainbiken in de Eifel

Ontdek de rijke historie van Monschau

Door de ligging vlakbij de Nederlandse grens zal het je niet verbazen dat de stad van 1618 tot 1648 onderdeel van Nederland is geweest. Vervolgens is de stad tot de 18e eeuw een beetje gaan slapen en toen in de 18e eeuw de lakenindustrie en nijverheid opkwam maakte Monschau weer een grootte sprong voorwaarts. Een mooi voorbeeld hiervan is het Rode huis, een statig huis aan de rivier dat herinnert aan deze tijd. Het was namelijk eigendom van de textielfabrikant. Tegenwoordig is het gebouw een textielmuseum.

Zou jij Monschau willen bezoeken? Of ben je er al wel eens geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Eifel?

~ Overnachten in de Eifel

Mountainbiken

~ Felsenpad vanuit Gerolstein

Bewaren op Pinterest?

10 gedachten over “Monschau in de Eifel – dit mag je niet missen!”

  1. Ik houd echt van dit soort plaatsjes. Twee jaar geleden was ik voor het eerst in Cochem en ontdekte veel van dit soort dorpjes in de buurt. Ik vind het heerlijk authentiek en sfeervol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge