Op zoek naar een leuk en corona proof dagje weg? Ga wandelen op de Brunssummerheide. Wij hebben hier echt een prachtige dag gehad. Dit prachtige natuurgebied heeft heel veel te bieden en dat kun je zeker gaan ontdekken op een corona proof manier. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt lopen maar je kunt natuurlijk ook zelf een combinatie maken. In dit artikel deel ik je alles over een dagje naar de Brunsummerheide.

Bereikbaarheid

De Brunsummerheide ligt in de provincie Limburg, vlakbij de Duitse grens. Vanaf de stad Heerlen is het ongeveer 15 minuten rijden. Vanaf Rotterdam is het 2 uur en 10 minuten rijden. Je kunt het beste parkeren langs de Nieuwenhagenerweg. Dit is de weg die langs de provinciale weg loopt en langs deze parellelweg zijn er verschillende parkeerplekken te vinden. Hier zijn verder geen voorzieningen zoals restaurants of iets dergelijks. Als je bij een restaurant wilt parkeren dan moet je voor Schrieversheide gaan.

Wandelen op de Brunssummerheide

Ontstaan van de Brunsummerheide

Het ontstaan van de Brunsummerheide is een lastig begrip, er is namelijk niet veel over te vinden. Maar natuurlijk heeft deze meid met Aardrijkskundige achtergrond wel een verklaring kunnen achterhalen. De Brunsummerheide is al miljoenen jaren geleden ontstaan als gevolg van platentektoniek. De platen in de aardkorst schuiven over elkaar, botsen tegen elkaar of bewegen uit elkaar. Door deze bewegingen binnen in de aardkorst ontstaan er heuvels en deze werden uiteindelijk met dekzand bedekt in de laatste ijstijd. Zo zijn de duinen en heide ontstaan in dit natuurgebied.

Verschillende routes voor wandelen op de Brunssummerheide

Er zijn maar liefst acht routes te vinden op de Brunsummerheide. Deze variëren van 1 kilometer tot 13,5 kilometer. De volgende routes zijn hier te vinden:

  • Geel 2,5 km
  • Lichtblauw 4,5 km
  • Donkerblauw 1 km (rolstoelvriendelijk)
  • Lichtgroen 5km
  • Donkergroen 13,5 km
  • Paars 5 km
  • Rood 5,5 km

Het is dus verstandig om van te voren te bepalen welke route jullie willen gaan wandelen. Zo kun je dus ook de beste parkeerplaats kiezen of bij de Nieuwenhagerweg of bij de Schrieversheide aan de andere kant van de heide. Alle routes zijn super goed aangegeven met deze onderstaande palen. Je kunt de route echt niet kwijt raken, een fijn voordeel van dit natuurgebied dus.

Wandelen op de Brunssummerheide
Wandelen op de Brunssummerheide

Donkergroene route – 13,5 km wandelen op de Brunssummerheide

Wij hebben het boekje 365x de natuur in van Natuurmonumenten, hier hebben wij de donker groene route in gevonden. De donkergroene route omslaat eigenlijk het grootste gedeelte van het natuurgebied en is daarmee erg compleet. De route vond ik echt geweldig, je komt langs de mooiste punten van het gebied en onderweg loop je door de onbekende plekken. Ook loop je een gedeelte langs de Roode Beek, dit is eigenlijk de kern van de vruchtbaarheid van deze regio. Onderweg kom je voldoende bankjes tegen of andere plekken waar je rustig kunt zitten. Wij namen zelf brood mee want wegens de corona crisis waren alle restaurants en dergelijke dicht. Onderweg kom je wel één restaurant tegen dus mocht deze open zijn, kun je hier natuurlijk terecht.

Naar mijn mening is het eigenlijk niet nodig om een kaart mee te nemen, de donkergroene route (en alle andere) zijn niet te missen. Je kunt bij het beginpunt de route bekijken en vanaf dat punt gewoon op de borden gaan lopen. Dat vind ik heerlijk tijdens het wandelen, niet nadenken over de route.

Wandelen op de Brunssummerheide
Wandelen op de Brunssummerheide

Uitzichtpunt van de Brunsummerheide

Het mooiste uitzichtpunt van de Brunsummerheide vind je naar mijn mening vlakbij de Roode Beek waar je uitkijkt over de zandvlakte van het gebied. Ik moet eerlijk zijn, de klim naar boven is vrij zwaar, doordat je over het zand naar boven moet lopen. Maar laat je niet tegenhouden want het uitzicht is echt prachtig. Je kunt hier boven uitstekend genieten van een heerlijk broodje en wat te drinken (uit eigen rugzak). Wij hebben hier een hele tijd gezeten en genoten van het uitzicht. Overigens kan het hier in het weekend en op de feestdagen erg druk worden dus raad ik aan zo vroeg mogelijk al naar de zandvlakte te gaan.

Ben jij wel eens gaan wandelen op de Brunssummerheide? Welke route zou bij jou passen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Limburg?

~ Wandelen in de Maasduinen

~ Wandelen bij de Groote Peel

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “Wandelen op de Brunssummerheide – 13,5 km”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge