In dit artikel vertel ik je alles over de praktische informatie Sälen, een prachtig skigebied in Zweden vlakbij de grens met Noorwegen. Je kunt hier alles vinden over de reis naar het skidorp, het vervoer binnen het dorp, de accommodaties en natuurlijk alles over het betalen. Dus ga jij naar Sälen of ben je van plan er heen te gaan? Lees dit artikel en kom goed voorbereid voor de dag.

Reizen naar Sälen

Sälen ligt in Zweden, in de provincie Dalarna is ligt op ongeveer 1.500 kilometer van Utrecht. Het is alleen een andere route dan bijvoorbeeld naar Oostenrijk of Zwitserland. Dus vandaar dat de reis kan worden opgesplitst in twee soorten, auto + boot of vliegen.

Auto (+boot)

Het is mogelijk om het gehele stuk te gaan rijden, dan zal je via Duitsland, Denemarken en vervolgens Zweden naar het skigebied moeten rijden. Dit duurt ongeveer 20 uur en is geen aanrader door de mogelijke files onderweg en de brug van Denemarken naar Zweden die ook nog eens best prijzig (€45 per keer) is. Als je toch graag met de auto wilt gaan, om bijvoorbeeld meer bagage mee te kunnen nemen. Dan is het verstandig om de boot te nemen. Je kunt de boot van Kiel naar Göteborg nemen, zodat je beide keren maar een uur of zes moet rijden. De kosten van de boot liggen rond de €150 voor twee personen. Het voordeel hiervan is dat je je eigen auto mee hebt en je ’s nachts kunt slapen. Een andere optie is de boot van Kiel naar Oslo, vanuit Oslo is het nog maar drie uur rijden. Deze boot is wel duurder en duurt ook een stuk langer (ongeveer 18 tot 20 uur). Kortom er zijn enorm veel opties om in Sälen te komen.

Vliegen + auto of trein

De makkelijkste manier is om te vliegen van Groningen naar Scandinavian Mountain Airport, dan heb je weinig last van verdere opties om er te komen. Vanaf het vliegveld is het dorp namelijk maar 20 minuten rijden. Echter vliegen er maar weinig vluchten en kun je die vluchten alleen via een reisorganisatie boeken. De andere opties zijn vliegen naar Göteborg, Stockholm of Oslo. Vanaf Göteborg is het nog zes uur rijden, vanaf Oslo nog drie uur en vanaf Stockholm nog vijf uur. Bij Göteborg en Oslo is het niet mogelijk om met de trein te gaan, vanaf Stockholm wel. Over het algemeen is het dus het makkelijkst om naar Stockholm te vliegen en daar een auto te huren of de trein te pakken.

Praktische informatie Sälen

Vervoer binnen het dorp

Eenmaal in Sälen is het fijn om vervoer te hebben, maar het is zeker niet nodig. Tussen alle dorpen in het skigebied rijden de skibussen af en aan. Mocht je boodschappen willen doen, dan kun je dat dus ook met de skibus doen. Als je een skipas hebt, krijg je gratis toegang tot de bussen. Zelf vinden wij het wel fijn om een auto te hebben, zodat je zelf kunt bepalen wanneer je van en naar de piste gaat. Ook kun je de auto gebruiken om bijvoorbeeld naar Trysil te gaan om een dagje te skiën of snowboarden in Noorwegen.

Accommodaties in Sälen

Vrijwel alle accommodaties in Sälen zijn houten Scandinavische huisjes die alleen maar kunt boeken via Skistar.com. Dit is de overkoepelende organisatie die alles regelt in alle grote Scandinavische skigebieden, waaronder dus ook voor Sälen. De huizen die je hier kunt huren zijn basic, denk niet aan luxe hotels zoals je in Oostenrijk of Zwitserland hebt. Een accommodatie kost gemiddeld voor een week €500-1000 als je vijf tot 20 minuten van de piste af zit. En €1000 tot 1500 euro als je aan de piste wilt zitten. Gelukkig zijn er in Sälen voldoende skibussen dus is het geen probleem om iets verder van de pistes af te zitten naar mijn mening. Zeker niet voor het verschil in prijs! Een accommodatie boeken is zoals vrijwel altijd bij wintersport, handig om al een jaar tot acht maanden van te voren te doen.

Praktische informatie Sälen

Praktische informatie Sälen rondom het betalen

Alle praktische informatie Sälen is tot nu toe erg uitgebreid maar over het betalen kan ik kort en bondig zijn. Je kunt overal met pinpas of creditcard betalen. In Zweden zijn ze erg gericht op online betalingen en wordt er nog maar weinig contant geld gebruikt. Zelfs na aankopen in de winkel die je terug brengt, storten ze het terug op je pinpas.

Heb jij wat aan deze praktische informatie Monts Jura? Ben jij hier wel eens geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Sälen?

~ Het skigebied

~ Ski een dagje in Noorwegen

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “Praktische informatie Sälen: vervoer, betalen en meer”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge