Afgelopen week heb ik een bezoek gebracht aan dit mooie museum in Amsterdam. Het Moco museum is een museum voor moderne kunst dat geschikt is voor jong en oud! Ze leggen met name de focus op bekende kunstenaars met een unieke visie op kunst en de wereld. Ik ben erg enthousiast over het museum en daarom deel ik vandaag alles wat je wilt weten over deze plek.

Moco museum

Locatie van het museum

Allereerst de locatie, recht tegenover het Rijksmuseum. Het is natuurlijk gelegen aan het Museumplein en logischerwijs is het dus ook niet het enige museum in de omgeving. Verder ligt het van Gogh museum en het Stedelijk museum op zo’n drie minuten lopen. Het is goed te bereiken met de tram of bus, je kunt het best naar de halte Rijksmuseum gaan. Vanaf het centraal station gaan de trams 2 en 12 hier binnen tien minuten naartoe.

Het gebouw

Dan het gebouw, Villa Alsberg, een voormalig herenhuis in het centrum van Amsterdam. Het is ontworpen door Eduard Cuypers, een neef van Pierre Cuypers die het Rijksmuseum en het centraal station heeft ontworpen. Het gebouw werd al in 1904 gebouwd en heeft daardoor grotendeels een neogotische stijl. Ik vind het zelf een prachtige stijl en was daarom al meteen verliefd op de buitenkant. De witte en rode details zorgen ervoor dat het een unieke uitstraling heeft. Verder is er veel glas-in-lood te vinden waar mooi gebruik van is gemaakt in combinatie met de werken.

De inrichting van het Moco museum

Het museum heeft verschillende verdiepingen, het makkelijkst en handigst is om boven te beginnen en vanuit daar naar beneden af te dalen. Je begint boven met de Moco masters, gevolgd door werken van Banksy, Daniel Arsham en Yayoi Kusama. Hieronder vind je verdere informatie per expositie. Als laatste kom je buiten en kun je genieten van de Moco garden. Overigens vind je in de kelder van het gebouw nog een giftshop waar je leuke souvenirs kunt kopen.

Moco museum
Moco museum

Moco Masters – doorlopend

Helemaal bovenin vind je de Moco Masters tentoonstelling met verschillende indrukwekkende werken van kunstenaars die volgens het Moco Museum een bijdrage hebben geleverd aan kunst en cultuur met hun authentieke werken. Kunstenaars zoals Jean-Michel Basquiat, Andy Warhol, Damien Hirst, Keith Haring en Jeff Koons hebben hier werken hangen. Deze tentoonstelling is doorlopend en wisselt zo nu en dan van kunstwerken.

Moco museum

Banksy – tot 30 september 2019

Banksy is een kunstenaar die erg populair is, als het gaat om moderne kunst. In totaal heeft het Moco museum ruim 50 werken van deze kunstenaar door het hele museum hangen. Zijn kunst wekt bij mij altijd vragen op en dat doet het denk ik bij iedereen. Hoewel hij vooral bekend is om zijn graffiti werken in Londen heeft hij ook veel op hout, canvas en papier gemaakt en dat kun je hier vinden.

Moco museum

Daniel Arsham – 18 januari tot 30 september 2019

Zelf vond ik de werken van Arsham misschien wel de mooiste die momenteel in het museum te vinden zijn. Vooral de verkalkte kamer vond ik erg indrukwekkend. De kunstenaar uit New York is vooral goed in beeldhouwkunst in combinatie met hedendaagse figuren zoals honden, een cornflakes doos of een basketbal. De meeste ontwerpen lijken versteend en bevatten mineralen.

Moco museum

Yayoi Kusama – 22 maart tot 30 september 2019

De kunstenares uit Japan is inmiddels al 90 jaar oud en daarom heeft het Moco museum een expositie aan haar gewijd. Ze is gek op stippen en heeft de laatste jaren ook steeds meer de thema´s feminisme en seksisme in haar werken gebruikt. De kamer is donker en geeft daarom extra sfeer aan de kunstwerken vind ik persoonlijk.

Moco museum

Moco Garden – doorlopend

Naast werken die binnen hangen, zijn er ook een aantal werken die buiten tentoongesteld zijn. Er zijn buiten een aantal mooie werken die je zeker even moet bezoeken. Ook hier vind je Banksy, maar ook KAWS en Fidia hebben hier werken staan. Verder kun je genieten van het mooie weer op één van de kleurrijke stoelen die je kunt gebruiken.

Praktische informatie Moco Museum:

  • Openingstijden: op zondag tot en met donderdag van 09.00 tot 19.00 uur. Op vrijdag en zaterdag van 09.00 tot 20.00 uur.
  • Kosten: Volwassenen €15,00, Studenten €12,50, kinderen tot 15 jaar €9,50 en kinderen onder de 15 jaar zijn gratis. Verder kun je voor €2,50 een audiotour meenemen die je in iedere kamer informatie geeft over de werken die daar hangen.
  • Tickets kun je voordeliger via de website kopen.
  • Adres: Honthorststraat 20, 1071DE Amsterdam.
  • Halte: Rijksmuseum of Museumplein

Disclaimer: Ik bezocht het museum op uitnodiging van het Moco museum. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Zou jij het Moco museum ook willen bezoeken? Ben jij ook gek op werken van Banksy? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Nederland?

~ Zaanse Schans

– Kop van Noord-Holland

~ Dagje naar Leiden

Bewaren op Pinterest?

4 gedachten over “Moco museum in Amsterdam: moderne kunst voor jong en oud!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge