Een mooie wandeling maken in Nederland is nog niet zo makkelijk. Er zijn veel gebieden waar je kunt wandelen maar niet allemaal even fijn en mooi. Zelf zijn wij gaan wandelen in boswachterij Westerschouwen. Een mooi natuurgebied vlakbij Burgh-Haamstede in Zeeland. Wij wandelden de witte route Hoekeputje-tocht, de wandeling is 7 kilometer.

Wandelen in boswachterij Westerschouwen

Bereikbaarheid

Parkeren kun je het beste doen bij de grote parkeerplaats tegenover Brasserie Zeelust. Het is belangrijk om te weten dat bij het beginpunt van Boswachterij Westerschouwen maar weinig parkeergelegenheden zijn dus deze is vaak vol. Vanaf de grote parkeerplaats kun je binnen 5 minuten naar het beginpunt van alle wandelroutes lopen. Burgh-Haamstede ligt op Schouwen Duivenland en is vanuit Rotterdam ongeveer 1 uur rijden. Kom je vanuit onze hoofdstad? Dan is het minder dan twee uur rijden, goed te doen dus. Van april t/m oktober moet je hier wel betaald parkeren, in de wintermaanden is het gratis.

Ontstaan van de Westerschouwen

Hoewel de boswachterij Westerschouwen momenteel bestaat uit een combinatie van bos en duinen, was dit 100 jaar geleden wel anders. Toen was dit nog één grote duinvlakte, de Domaniale Duinen toen nog genoemd. De enige planten en andere begroeiing werd opgegeten door de schapen en konijnen die hier leefden. Dit werd een groot probleem en daardoor werden er rond 1920 dennenbomen geplant om de verstuiving van het zand tegen te gaan. Inmiddels zitten de wortels van deze bomen zo diep in de grond dat deze de duinen goed bij elkaar houden.

Wandelen in boswachterij Westerschouwen

Verschillende wandelroutes in boswachterij Westerschouwen

Tijdens het wandelen in Boswachterij Westerschouwen zijn er grofweg vier verschillende wandelingen die je kunt lopen. Wij kozen ervoor om de witte wandeling, Hoekeputje tocht te lopen van 7 km. Maar Natuurmonumenten heeft meer mooie wandelingen zoals je op de kaart kunt zien. Voor ieder wat wils te vinden in dit natuurgebied. De witte wandeling vond ik ontzettend leuk, het is een leuke combinatie tussen bos en duinen. Het grootste gedeelte van de wandeling gaat over onverharde paden. Je kunt natuurlijk ook verschillende wandelingen met elkaar combinatie mocht je dit graag willen.

Wandelen in boswachterij Westerschouwen

Onderweg kwamen wij aan het einde van het pad nog vier herten tegen, een verwennerij natuurlijk. In dit gebied zitten veel dieren zoals herten, vossen en konijnen. Wij hadden ontzettend veel geluk en mochten genieten van deze hertenfamilie.

Brasserie Zeelust

Brasserie Zeelust is een leuk plek om te beginnen of te eindigen. Je kunt hier even lekker een kopje koffie drinken of genieten van een lekkere lunch. Het leukst vind ik om het als beloning te doen, na een mooie wandeling. Dat hebben wij dus ook gedaan. Wij bezochten Brasserie Zeelust voor de corona periode. Momenteel zijn ze ook open voor to go opties zoals warme dranken en lekkere broodjes. Als het weer mogelijk is om te gaan zitten en te lunchen dan is mijn absolute aanrader het 12 uurtje. Een combinatie van een broodje met ei, kroket en soep.

Zou jij ook willen wandelen in Boswachterij Westerschouwen? Zou jij gaan voor de witte route of toch voor een andere tocht? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Zeeland?

~ De toren van Zierikzee beklimmen

~ Bezoek Neeltje Jans

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “Wandelen in boswachterij Westerschouwen: witte route”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge