De zomer staat weer voor de deur en dat betekent dat we lekker vaak naar buiten kunnen gaan. Laatst kwam ik een geweldig leuk onderzoek tegen van Holidu, steden met het meeste groen in Nederland. Natuurlijk ideaal voor de lente en zomer. Je kunt namelijk gewoon tijdens het werk een ommetje maken door het park. Maar ook leuke inspiratie voor een tripje in eigen land. Ik bespreek een aantal van mijn favorieten en bijzondere steden maar voor de gehele lijst kun je Holidu raadplegen.

amstelveen
Afbeelding afkomstig van Creative Commons door Simone Richter

Nummer 1: Amstelveen

Voor mij een totale verrassing, Amstelveen. Zo onder de rook van Amsterdam had ik niet verwacht dat hier zoveel groen te vinden was. Toch blijkt Amstelveen na onderzoek voor de steden met het meeste groen te winnen. Vooral het Amsterdamse Bos draagt hier aan bij, aangezien dat grotendeels in Amstelveen ligt. Super leuk is ook dat hier vaak festivals worden gehouden omdat het zo’n mooie wijdste omgeving is. In de meeste parken in Amstelveen is het ontzettend gezellig wanneer de eerste zonnestralen verschijnen. Eerlijk gezegd heb ik Amstelveen nog nooit bezocht en kriebelt het wel na het horen van deze uitslag.

delft
Afbeelding afkomstig van Wikimedia Commons door Niekleair

Nummer 3: Delft

Een stad die een plekje in mijn hart veroverd heeft. Zelf ging ik hier naar de middelbare school en genoot dag in dag uit van de mooie stad. Naast het authentieke centrum is er ook voldoende groen te vinden in de stad. Het Abtwoudse bos en de Delfste Hout vormen samen de grootste groene strook van Delft. Mocht je hier nog nooit geweest zijn, dan is het echt een aanrader voor een dagje of nachtje weg. De hoeveelheid groen geeft je echt een vakantiegevoel in eigen land. Als iemand aan mij vraagt welke Nederlandse stad nou echt de moeite waard is, antwoord ik altijd Delft.

Afbeelding afkomstig van Creative Commons door Zeze57

Nummer 5: Arnhem

Bijna alle steden in het lijstje liggen in de Randstad maar Arnhem is een uitzondering. Steden met het meeste groen, Arnhem is daar zeker één van. Niet alleen door de ligging aan de Veluwe maar ook binnen de stad zijn veel mooie parken te vinden. Waar je zeker tijdens de mooie dagen van het jaar heerlijk kunt genieten van de omgeving. Lekker picknicken of spelletjes spelen met vrienden in het Immerlooppark. Ook Klarenbeek is erg populair en dat is niet voor niets.

Meer tips voor Arnhem? Lees de 10 tips van Anouk en Joey.

steden met het meeste groen in Nederland

Nummer 6: Schiedam

Ik ben erg blij dat Schiedam op zo’n hoge plek staat, dit omdat ik in Schiedam woon. Natuurlijk is het fijn om zelf een goed gevoel bij je woonplaats te hebben maar deze bevestiging is erg leuk. Tijdens mijn lunchpauze wandel ik graag in de verschillende parken in het centrum. In alle parken is genoeg te beleven zoals een kinderboerderij of een speelpark. Vooral aan de rand van de stad liggen veel grote parken zoals het Beatrixpark en het Volkspark. Daarnaast heeft Schiedam maar liefst zes reusachtige molens in het centrum staan, die zelfs voor een Nederlander erg indrukwekkend zijn.

steden met het meeste groen

Nummer 9: Leiden

Leiden staat voornamelijk bekend om de mooie hofjes. Ik vind het heerlijk om langs de verschillende hofjes te struinen en te fantaseren over het wonen aan zo’n hof. Maar er zijn ook grotere parken in Leiden zoals het Polderpark en het Merenwijkpark. Waar je tijdens de warme zomerdagen kunt genieten van een lekkere picknick of een live bandje dat hier af en toe optreed. Verder is ook de Hortus Botanicus een aanrader, midden in het centrum, waar je allerlei prachtige planten en bloemen tegenkomt.

Hoe is het onderzocht? Steden met het meeste groen

Nu is het natuurlijk ook interessant om te weten hoe dit alles nou is onderzocht. Allereerst zijn alle 37 steden van Nederland met een inwonersaantal hoger dan 75.000 bekeken. Iedere stad is geanalyseerd op het aantal vierkante meters park dat de stad heeft. Vervolgens is dit vergeleken met het aantal inwoners van de stad. Om het makkelijk te maken is daar van gemaakt hoeveel vierkante meter park iedere inwoner tot zijn beschikking heeft. Hoe meer park per inwoner, hoe hoger de stad eindigt in de lijst steden met het meeste groen.

leiden

Bezoek één van deze steden met het meeste groen

Naast dat deze uitslagen handig zijn bij het oriënteren voor een nieuwe woonplaats, is het ook leuk voor een dagje of weekendje uit. Zelf vind ik het namelijk altijd erg leuk om uitstapjes in eigen land te maken. Je kunt dit doen voor één dagje met de trein maar ook voor een weekendje. Dan is het erg leuk om een mooie accommodatie te boeken en daar te verblijven. Hoe meer groen er in een stad te vinden is , hoe meer sfeer ik de stad vind hebben. Daarom ga ik altijd het liefst naar een stad met veel groen, zoals de steden in deze lijst.

Welke steden met het meeste groen heb jij al een bezocht? Mijn favorieten zijn Schiedam en Delft! Laat het ons weten in de reacties!

Meer tips in Nederland?

~ Valkenburg a/d Geul

– Boomhut op de Veluwe

~ Hunnenbedden in Drenthe

Bewaren op Pinterest?

12 gedachten over “Steden met het meeste groen in Nederland!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge