Tijdens mijn bezoek aan de Kop van Noord-Holland maakte ik een prachtige fietsroute Schoorlse Duinen van ruim 36 kilometer. Vandaag wil ik graag deze route met jullie delen aangezien het zeker een aanrader is. Zelf begon ik op camping Corfwater maar je kunt ook op een ander punt op de route instappen.

 - fietsroute Schoorlse duinen
Praktische informatie:
Afstand: 36 kilometer
Beginpunt: knooppunt 39 in Petten
Eindpunt: knooppunt 39 in Petten
Duur: ongeveer 4 uur
Fietsroute Schoorlse duinen
Fietsroute Schoorlse duinen

Schoorlse Duinen

Schoorl is een plek die bekend staat om de mooie duinen en dat is niet voor niets. Zelf was ik er nog nooit geweest maar vond ik het geweldig om hier te fietsen. Het is een prachtige omgeving waar je heerlijk kunt fietsen. Toen ik hier was, was het erg rustig en kwam ik tijdens de gehele fietstocht ongeveer vijf mensen tegen. Waarschijnlijk is het tijdens het hoogseizoen wel een stuk drukker! De duinen is een beschermd natuurgebied en daarom vind je hier mooie natuurverschijnselen. Van de typische Hollandsche duinen tot heide die ik eigenlijk meer aan de Veluwe link.

Westfriesedijk

Waarschijnlijk bij de meesten een stuk minder bekend dan de Schoorlse duinen maar desondanks niet indrukwekkend. De Westfriesedijk is namelijk ruim 126 kilometer lang en daarmee de langste dijk van ons land. Het is een bizarre plek om te fietsen, zeker wanneer je nadenkt over de lengte van deze dijk. Het zou een leuke uitdaging zijn om ooit de hele Westfriesedijk af te fietsen, misschien leuk voor de toekomst. Overal langs de dijk vind je bordjes met informatie over deze bijzondere bescherming van ons land. Als Aardrijkskunde docente vind ik dit natuurlijk enorm interessant, zeker omdat we bezig zijn met het hoofdstuk rivieren en de bescherming daarvan.

Prachtige natuur onderweg

Naast de Schoorlse duinen en de Westfriesedijk vind je onderweg nog veel meer mooie natuur. Een groot gedeelte van de tocht fiets je langs het strand en kun je de Noordzee goed tekeer zien gaan. Daarnaast fiets je ook door mooie polderlandschappen en kun je genieten van authentieke Noord-Hollandse dorpjes. Naast de flora is ook de fauna in dit gebied niet te missen. Je wordt vaak omringd door de mooiste roofvogels en kunt genieten van wegschietende eekhoorns of konijnen en hazen langs de fietspaden.

Rustige omgeving, weinig andere mensen

Het lekkerste van deze omgeving vind ik dat het er heerlijk rustig is. Zelf ging ik hier fietsen op een heerlijke vrijdagmorgen en kwam ik weinig tot geen andere mensen tegen. Je kunt heerlijk alleen genieten van de pracht van de natuur in dit deel van Noord-Holland. Verder is het daarom ook het beste om zelf wat te eten en drinken mee te nemen want onderweg kom je niet veel restaurants of cafés tegen. Ik vind dat juist altijd heerlijk, lekker met een boterham op een picknickbankje neerploffen en genieten van de stilte om je heen.

Zou jij deze fietsroute Schoorlse Duinen willen doen? Welke plekken lijken jou het mooist? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Noord-Holland?

~ Surfen in Petten

~ De hoogtepunten van Noord Holland

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “Fietsroute Schoorlse Duinen en Westfriesedijk [36 km]”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge