Inmiddels ben ik meerdere keren op een fietsvakantie geweest en was dit altijd genieten. Maar naast een fietsvakantie in Nederland kun je ook in andere landen in Europa heerlijk fietsen. Daarom deel ik in dit artikel samen met Holidu de mooiste fietsroutes in Europa voor een fietsvakantie. En de routes gaan door meerdere landen en langs verschillende UNESCO werelderfgoed plaatsen. Kortom zeker de moeite waard dus!

Fietsen in Valencia

Europese fietsroutes 4 t/m 10

Holidu heeft een ranking gemaakt van de mooiste fietsroutes in Europa. We beginnen onderaan zodat we langzaam kunnen opbouwen naar de mooiste route van Europa. Hieronder vind je de gehele ranking van de plaatsen 4 t/m 10. Zoals je kunt lezen zijn er meerdere fietsroutes die vasthouden aan verschillende wateren of andere authentieke routes zoals de Pelgrims route of de Via Romea. Prachtige routes waarbij je uiteraard langs veel historische plekken komt en daardoor ook veel UNESCO sites passeert. Tijdens het uitgebreide onderzoek van Holidu is er gekeken naar verschillende punten zoals populariteit, lengte van de route en hoeveel UNESCO sites je passeert. Zelf vind ik UNESCO locaties altijd geweldig leuk om te bezoeken tijdens een fietsvakantie.

4. Atlantische Oceaan - Zwarte Zee - 6440 km door 10 landen
5. De Zon Route - 7640 km door 9 landen
6. De Noordzee Fietsroute - 7257 km door 6 landen 
7. De Pelgrims Route - 5633 km door 7 landen 
8. De Baltische Zee Fietsroute - 9130 km door 9 landen 
9. De Centraal-Europa Tour - 5070 km door 7 landen 
10. De Via Romea - 3236 km door 7 landen
fietsroutes in Nederland

Route 3: De Atlantische Kust Route – 10674 km door 6 landen

Zoals de naam al zegt, loopt deze route langs de Atlantische kust, van de Noorse fjorden tot de stranden in Normandië. De route bevat alle mooie kustplaatsen van Europa en is dan ook de langste fietsroute die er momenteel bestaat in Europa. De route begint in het noorden van Europa en eindigt natuurlijk helemaal zuidelijk in de Algarve van Portugal. Een route waarvoor je zeker de tijd moet uittrekken, of in verschillende delen moet rijden. Maar desalniettemin is het absoluut een aanrader. Om op deze manier langs de ruige Atlantische kust te fietsen.

Route 2: Het IJzeren Gordijn Pad – 10575 km door 20 landen

Een route die gebaseerd is op een historisch afscheiding, namelijk het IJzeren gordijn. De route begint in het hoge Noorden en eindigt in Bulgarije bij de Zwarte Zee. Ook een enorme afstand en maar 100 kilometer minder dan de Atlantische route. Deze route is opgedeeld in 16 verschillende etappes en word daarom door velen in verschillende stukken gereden. Het absolute hoogtepunt is de etappe van Oostenrijk naar Slowakije doordat er in deze regio ontelbaar veel prachtige kastelen te vinden zijn langs de rivieren.

Route 1: De Mediterraanse Route – 7337 km door 10 landen

Dan zijn we eindelijk aangekomen bij de nummer 1 namelijk de Mediterraanse fietsroute. Deze route bestaat uit 15 verschillende etappes en begint diep in het zuiden van Spaanse, namelijk in Cadiz. Vervolgens fiets je, zoals de naam al doet vermoeden, langs de Middellandse zee door deze Mediteraanse gebieden. Onderweg kom je onder andere door Italië, Kroatië, Albanië, Griekenland en eindigt de route op het eiland Cyprus. Een route waarbij je naast mooie natuur ook enorm veel toffe steden aandoet, zoals Barcelona, Turijn en Dubrovnik.

Welke van de mooiste fietsroutes in Europa trekt jou het meest aan? Ben jij wel eens door meerdere landen gefietst? Laat het ons weten in de reacties!

Meer fietsvakantie?

~ Fietsvakantie in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge