De Spaanse stad Córdoba staat met name bekend om de Mezquita, een prachtig gebouw wat je zeker niet mag overslaan tijdens een bezoek aan deze regio. De Mezquita in Córdoba is een bijzonder bouwwerk doordat het heeft gediend als moskee en kathedraal. Een combinatie die maar op een paar plekken op de wereld voorkomt. Het was echt een hoogtepunt van onze rondreis door Spanje.

Geschiedenis

De bijzondere geschiedenis van de Mezquita begon in 711 toen het christelijke Spanje werd veroverd door de Moren uit het zuiden. De Moren introduceerden de islam en hadden dus een moskee nodig om de gelovigen te kunnen onderbrengen. Er werd een moskee gebouwd op de plek van de oude kerk die eerst werd gesloopt. De moskee werd voornamelijk gebouwd met marmer en als eyecatcher werden er 860 zuilen (afkomstig uit Romeinse villa’s) geplaatst in de moskee. De ruimte van de moskee was gigantische en dus waren die ruim 800 zuilen ook echt nodig.

In 1236 heeft de Reconquista ervoor gezorgd dat de Moren en de islam verdween uit de omgeving en werd de moskee grotendeels verbouwd tot kathedraal. Uiteindelijk heeft dat geleid tot een bijzondere combinatie van een moskee en een kathedraal.

Er is een tijdje discussie geweest over de naam van het gebouw want Mezquita betekent moskee. Daarom is ook de naam Mezquita Cathedral een naam die geregeld gebruikt wordt.

Lees hier wat Raïssa vond van de Meqzuita in Cordoba.

Mezquita in Córdoba

Drukte

Het is een ontzettend mooi en bijzonder bouwwerk en daarom is het in het hoogseizoen vaak druk. De rijen voor kassa zijn soms één uur en om binnen te komen moet je vervolgens weer in de rij staan. Een goede tip vind je daarom hieronder, een gratis bezoek. Maar anders is het handig om tijdens de lunchtijd hierheen te gaan. Dan zijn veel toeristen aan het lunchen en zijn de rijen over het algemeen korter. Verder zijn ook doordeweekse dagen een stuk rustiger dan in het weekend. In het weekend zijn er ook meer Spaanse toeristen namelijk.

Gratis bezoeken doe je zo

De Mezquita is een populaire bezienswaardigheid in de stad en is daarom vaak druk. Maar het beste moment om de kathedraal te bezoeken is ’s morgens vroeg. De kathedraal gaat op maandag t/m zaterdag om 09:30 uur open. Maar tussen 08:30 en 09:20 mag je gratis naar binnen. Een groot voordeel natuurlijk is dat het dan een stuk rustiger is dan overdag. Verder is het gratis en bespaar je maar liefst €10 per persoon. Vaak staan er ook lange rijen bij de kassa en kun je dus soms pas na één uur de kathedraal in.

Het is verstandig om rond 08:15 bij het gebouw te zijn want het kan zijn dat er een rij ontstaan is om naar binnen te gaan. Zo kom je ruim op tijd binnen en heb je voldoende tijd om de hele kathedraal en moskee te bekijken.

Mezquita in Córdoba

Klokkentoren beklimmen

De klokkentoren is misschien wel net zo indrukwekkend als de rest van het gebouw. Het is namelijk gebouwd als minaret maar later weer omgebouwd tot een klokkentoren. Je ziet verschillende soorten stijlen terugkomen in de toren en je kunt de toren ook beklimmen. Hier dien je een apart kaartje voor de kopen en een tijdsvak te reserveren. Je moet een half uur reserveren en dus binnen dat tijdsvak terug komen. De tickets zijn €2 per persoon en raken snel uitverkocht. Boek dit tijdsslot dus meteen als je ’s morgens vroeg bij de Mezquita bent.

Mezquita in Córdoba

Het is een hele klim maar vanaf boven heb je een adembenemend uitzicht over de stad Córdoba maar ook over de kathedraal en moskee. Het is echt een hele mooi plek om de bijzondere bouwwerken van boven te kunnen bekijken.

Mezquita in Córdoba

Praktische informatie Mezquita in Córdoba:

  • Zorg dat je op tijd bij de Mezquita aankomt, het is een populaire attractie dus het kan zijn dat je voor de deur moet wachten.
  • Ga op maandag t/m zaterdag om 08:30 uur dan heb je tot 09:20 uur om de Mezquita gratis te bezoeken!
  • Een andere goede optie is om een rondleiding met gids te nemen, dan kun je de rijen bij de kassa overslaan. Je boekt zo’n tour hier.
  • Het ticket voor de entree is €10,- per persoon. De klokkentoren is €2,- per persoon.

Zou jij de Mezquita in Córdoba ook bezoeken? Heb je wel eens zo’n gigantische moskee van binnen gezien? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Spanje?

~ Wat te doen in Ronda

~ Rondreis Andalusië

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “Mezquita in Córdoba – gratis bezoeken doe je zo!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge