De populariteit van de e-bike is in de afgelopen jaren enorm gestegen. In 2018 zijn er zelfs voor het eerst meer elektrische fietsen verkocht dan normale stadsfietsen. Dankzij de voordelen van trapondersteuning wordt het eenvoudiger om lange afstanden te overbruggen. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een fietsvakantie met de elektrische fiets.

fietsvakantie

De elektrische fiets biedt tijdens een fietsvakantie voor velen meer mogelijkheden dan de ‘normale’ fiets. Er kunnen meer kilometers afgelegd worden met minder inspanning en de ondersteuning zorgt ervoor dat je gemakkelijker over bergachtig terrein kunt fietsen. Het is echter wel belangrijk om er zeker van te zijn dat jouw e-bike en accu helemaal klaar zijn voor de fietsvakantie. De volgende tips helpen je hierbij:

elektrische fiets fietsvakantie lange tocht

E-bike controleren voor fietsvakantie

Het is verstandig om vooraf te checken of jouw e-bike wel geschikt is voor de fietsroutes die je van plan bent te gaan fietsen. Beschik je over de juiste fiets voor het terrein? Ook is het slim om je elektrische fiets een onderhoudsbeurt te geven voordat je op fietsvakantie gaat, zodat je zeker weet dat deze in topconditie is. Met name de remmen en de conditie van de banden is van belang. Beiden zijn bij een e-bike (meer dan bij een stadsfiets) aan slijtage onderhevig.

een elektrische fiets

Actieradius van de accu

Als je tijdens je vakantie dagelijks gaat fietsen is het wel belangrijk om te weten hoeveel kilometer je ongeveer met een acculading kunt afleggen. Veel mensen met een elektrische fiets zijn bang om halverwege een fietstocht plots met een lege batterij te staan. Bepaal dus thuis al hoe groot de actieradius is, zodat je hier je fietsroute op kunt aanpassen.

Wanneer deze actieradius niet voldoende is heb je verschillende mogelijkheden. Veel mensen kiezen ervoor om een tweede (kleinere) reserve accu te nemen. Daarnaast bestaat tegenwoordig de mogelijkheid om je fietsaccu te laten reviseren, wat vaak goedkoper is dan een nieuwe kopen.

fietsroutes in Nederland

Bepaal vooraf de fietsroute en kies voor een passende rijstijl

Het is verstandig om voorafgaand aan de fietsvakantie alvast de fietsroute uit te stippelen. Houd hierbij natuurlijk ook rekening met de actieradius van je fietsaccu door op tijd stops in te plannen om jouw fietsaccu op te laden. Als je vooraf weet hoe het parcours eruit gaat zien kun je je rijstijl daar enigszins op aanpassen, wat kan bijdragen aan een langere batterijduur. Weet je bijvoorbeeld dat er langere stukken vlak terrein op de route liggen? Gebruik deze dan om even minder ondersteuning van de motor te vragen (door in de Eco-stand te gaan fietsen). Op die manier spaar je energie voor de meer heuvelachtige gebieden waar je de ondersteuning harder nodig hebt.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Zou jij op fietsvakantie met de e-bike willen? Wat vind jij belangrijk bij een e-bike? Laat het ons weten in de reacties!

Meer fietsen?

~ Nieuwe Stella fietsen getest

~ Mijn e-bike

3 gedachten over “Tips voor een geslaagde fietsvakantie met de e-bike”

  1. Just checked your list of Blog Commenting Sites and find it amazing. I’ll surely come back to you for more tips and sites that help me out. Thanks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge