Samen met een vriendin van mij ben ik in juni 2022 in Cuba geweest. We hebben helemaal zelf een prachtige reis door dit unieke land samengesteld. En nog op een klein budget ook, we hebben niet veel uitgegeven. Daarom deel ik in dit artikel alle kosten en de handigste tips om Cuba op een budget te doen en het kostenplaatje laag te houden. Het enige is, het kost veel uitzoek werk want veel dingen zijn niet eenvoudig om te regelen op Cuba.

Totale kosten per persoon voor 11 dagen Cuba €1.477

Vluchten naar Cuba €400 pp

Wij hebben tijdens het einde van de corona periode een voordelig vliegticket kunnen vinden naar Cuba. Via Parijs vliegen we met de KLM voor een spotgoedkope €400 per persoon naar het prachtige land toe. Echter moet je normaliter wel minimaal denken aan €800 per persoon en als je met KLM wilt vliegen eerder €1000. Daarnaast heb ik ook zonder ruimbagage gevlogen, dat scheelt ook al snel €100. Maar in mijn ogen is dat goed te doen voor 11 dagen in een warme periode in Cuba.

Schaarste op Cuba

Accommodaties €245 pp voor 10 nachten

Er zijn eigenlijk grofweg twee soorten accommodaties op Cuba, namelijk een hotel of een casa particular. Je kunt in een hotel, wat vrijwel altijd in handen is van de staat, overnachten voor ongeveer €80 tot 90 euro per nacht. In een Casa Particular, slaap je bij Cubanen in huis en moet je op ongeveer €30 per nacht rekenen. Dit is een ontzettend leuke ervaring en zo kom je echt in de contact met de lokale bevolking. Wij hebben drie nachten in een all inclusive geslapen in Varadero. Dit was verreweg de duurste accommodatie maar ook niet heel vreemd omdat het all inclusive is. Dit was alleen al €265 voor twee personen, als we dit niet hadden gedaan en de gehele periode in Casa Particualar hadden geslapen, dan hadden we hier nog meer op kunnen besparen. Belangrijk om te weten is ook dat je op Cuba geen Booking.com of Airbnb kunt gebruiken alleen Expedia is toegestaan.

Op zoek naar een Cuba gevoel in eigen huis of tuin? Ga dan voor een hangmat en geniet van het chille Caribbean gevoel waar jij wilt.

Cuba op een budget

Huurauto €368.50 pp voor 9 dagen incl benzine

Helaas heb je in Cuba geen makkelijke manier om een auto te huren zoals via Avis, Hertz of een andere Westerse verhuurder. Na veel gedoe hebben wij een huurauto geboekt via Novela bij Havanautos. Je kunt namelijk niet rechtstreeks een huurauto boeken bij Havanautos. Het belangrijkste om hierbij te vertellen is, neem voldoende tijd. Tijdens zowel het ophalen als het terugbrengen zijn we ruim twee uur bezig geweest. Ook is er een toeslag voor het ophalen/wegbrengen naar het vliegveld van $25. In Cuba is het lastig om te communiceren, voor elk papier moet je naar een andere persoon en dus kost dit veel tijd. Het gaat ook allemaal tranquilo dus wees jezelf hiervan bewust. Dat geldt ook voor het tanken, rondom Havana sta je makkelijk één uur in de rij voor het tankstation. Zorg dus dat je op tijd gaat tanken en genoeg tijd neemt om dit te kunnen regelen.

Eten en drinken €359 pp voor 11 dagen

Al eerder schreef ik een artikel over schaarste op Cuba, lees deze hier. Maar vooral qua eten en drinken hebben wij hier veel van gemerkt. Soms moesten we meerdere restaurants af voordat er eentje wat te eten had. En als we bij een restaurant terecht konden, dan was er vaak maar keus uit twee of drie gerechten. Je moet dus niet heel moeilijk zijn met eten. Vaak hebben we ook gewoon in de casa particular gegeten, dat was vaak het lekkerst. Daarnaast is het krijgen van water lastig, dus geregeld hebben we zonder watervoorraad gezeten en soms zelfs uit de kraan gedronken. Daarom zou ik zeker een Lifestraw aanraden zodat je gewoon uit de kraan kunt drinken zonder dat het schadelijk is. Wij lazen veel verhalen over de prijs van eten en dat het enorm goedkoop is. Maar dat is momenteel op Cuba niet meer van toepassing dus zorg dat je daar rekening mee houdt.

Cuba op een budget

Activiteiten €105 pp voor 11 dagen – Cuba op een budget

Tijdens onze rondreis hebben we doordat we zelf een huurauto hadden, heel veel gratis of voor een klein bedrag kunnen doen. Wandelingen naar uitzichtpunten, verschillende watervallen bezoeken en op zoek gaan naar een pinautomaat. Bijvoorbeeld voor de Soroa waterval betaal je 50 pesos entree en 50 pesos om te parkeren. Het uitzichtpunt in de buurt is 25 pesos. Wij hebben ook een paardrijtocht gemaakt door Viñales, lees hier. Dit was verreweg het duurste activiteit. Met €35 per persoon voor 4 uur, wel inclusief een bezoek aan een sigarenboerderij. De rest van het budget voor activiteiten is vooral opgegaan aan bezoekjes aan natuurparken, musea of kerken.

Ben jij wijzer geworden over Cuba op een budget? Had jij gedacht dat het zo goedkoop was? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Cuba?

~ Schaarste in Cuba

~ Wat te doen in Havana?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge