Op reis kies ik meestal voor het nemen van een huurauto, omdat je dan een stuk meer kunt ontdekken. Inmiddels heb ik in tientallen landen auto gereden en deel ik vandaag mijn ervaring over het rijden in deze vijf landen: Marokko, Mexico, Curaçao, Verenigde Staten en Zweden. Allemaal hebben ze een speciale manier van rijden en hebben bijzondere avonturen met zich mee gebracht. Alle auto’s in het buitenland huur ik via Sunnycars.nl een betrouwbare partij waar je altijd all risk verzekerd bent.

Marokko

Het rijden in Marokko is echt totaal anders dan in Nederland, om verschillende redenen. Allereerst is het wegennet totaal anders opgebouwd en de meeste wegen zitten vol met gaten. Je moet dus echt goed opletten tijdens het rijden want je wilt hier niet langs de weg eindigen. Toen wij in Marokko waren was het namelijk een groot gedeelte van dag meer dan 40 graden. Het is belangrijk dus om rekening hiermee te houden en altijd voldoende water mee te nemen. Verder kan de politie ook vrij corrupt zijn dus houd hier rekening mee. Luister altijd en volg gewoon.

Erg leuk aan het rijden in Marokko is dat het landschap ontzettend mooi is. Hoewel je waarschijnlijk alleen maar aan woestijn denkt zijn er ook veel gebergte en hele groene gebieden. In de steden is het rijden in Marokko best een chaos dus zorg dat je rustig blijft en de navigatie goed hebt ingesteld.

Grootste blunder in Marokko: Op de eerste dag een boete krijgen omdat je over de middenstreep bent gereden

Auto rijden in Mexico

Mexico

Voordat ik naar Mexico ging, heb ik enige tijd getwijfeld om een auto te huren. De verhalen over de veiligheid ervan liepen erg uiteen op het internet. Zelf heb ik mij eigenlijk helemaal niet onveilig gevoeld in Mexico tijdens het auto rijden. Wij kozen er dan ook voor om vooral de tolwegen te nemen, dit kost meer geld maar de wegen zijn beter beveiligd. Verder is het niet aan te raden om in het donker te rijden dus ga niet te vroeg weg en kom voor het donker weer thuis.

De tolwegen zijn goed onderhouden en hebben iets weg van Nederlandse provinciale wegen qua kwaliteit. Maar de vrije wegen zijn slecht, er zijn veel gaten en ongelofelijk veel drempels. De drempels in Mexico kun je beter schansen noemen, ze zijn namelijk extreem hoog. Soms is het bord waarop straat “drempel over 100 meter” ook nog eens weg of vervaagd. Let daarom altijd goed op en kijk naar je voorgangers, als je die ziet remmen dan komt er een drempel aan.

Billenknijp moment: Tegengehouden worden door de Mexicaanse politie, mijn rijbewijs lag in de kofferbak. Dat vond de agent te veel moeite, rijd maar door.

Curaçao

Het rijden op Curaçao vind ik te vergelijken met het rijden in Mexico. Er zijn op het eiland alleen geen tolwegen. De meeste wegen zitten vol met gaten dus let daar op tijdens het rijden. Het wegennet is totaal anders dan in Nederland, er zijn namelijk weinig hoofdwegen. Het navigeren kan met Maps.me maar let op want zeker rond Willemstad moet je vooral veel van weg wisselen. Links, rechts, links, rechts over een afstand van 500 meter is vrij normaal. Als je richting het westpunt gaat, zijn de wegen over het algemeen een stuk rustiger en langgerekter.

Een belangrijke regel op Curaçao is dat je na een ongeluk dat auto op de plaats van het ongeluk moeten laten staan tot de politie is gearriveerd. Dit zorgt ervoor dat als er een ongeluk is gebeurt en veel files en problemen op de weg ontstaan.

Oeps: na drie keer de afslag te hebben gemist, was ik eindelijk goed aan het opletten en kwam ik aan bij Fort Nassau.

Auto rijden in vijf landen

Verenigde Staten

Rijden in de Verenigde Staten is werkelijk genieten. Het is relaxt en de wegen zijn groot en overzichtelijk. Je kunt uren op dezelfde weg blijven en het wegennet is goed. Het is verschillende per staat maar er zijn veel tolwegen in de Verenigde Staten en je kunt bij de meeste niet met creditcard betalen. Helaas moesten wij dat op de harde manier ontdekken. Vrijwel alle auto’s en dus ook huurauto’s zijn automaat, dit draagt natuurlijk bij aan de relaxte rijstijl in het land.

Het voordeel van een huurauto in de Verenigde Staten is met name dat je veel van het land kunt zien. De afstanden zijn groot en daardoor is het wel nodig om een huurauto te hebben, anders blijf je op één plek vastzitten. Als je nog nooit automaat gereden hebt, is het wel aan te raden om eerst even een rondje op de parkeerplaats van het verhuurbedrijf te rijden en te oefenen.

Een boete krijgen omdat je alleen een creditcard hebt bij een tolweg… neem voldoende contant geld mee!

auto huren in Zweeds Lapland - Auto rijden in vijf landen

Zweden: auto rijden in vijf landen

Het auto rijden in Zweden lijkt het meest op dat van Nederland qua regels en wegennet. Maar er zijn andere elementen die het rijden in Zweden uitdagend maken zoals het weer, de dieren en de afstanden. Het weer is vaak extreem, zoals in de wintermaanden ligt in een groot gedeelte van het land sneeuw. Een huurauto met winterbanden en sneeuwkettingen is dan een must. Door de sneeuw wordt het natuurlijk glad op de weg en moet je een andere rijstijl aannemen.

Verder zijn er ook meer gevaren zoals overstekende dieren, zeker rond zonsopgang en zonsondergang komen er vaak dieren de weg overgestoken. Houd hier rekening mee en kijk hier om je heen. Een andere factor wat rijden in Zweden lastig maar zijn de afstanden. Soms moet je vijf uur lang om een rechte weg tussen de bomen rijden, het kan lastig zijn om dan gefocust te blijven. Mijn tip is om onderweg geregeld te stoppen voor een museum, winkel of klein activiteit.

Niet verder komen doordat een tunnel volstaat met meer dan 100 rendieren.

Wat vind jij van auto rijden in het buitenland? Het auto rijden in vijf landen, zou jij dat ook doen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer reistips?

~ Huurauto op Curaçao

~ Auto rijden in Zweeds Lapland

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “Auto rijden in vijf landen: mijn ervaring en tips”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge