Het is en blijft een bijzondere plek, Luxemburg is het enige groothertogdom ter wereld en daarnaast heeft het hele land net zoveel inwoners als Rotterdam. Maar vandaag staat Luxemburg stad centraal, wat te doen in Luxemburg? Na een aantal dagen genieten van deze plaats, kan ik je mijn acht tips delen. De leukste bezienswaardigheden en plekken die je zeker bezocht moet hebben.

Kazematten

Het verdedigingswerk dat zich in de muren van de heuvels van de stad bevindt is heel bijzonder. Het was een 23 kilometer lang ondergronds stelsel waar vandaan het leger de vijand goed kon aanvallen. Ooit hoorden er ook 24 forten en 16 versterkingen bij, vandaag de dag is er 17 kilometer aan tunnels overgebleven en kun je de Bock en Pétrusse-dal bezoeken. Wij bezochten de Bock, met de Luxemburg kaart is het gratis.

wat te doen in Luxemburg

Pont Adolphe

De brug die over het dal van de stad gaat, is de Pont Adolphe. De brug werd al in 1900 tot 1903 gebouwd en is in goede staat. De hoogte is ongeveer 40 meter en daardoor kan het met hoogtevrees geen goede plek zijn om te bezoeken. Een leuke toevoeging is dat ze onder de brug een hangbrug voor wandelaars en fietsers hebben gemaakt. Zo kun je rustig de tijd nemen om te genieten van de omgeving zonder dat het verkeer hier last van heeft.

wat te doen in Luxemburg

Le Chemin de la Corniche

De bijnaam het mooiste balkon van Europa is niet overdreven, deze promenade is een prachtig balkon waarbij je uitkijkt over de leuke straatjes van Grund. Je ziet de rivier beneden slingeren en kunt genieten van alle mooie bouwwerken in het dal. Als je wilt kunt je hier uren blijven zitten om te kijken naar het uitzicht. Maar je kunt vanuit hier ook afdalen naar Grund en het lagere gelegen gebied ontdekken.

wat te doen in Luxemburg

Nôtre dame kathedraal

Deze kerk ligt centraal in het centrum en trekt daardoor veel aandacht. Je kunt de kerk gratis bezoeken, helaas konden wij dit niet doen in verband met Pasen. De kerk werd al in 1613 gebouwd en heeft sindsdien verschillende uitbreidingen meegemaakt en is sinds 1935 in de huidige staat. Het is tevens het graf voor de familie van de groothertog. Alleen de trappen naar de ingang zijn al de moeite waard.

wat te doen in Luxemburg

Place d’Armes

Het gezelligste plein in de hele stad, wat te doen in Luxemburg? Een hapje eten of iets drinken op Place d’Armes mag zeker niet ontbreken. Er wordt vaak iets georganiseerd, zoals een leuke Paasmarkt toen wij hier waren. De straatartiesten en gezellig duiven maken het helemaal compleet. Rond het plein vind je ook leuke winkels waar je zeker even moet kijken. Het is tevens een goede plek om souvenirs te scoren.

wat te doen in Luxemburg

Grund

Dit gedeelte van de stad is echt het oude vestingsgedeelte. Het wordt gezien als het oudste gedeelte van de stad Luxemburg. Aan beide kanten ligt de stad hoog en Grund ligt in het dal tussen de kloof. De mooie authentieke huizen stammen al uit de middeleeuwen en het riviertje de Alzette maakt het plaatje helemaal compleet. Een heerlijke plek om doorheen te wandelen en te genieten van de rust.

stadhuis luxemburg

Het stadhuis van Luxemburg

Het stadhuis of ook wel Hôtel de Ville werd in 1838 gebouwd in een neoclassicistische stijl en staat aan het plein Guillaume II. Eerst heeft op deze plek jarenlang het belangrijkste klooster van de stad gestaan maar inmiddels heeft dat plaats gemaakt voor het stadhuis. Hij is nog steeds in gebruik dus je kunt helaas niet binnen kijken.

parc public

Wat te doen in Luxemburg? Parc Public

Het Parc Public ligt tegenover de Pont Adolphe en vonden wij een lekkere plek om ’s avonds nog even doorheen te wandelen. Het park is voor lokale bewoners een plek om tot rust te komen en te genieten van het groen in de stad. Wat te doen in Luxemburg? Relaxen in het Parc Public! Overigens beschikt de hele stad over veel groen en kun je hier op verschillende plekken daarvan genieten.

Heb jij nu een goed idee van wat te doen in Luxemburg door deze acht tips? Ben jij in Luxemburg stad geweest en heb jij andere leuke tips? Laat het ons weten in de reacties!

Meer stedentrip?

~ Wat te doen in Göteborg

~ Wat te doen in Praag

Bewaren op Pinterest?

4 gedachten over “Wat te doen in Luxemburg? (stad) 8 tips!”

  1. Wij zijn er een aantal jaren geleden geweest. Het was winter en het sneeuwde dus even niet lekker chillen in het park haha. Ik vond het wel een mooie en leuke stad weet ik nog. Leuker dan ik had verwacht 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge