Lille of ook wel Rijsel ligt in het noorden van Frankrijk en is daarmee een leuke plek om te bezoeken voor een dag of weekendje weg. Zo deden wij dat ook en gingen met de Flixbus op pad om de Franse stad te ontdekken. Maar wat te doen in Lille? We kregen veel informatie bij ons hotel en dat zorgde ervoor dat ik een lijst met acht bezienswaardigheden hebben samengesteld voor jullie.

wat te doen in lille

Citadel

Dit citadel stamt al uit de 17e eeuw en is nog zeer goed bewaard gebleven. Een prachtig stukje natuur in combinatie met historie aan de rand van de stad waar je even tot rust kunt komen. Tegenwoordig is hier het leger gevestigd en kun je dus de citadel niet meer van binnen bekijken maar wanneer je er langs loopt kun je meteen merken dat het echt de stervorm heeft van een typisch Franse citadel.

Place du Général-de-Gaulle

We kennen allemaal Charles de Gaulle, een belangrijke generaal van Frankrijk. Hij komt uit Rijsel en dat zal je op veel plekken terug zien. Zo heet het grote marktplein in het centrum van de stad ‘Place du General-de-Gaulle’. Hij is een belangrijk man voor heel Frankrijk en komt dus uit Lille, de stad is daar erg trots op en het plein is prachtig. In het midden staat een standbeeld van de geliefde man en daaromheen staan allerlei authentieke gebouwen.

Dierentuin Lille – Parc Zoologique

Deze dierentuin bevindt zich in de omgeving van de citadel. Het park werd al geopend in 1950 en heeft tegenwoordig meer dan 300 diersoorten. De dierentuin is relatief goedkoop in vergelijking met grote dierentuinen in Nederland. Je betaalt maar €10 euro per persoon. Wij waren hier op een regenachtige dag en dat betekent dat we vrijwel alleen in de dierentuin waren. Er zijn veel unieke diersoorten die ik eigenlijk nog nooit in een andere dierentuin had gezien. Het is erg leuk om hier een aantal uur rond te wandelen tijdens een stedentrip naar Lille.

Shoppen in EuraLille

Een goede plek om naartoe te gaan wanneer het regent is dit winkelcentrum. Het is een ongelofelijk grote verzameling aan winkels vlakbij het centraal station. Hier vind je een overzicht van alle winkels in Euralille. Wij hadden nog tijd over voor de bus terug naar huis ging, ook dan is het een goede manier om de tijd te doden. Je vindt hier natuurlijk ook Franse winkels die wij in Nederland niet kennen. Erg leuk om daar even in rond te neuzen. Overigens is het ook een goede plek om souvenirs voor het thuisfront te kopen.

Église Saint Maurice

Hoewel de stad ook een Notre Dame kent, vind ik de Saint Maurice verreweg de mooiste kerk van de stad. De kerk is licht van kleur en trekt daarmee meteen de aandacht. Wanneer je om de kerk heen loopt merk je meteen dat niet alleen de voorkant prachtig is maar iedere hoek. Je kunt ook gratis naar binnen om ook de binnenkant te bezichtigen, in mijn ogen zeker de moeite waard. Wat te doen in Lille? Église Saint Maurice hoort absoluut in dat rijtje thuis!

Vieux Lille

Eigenlijk is het gewoon superleuk om een beetje door het oude gedeelte van de stad te struinen. Vieux Lille is de benaming voor dit gedeelte van de stad. De mooie Franse gebouwen en de authentieke straten zorgen voor een mooi straatbeeld. Je kunt hier uren rondstruinen en genieten van de echte Franse sfeer die hier hangt. Het oude wijkje is makkelijk te voet te ontdekken, de omtrek is ongeveer drie kilometer en daarmee goed om te voet te bezoeken.

Hotel de Ville

De authentieke stadhuis van Lille is Hotel de Ville. Tot op de dag van vandaag wordt dit gebouw gebruikt voor gemeentelijke praktijken maar is een gedeelte, namelijk de toren, opengesteld voor publiek. De maar liefst 104 meter hoge toren van Hotel de Ville is een aanrader. Je hebt werkelijk een fantastisch uitzicht over heel de stad. Zelfs mensen met hoogtevrees kunnen genieten van dit uitzicht. De deur naar de toren zit vaak dicht wegens harde wind maar als je aanbelt wordt je vriendelijk ontvangen.

Porte de Paris in Lille

Iedereen kent de Arc de Triomph in Parijs, een prachtig statige boog midden in het centrum. In Lille heb je de Porte de Paris, die vroeger het begin aangaf van de weg naar Parijs. De poort is fantastisch goed onderhouden en mooi gedecoreerd. Vanaf Hotel de Ville heb je een adembenemend uitzicht over dit mooie bouwwerk. Hoe de tuintjes zo strak gehouden worden, is mij een raadsel.

Wat te doen in Lille? Heb jij nog toevoegingen? Welke bezienswaardigheden lijken jou het leukst? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Lille?

~ Tips & tricks voor Lille

~ Praktische informatie Lille

Bewaren op Pinterest?

5 gedachten over “Wat te doen in Lille/Rijsel? 8 tips [Frankrijk]”

  1. Ik kwam altijd langs Lille tijdens onze vakanties naar Zuid-Frankrijk… maar ben er nog nooit geweest. Ik vind vooral Hotel de Ville echt prachtig! Wat een mooi gebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge