Afgelopen zomer zijn wij ruim 14 dagen in Marokko geweest, in Marrakesh hebben we eerst een aantal dagen de stad verkent zonder auto maar vanaf dat punt zijn we het binnenland in getrokken. Het autorijden in Marokko is wat mij betreft goed te doen maar er zijn een aantal belangrijke punten die je van te voren wel even wilt weten. Daarom deel ik alle nodige informatie in dit artikel!

Autorijden in Marokko

Huurauto ophalen

Bij het ophalen van de huurauto is het al een beetje anders dan in Europa. Meestal sta je daar binnen 10 tot 15 minuten buiten maar hier hebben we ruim één uur in het kantoor gestaan. Alle informatie moet ingevuld worden in de computer die lijkt te dateren uit 1980. Daarnaast heb je in Marokko ook de plicht om een borg te betalen van €1.500 euro. In Europa ligt dat meestal rond de €500 euro. Het is dus goed om het contract van te voren goed door te lezen zodat je alles op orde hebt. Wij hebben de auto gehuurd via Sunnycars. Natuurlijk is het belangrijk om foto’s te nemen van de schade van de auto zodat je die altijd hebt om te bewijzen dat jij dit niet hebt gedaan.

Autorijden in Marokko

De wegen

Wanneer je de auto eenmaal hebt, kun je de weg op. De wegen zijn heel erg wisselend, in het zuiden en oosten zijn de wegen op veel plekken slecht. In de grote steden en langs de kust is het een stuk beter geregeld. Je moet er dus altijd rekening mee houden dat je over 200 kilometer makkelijk vier of vijf uur kunt rijden. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om je goed aan de snelheden te houden want er staat bijna in ieder dorp wel een politiecontrole. Zolang je op de hoofdwegen blijft is de kwaliteit van de weg goed genoeg om met een huurauto te rijden. Verder staat er vaak aangegeven wat de maximale snelheid.

Politie

Zoals hierboven al gemeld, je kunt op veel plekken politie tegen komen. Er is een truc waarbij Marokkanen elkaar seinen met hun groot licht als er verderop politie staat. Dan weet je dat je even iets rustiger moet rijden, het kan dus verstandig zijn om jouw tegenliggers ook te “informeren” door middel van het seinen. Daarnaast is het bijna niet te vermijden dat je een keer wordt tegen gehouden door de politie. Wij kregen op de eerste dag meteen een boete, doordat we over de doorgetrokken middenstreep gingen aldus de politieman. De boete was €40 maar met €20 waren ze al blij. Het belangrijkst is dat je gewoon alle papieren op orde hebt en vriendelijk blijft. Zorg daarom dus dat je altijd contant geld op zak hebt want je moet de boete meteen afrekenen.

Navigeren tijdens het autorijden in Marokko

Marokko ligt niet in Europa dus je kunt geen gebruik maken van jouw 3G verbinding. Daarom is het makkelijkst om op Google Maps de offline kaarten van Marokko te downloaden. Dit kun je het beste al in Nederland doen. Daarmee kun je goed navigeren. Het enige nadeel is wel dat je geen oponthoud of files kunt zien. Meestal checkte ik daarom ’s morgens op de Wifi van het hotel nog even de weg voor de aankomende dag. Het navigeren is vrij makkelijk omdat er overal maar één of twee mogelijkheden zijn en er staat over het algemeen over aangegeven richting welke stad te weg gaat. Anders is de politie altijd bereid om je te helpen dus kun je die altijd om hulp vragen.

In de stad of het platteland

Er is een groot verschil als het graat om het autorijden in Marokko in de stad of op het platteland. In de steden is het verkeer chaotisch en toetert iedereen naar elkaar. Op het platteland kan het vaak zijn dat je de enige op de weg bent en kom je hoogstens een aantal geiten of kamelen tegen. Het is daarom belangrijk dat als je in de steden gaat rijden dat je voorbereid bent op chaos. Daarom is het ook verstandig om met zijn tweeën te zijn want dan kun je goed op het verkeer letten terwijl de ander navigeert. Persoonlijk vond ik het niet erg prettig om in de steden te rijden dus heb ik dat overgelaten aan vriendlief.

Autorijden in Marokko is goed te doen, sterker nog een aanrader. Zou jij liever in de stad of op het platteland rijden? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Marokko?

~ Wat te doen in Fez

– Kamelentocht

~ Ouzoud watervallen

Bewaren op Pinterest?

18 gedachten over “Autorijden in Marokko – tips & tricks met een huurauto”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge