Met zijn 3345 meter is de Monte Etna het letterlijke hoogtepunt van het Italiaanse eiland Sicilië en dus een niet te missen attractie. De immense grootte van deze vulkaan wordt pas echt duidelijk naarmate de bus hem nadert. Voordat mijn groep en ik de berg op mogen en via de zuidelijke kant gaan afdalen, wordt er een totaalbedrag van 80 euro per persoon betaald. Ook al dekt dit het vervoer, de gids, onderhoud van het National Park en een uitstapje naar een typisch Italiaanse wijngaard krijg je toch het gevoel dat er vast een paar euro in de zakken van een maffiabaas zullen verdwijnen. Na afloop denkt echter niemand hier meer aan.

Sterke wind en pech

We hebben pech; door de sterke wind zit een befaamd ritje in de kabelbaan naar boven er niet in. We vertrekken per busje richting de Torre del Filosofo, meerdere kraters op 2900 meter hoogte, waarvan de laatste gevormd is in het najaar van 2002. De centrale krater bij de top is helaas moeilijk bereikbaar en niet altijd even veilig. Eenmaal boven is het toch even wennen. Het buitenaardse, zwarte landschap, deels bedekt met sneeuw, gaat gepaard met een ijzige wind waardoor de overgang (van 26 graden aan de voet naar het vriespunt bij de top) niet gemakkelijk is. Het biedt voor toeristen wel de unieke combinatie van een ochtendje skiën en een middagje strand, maar hiervoor zijn wij geografen niet gekomen.

Belvedere

We dalen af naar de Belvedere, die zijn naam waarschijnlijk te danken heeft aan het fraaie uitzicht over de Valle del Bove. De Etna blijkt niet de kegelvulkaan te zijn die wij voor ogen hadden, aangezien de meeste hellingen bedekt zijn met zijkraters. Hierdoor is de afdaling niet heel uitdagend en voor iedereen te doen. De vlakten van de Belvedere zijn bezaaid met bijzondere vulkanische bommen, namelijk klodders lava die stolden op het moment dat ze door de lucht zijn geslingerd.

Hierdoor hebben de stenen een vrij platte vorm. Helaas zijn deze te groot om mee te nemen. Het uitzicht over de Valle del Bove met de Middellandse Zee op de achtergrond is fenomenaal. De schaduw van iedere wolk is goed zichtbaar in de uitnodigende, grijszwarte vallei. De Valle del Bove is echter gevaarlijk door zijn steile hellingen en het ontbreken van oriëntatiepunten. Daarnaast schijnt er volgens de gids geen mobiele ontvangst te zijn in de vallei en hebben enkele verdwaalde reizigers dit gedeelte van de vulkaan nooit levend verlaten. Genoeg redenen om de tocht elders voort te zetten.

Etna

Afdaling van de Etna

In de verdere afdaling komen we verschillende lavastromen tegen uit de kraters van de Torre del Filosofo en de Monte Escrivà. Enkele lavastromen zijn recent en hebben nog een zwart, verbrand uiterlijk. Onze gids vertelt over zeldzame lava in dit gedeelte. Onder de Etna ligt zand, wat bij sommige erupties als zandsteen wordt afgezet. De gids heeft een klein steentje met een witte laag in zijn handen, dat door mijn eksterogen stilletjes wordt opgeëist. De rest van de groep heeft minder geluk en blijft met lege handen staan. We eindigen de tocht bij een lavatunnel, een oude lavastroom waar zich een korst op heeft gevormd en vervolgens van binnen is opgedroogd. We keren met een voldaan gevoel terug naar de bus. In de bus worden slechte woordgrappen gemaakt als “het was een hoogtepunt” en “iedereen had het naar zijn zin, op Et na”, voor de groep een teken van tevredenheid.

Etna
Etna

De volgende nacht is er een trilling voelbaar in ons hotel in Catania. Een reisgenoot springt als een kind zo blij uit bed en roept “de Etna barst uit”! Ons hotel blijkt echter naast een goederenspoorlijn te staan. Vanaf het balkon zien we in de verte een eenzame berg, die meer geslapen heeft die nacht dan wij.

Disclaimer: De rechten van deze foto’s behoren niet tot GlobeGirl. De rechten behoren tot Dylan, de gastblogger van dit blogbericht. Lees de disclaimer voor meer informatie.

Geïnspireerd door Dylan’s avontuur op de Etna? Laat het ons weten in de reacties!


Guy’s Choice van deze week is geschreven door Dylan.

Sociaal-geograaf en docent aardrijkskunde. Alles ademt geografie, maar niets is gaver dan een vulkaan, een stukje aarde in de maak. IJsland heeft het mooiste landschap, Italië het beste eten, maar de mooiste mensen lopen gewoon in Nederland. Zou graag een keer op reis gaan met Tom Waes.

Meer Italië?

~ Wat te doen in Milaan 10 tips

~ Kosten van een weekend Milaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge