Na inmiddels vijf bezoekjes aan Parijs, vond ik het deze keer toch echt tijd om het Paleis van Versailles ook te bezoeken. Dit is namelijk het grootste paleis van heel Frankrijk en ligt op ongeveer 45 minuten buiten Parijs. Meteen vanuit de Thalys besloot ik om naar het paleis te vertrekken en zo gezegd zo gedaan.

Paleis van Versailles

Hoe kom je er?

Er zijn verschillende manieren om bij het paleis te komen, het makkelijkst is met het openbaar vervoer. Maar wees alert want je kunt niet met de metro kaartjes hier uitstappen, het is namelijk een treinstation en geen metro station. Zorg dus dat je in de stad een goed ticket koopt en deze bewaart totdat je moet uitstappen. Trein C vanuit het centrum gaat naar Versailles Chateau, dit duurt ongeveer 45 minuten. Vanaf het station is de ingang van het paleis ongeveer vijf minuten lopen.

Paleis van Versailles

Ticket van te voren regelen

Het paleis van Versailles is een bekende trekpleister dus over het algemeen staat er een enorm lange rij om het paleis in te komen. Daarom is het kopen van een online ticket een aanrader, ik deed dit via Tiqets.com. Dit werkt enorm makkelijk en binnen een half uur heb je het ticket in je mailbox. Wees jezelf ervan bewust dat je een tijdslot moet reserveren dus zorg dat je dit een uur tot twee uur van te voren doet. Zo kun je namelijk het gewenste tijdslot kiezen en hoef je niet te wachten voor het paleis. De entreeprijs is €21,- per persoon.

Paleis van Versailles

Geschiedenis van Versailles

De basis van het gebouw op de plaats van het paleis van Versailles is de jacht waarvoor koning Lodewijk XIII naar het dorp kwam. Hij ging hier jagen op herten, fazanten en zwijnen, rond 1600 was hier namelijk platteland. Later besloot hij terug te komen en het simpel gebouw te vervangen door een nieuw gebouw dat in 1634 klaar was. Dit is de basis geworden van het paleis in de huidige vorm. Zijn zoon Lodewijk de XIV, de bekende Zonnekoning, besloot hier een gigantisch paleis van te laten bouwen met maar liefst 700 kamers.

De 700 kamers maar geen toilet

Een quote die vaak gebruikt wordt over Versailles is dat het 700 kamers telt maar geen toilet. Inmiddels heeft het museum natuurlijk wel meerdere toiletten dus maak je daar geen zorgen over. Zelf was ik enorm verbaasd over de hoeveelheid kamers die je nog kunt bezoeken. Ik had verwacht dat je een tiental kamers kan bezoeken en de rest afgeschermd zou zijn. Maar je kunt er enorm veel kamers bezoeken en moet zeker twee tot drie uur uittrekken voor het bezoeken van het museum. De audio tour vertelt je in ieder kamer wat hier gebeurt is en wat je hier ziet hangen. Momenteel hangt er namelijk ook veel kunst in het museum. Het absolute hoogtepunt was voor mij de spiegelzaal met zijn 357 spiegels en mooie sierlijke ramen.

Paleis van Versailles

De tuinen van Paleis van Versailles

Naast de binnen- en buitenkant van het paleis zelf, zijn de tuinen ook een waar spektakel. Ook de tuinen waren in opdracht van de Zonnekoning en zijn ontworpen door André Le Notre. Het heeft ruim 40 jaar gekost om de tuinen af te maken. Dit komt doordat het een waar schouwspel is van fonteinen, moerrassen, bosjes, beeldhouwwerken en grachten. Je kunt een hele dag uittrekken om de tuinen te bekijken want er is genoeg te zien.

Ben jij wel eens bij het Paleis van Versailles geweest? Zou jij het paleis willen bezoeken? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Parijs?

~ Wat te doen in Parijs?

~ Dagje naar Disneyland Parijs

Bewaren op Pinterest?

4 gedachten over “Paleis van Versailles: pracht en praal vlakbij Parijs”

  1. Wow, ziet er mooi uit! Het zegt me eigenlijk niet eens wat en ben al vaker in Parijs geweest, zou het zeker eens willen bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge