Kasteel Vianden ligt in Luxemburg vlakbij de grens met Duitsland. Wij bezochten het kasteel vanuit Luxemburg stad. Een goede optie maar je kunt ook vanuit Duitsland of zelfs Limburg naar het kasteel reizen. Tijdens een vakantie is het een geweldig mooie plek die je echt zou moeten bezoeken. Vandaag deel ik alle informatie en ervaringen over kasteel Vianden.

Kasteel Vianden

Bereikbaarheid

Vanuit Luxemburg stad kun je er in 45 minuten heen rijden. Zelf hebben wij ervoor gekozen om er met het openbaar vervoer naartoe te gaan, aangezien we geen auto bij ons hadden. Je gaat met de trein naar Ettelbruck en stapt vanaf daar over op bus 570 of 571. Totaal doe je er dan ongeveer 1,5 uur over. Het was een mooie route dus naar mijn mening erg goed te doen. Met een Luxemburg card kun je gewoon gebruik maken van het openbaar vervoer in het hele land dus het levert geen extra kosten op. Vanaf het centrum kun je naar de kabelbaan lopen die je naar het kasteel brengt. De kabelbaan is handig om naar boven te nemen omdat het kasteel op een heuvel ligt. Met de auto kun je gewoon naar boven rijden en vlakbij het kasteel parkeren.

Kasteel Vianden

Geschiedenis

Op de plek waar tegenwoordig het kasteel staat, was vroeger een Romeinse vesting. De funderingen zijn dus al eeuwenoud en ook gebruik om het kasteel op te bouwen. Tussen de 11e en 14e eeuw is het kasteel gebouwd en werd het gebruikt door de graven van Vianden. Die in de middeleeuwen erg invloedrijke graven waren in de hele omgeving. Vanaf 1417 werd het kasteel gebruikt door het Huis van Nassau en was het dus officieel geen eigendom meer van de graven van Vianden. Later werden grote delen van het kasteel verkocht onder Koning Willem I en raakte het kasteel vanaf de 19e eeuw in verval. Nadat het in 1977 staatsbezit werd, zijn ze begonnen met de restauraties naar oude tekeningen en is het kasteel Vianden weer volledig opgebouwd naar originele staat.

Audio tour

Een audio tour nemen is echt een must in kasteel Vianden, zo leer je namelijk op een relaxte manier alles over het kasteel. Je kunt per zaal of object een cijfer invoeren en daarbij krijg je dan de benodigde informatie. Het is dus een hele fijne manier om de hele geschiedenis te kunnen ontdekken. Zelf vind ik het een stuk fijner dan echt op pad zijn met een gids, je hebt hierdoor nog steeds de vrijheid om alles in eigen tempo te ontdekken. Het kan overigens makkelijk om met twee personen één audio tour te nemen. De tour is gewoon in het Nederlands!

Wandel naar beneden

Zoals ik al heb verteld, ligt het kasteel op een heuvel. Het is ontzettend leuk om met de kabelbaan naar boven te gaan. Maar vervolgens is het wel aan te raden om naar beneden te wandelen. De route is mooi en duurt maar 15/20 minuten. Het is ook maar 1,3 kilometer dus het is geen uitdagende wandeling. En wanneer je weer beneden aankomt kun je heerlijk neerstrijken op één van de terrasjes in het centrum van het dorp. Vanaf het kasteel moet je gewoon de borden Vianden volgen en zo wandel je de mooiste route naar beneden.

Praktische informatie Kasteel Vianden

  • De openingstijden van het kasteel vind je hier.
  • Entreeprijs is €7 per persoon, €2 voor kinderen, €4,50 voor studenten en €6 voor 65+.
  • De audio tour kost €2.
  • Kabelbaan kost €4,10 enkel en €5,50 retour.
  • Je hebt wel twee tot drie uur nodig om het hele kasteel te kunnen bezoeken.
  • Denk er aan dat het in de zalen erg fris kan zijn, zelfs op een mooie dag. Het is dus verstandig om een vest of trui mee te nemen.

Ben jij wel eens in Kasteel Vianden geweest? Wat vind je van het uitzicht? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Luxemburg?

~ Wat te doen in Luxemburg stad?

Praktische informatie Luxemburg stad

~ Hotel tip Luxemburg stad

Bewaren op Pinterest?

4 gedachten over “Kasteel Vianden – eeuwenoude geschiedenis in Luxemburg”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge