Als je als 22 jarige, gedeeltelijk werkende student, aan een collega probeert te vertellen dat je in de zomer tien dagen lang boomhutten bouwt, krijg je meestal de reactie: ‘Hè??’ Het was dan ook een uitdaging om in deze blog uit te leggen waarom ik het zo geweldig vind. ’s Zomers ga ik het liefst op een actieve vakantie en dat is bij mij boomhutten bouwen!
Hoewel ik alweer bijna acht jaar actief bezig ben met boomhutten bouwen, blijft het moeilijk om uit te leggen wat er nou precies zo gaaf is dat ik tot op heden geen enkele zomer gemist heb sinds het in Nederland bestaat. Op deze schaal dan tenminste.

Als ik niet in de gelegenheid ben om foto’s te laten zien tijdens zo’n gesprek, dan is het makkelijkst om uit te leggen dat het boomhutten bouwen niet altijd het formaat ‘pallet en twee balkjes aan een boom gespijkerd’ is. Wanneer je gehele boomstammen pakt en die op moet hijsen met vier man om überhaupt een begin te maken aan een gedeelte van de boomhut, dan is het een heel ander verhaal.
Als je wilt gaan bouwen op zo’n schaal, moet je in ieder geval geen hoogtevrees hebben. De gemiddelde hoogte van de boomhutten die we over de afgelopen jaren gebouwd hebben ligt ergens tussen de 4 en 13 meter. Dat is niet zo heel veel zou de collega dan misschien zeggen, maar als je in een klimgordel aan een touw in de kruin van een boom hangt, piep je wel anders.

Het bouwen opzich is heel gaaf, maar de reden waardoor ik er elk jaar weer bij ben ligt bij de groep waarmee je bouwt. Zelden heb ik meegemaakt dat er zo’n unieke sfeer binnen een groep is. Zelfs als elk jaar de samenstelling van de groep anders is.


Als de collega op dit moment nog niet is afgehaakt, zou dat kunnen betekenen dat we er voor aankomend seizoen een boomhutten bouwer bij hebben. En misschien hebben we er nog een boomhutten bouwer bij nu jij dit artikel hebt gelezen. In dat geval is het makkelijkst even op www.buitendoor.nl te kijken. Dit is de stichting die het bouwen faciliteert. Op de site is overigens ook meer informatie te vinden, en leuke foto’s en filmpjes. Dat geeft ten slotte toch het beste beeld van deze enigszins aparte bezigheid.

Disclaimer: De rechten van deze foto’s behoren niet tot GlobeGirl. De rechten behoren tot Florian, de gastblogger van dit blogbericht. Lees de disclaimer voor meer informatie.

Lijkt het jou ook geweldig om een actieve vakantie te beleven zoals Florian? Zou jij ook boomhutten willen bouwen? Laat het ons weten in de reacties!


Guy’s Choice van deze week is geschreven door Florian.

Hij gaat het liefst met zo min mogelijk op reis. Het liefst slingert hij elke vrije dag rond tussen de bomen. Het bouwen van boomhutten doet hij al acht jaar en hij zal er waarschijnlijk nooit mee stoppen. Liften is zijn favoriete uitdaging als het gaat om reizen!


Meer Guy’s Choice?

~ Documentaire Leraren op weg

– Orang-oetans op Sumatra

~ Frank in Suriname

2 gedachten over “Guy’s Choice: Florian’s liefde voor boomhutten!”

  1. Origineel blog topic! Het doet mij een beetje denken aan het TV programma Treehouse Masters. Ik vind het af en toe wel leuk om te zien wat ze allemaal voor elkaar krijgen. Zulke gave hutten midden in de mooiste natuur! Boomhutten bouwen tijdens je vakantie is inderdaad een alternatieve bezigheid maar wel erg leuk en gezellig denk ik, zeker als je fysiek in staat bent om zulk zwaar werk te verrichten 🙂

    1. Zeker! Het klinkt gek maar het is nog ontspannend ook! Je hangt lekker als een aapje tussen de bomen en kunt genieten van alle natuur om je heen. Je hoeft geen bus,vliegtuig of trein te halen. Heerlijk. Ik vind het programma Treehouse Masters inderdaad ook geweldig om te zien 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge