In Oslo heb je ontzettend veel leuke musea om te bezoeken, één van mijn favorieten was het Frammuseum. Dit museum is geheel gewijd aan de poolexpedities van Noorwegen. Het belangrijkste item in het museum in het schip Fram maar daarover later meer.

Locatie van het museum

Is Oslo heb je een “museumeiland” één van de eilanden in de stad bevat namelijk vrijwel alle musea die de stad kent, ook het Frammuseum ligt op dit eiland. Vanaf het museum heb je een prachtig uitzicht over de haven van de stad. Met mooi weer kun je nog even langs de boulevard lopen en genieten van de mooie omgeving. Eiland is het geen eiland maar een schiereiland genaamd Bygdoy. Het is een leuke manier om dus op één dag verschillende leuke musea te bezoeken.

Het gebouw

Het gebouw van het museum is geen typisch museum gebouw. Het komt omdat toen het museum in 1936 geopend werd, het gebouw om het schip Fram heen is gebouwd. Maar het museum heeft meer te bieden dan alleen het schip en daardoor is er ook een bijgebouw in dezelfde stijl aangebouwd. Van buiten ziet het museum er niet spectaculair uit maar de binnenkant is daardoor nog gaver.

Frammuseum

De inrichting van het Frammuseum – doorlopende tentoonstellingen

De inrichting, is zoals vaak in musea, op chronologische volgorde. Je bent bij de eerste poolexpedities die gedaan werden. Het geeft je echt een goed beeld van de poolexpedities die Noorwegen heeft uitgevoerd, onder andere met de Fram. De Noord- en Zuidpool zijn vanaf 1850 tot 1950 intensief onderzocht door de Noren met dit soort schepen. Het is erg gaaf om te lezen over de middelen die toen gebruikt werden om dit soort expedities mogelijk te maken.

Van de meeste poolexpedities kun je een uitgebreide fotorapportage in het museum vinden. Maar als er nog overblijfselen waren, dan zijn deze ook tentoongesteld in het museum. Bijvoorbeeld: een slee, een geweer, radarapparatuur en berichten die werden gestuurd vanaf de boten.

Frammuseum
Frammuseum

De Fram

In opdracht van Fridtjoh Nansen werd de Fram gebouwd en was in 1893 klaar om uit te varen. Het schip had als doel dat het niet in het ijs kwam te liggen wanneer ze het poolgebied zouden bereiken maar er op. Op 24 juni 1893 vertrok Nansen met een bemanning van 12 man. Helaas bereikte ze de pool niet en hebben ze het laatste gedeelte per slee moet afleggen. In 1896 kwamen ze vrij uit het ijs en hebben ze een hoogte van 85 graden bereikt. Later ging Otto Sverdrup op verschillende expedities met de Fram naar het poolgebied rond Canada.

In 1910 ging Roald Amundsen weer op poolexpeditie met de Fram en zei dat hij naar de Noordpool wilden varen. In werkelijkheid was het een plan om als eerste mens op de Zuidpool te komen en dat is hem gelukt. Na deze reis was de Fram in een te slechte staat om nog poolexpedities uit te voeren. Daarom werd deze in 1936 in het Frammuseum geplaatst.

Momenteel kun je de Fram dus bezichtigingen in het museum. Het is ontzettend gaaf van je kunt hem van zowel buiten als binnen bekijken. Je kunt door het schip lopen en alle spullen zien die ze toentertijd hebben meegenomen op deze poolexpedities.

Praktische informatie over het Frammuseum:

  • Openingstijden: Dagelijks van 10:00 tot 17:00 uur.
  • Kosten: Volwassenen 120 NOK, Studenten & kinderen 50 NOK en senioren 90 NOK.
  • Tickets kun je voordeliger via de website kopen.
  • Adres: Bygdøynesveien 39, 0286 Oslo, Noorwegen
  • Halte: Bygdøynes – bus 30

Ben jij wel eens in Oslo geweest? Heb je toen ook het Frammuseum bezocht? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Oslo?

~ Bezienswaardigheden in Oslo

~ Hotel tip Oslo

Bewaren op Pinterest?

8 gedachten over “Frammuseum in Oslo: leer alles over de poolexpedities”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge